Laura Køster Andersen bolig Smukt brugt

Foto: P. Wessel Laura Køster Andersen lever af at finde smukke gamle ting og sælge dem videre.

Fra kantineleder til selvstændig: Laura har gjort sin passion til sit fuldtidsjob

Laura Køster Andersen tog springet fra kantineleder til selvstændig, da hun gjorde sin passion for vintagefund til sit fuldtidsjob for 13 år siden.

Hvornår startede dit eventyr med Smukt Brugt?

Jeg havde arbejdet som kantineleder i mange år, da jeg en dag fik lyst til at arbejde med noget helt andet. Jeg har altid haft en lille iværksætter i maven, så det skulle være mit helt eget. Alt hvad jeg laver, opstår af tilfældigheder, der er ingen masterplan bag, så da jeg opdagede et ledigt butikslokale, tænkte jeg ’nu prøver jeg det’. Det er nu 13 år siden, jeg åbnede Smukt Brugt, og siden er jeg flyttet til et større lokale, og har åbnet endnu en butik på Amagerbrogade.

1.jpg

LÆS OGSÅ: Det lille sommerhus på blot 50 kvadratmeter blev familiens ved en tilfældighed....

Hvor stammer din interesse for brugte ting fra?

Jeg har altid været en tingfinder, og har nydt at tage på loppemarkeder. Da jeg var ung, var det mest af økonomiske årsager, hvor det senere blev for at finde noget unikt. Jeg har altid elsket overraskelsesmomentet i at finde noget, man ikke havde forventet, f.eks. at støde på en smuk gammel Kähler-vase på et rodebord til 5 euro på et tysk loppemarked. Det er efterhånden blevet noget af en skattejagt at gå på loppemarked, for det bliver sværere og sværere at gøre et scoop. Men så er det også sjovere at finde noget godt. Det behøver ikke være en værdifuld ting, det kan også sagtens være en lille sjov og skæv figur, som ingen havde regnet for noget særligt.

Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
Lauras stue er et godt eksempel på, hvor hyggeligt man kan indrette sig med vintagefund. Daybedden er en Børge Mogensen, glasbordet er et loppefund fra Tyskland, gulvtæppet er et loppefund, og den lille taburet er et gammelt tysk blomsterbord. Billederne er en god blanding af nyt og gammelt. Plakaten fra Frederiksberg svømmehal er en original vintageplakat af Arne Ungermann.

Hvad er det genbrug kan, som nye ting ikke kan?

Jeg kan godt lide sanselighed i indretningen, og det får man ikke på samme måde med nye ting. Med genbrug får man smukt patineret træ, læder der er blevet blødt og bare et rigtig godt håndværk. Og så kan jeg godt lide, når ting ser brugte ud. Det behøver ikke stå så knivskarpt det hele.

Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
Familien har efterhånden vænnet sig til at bord og stole jævnligt skiftes ud. Disse læderstole har ikke en bestemt designer bag, men Laura elsker siddekomforten og kombinationen af kernelæder og stål. Lampen er designet af Jo Hammerborg, og den er købt hos en marskandiser på Istedgade. I baggrunden hænger et litografi af Kasper Eistrup side om side med rejsefund fra bl.a. Vietnam.

Hvad kigger du især efter og hvor?

Jeg tager en del til Tyskland og Sverige, og jeg køber også fra dødsboer. Jeg går sjældent efter noget bestemt, men køber hvad jeg lige falder over. Jeg har en stor passion for lamper, så dem kigger jeg dog altid efter. Lamper er geniale til at skabe en stemning og kan lynhurtigt ændre et rum. Jeg elsker især lamper fra 70’erne.

Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
Laura samler på japanske vintage Kokeshi-dukker, som hun også forhandler i sin anden forretning Butik Centrum. Den smukke skål er en gammel visitkortskål fra 1900-tallets begyndelse, fundet i Sverige.

Hvordan har du indrettet dit hjem?

Jeg har få nye ting, da jeg elsker at indrette med vintagefund. Ting som lamper og keramik bliver sjældent udskiftet, mens stole, borde og andre møbler udskiftes med jævne mellemrum. Stilen er personlig, æstetisk, med nogle 70’er-referencer og sjove rejsefund. Farvemæssigt har jeg en stor svaghed for blå, og jeg elsker alle nuancer af blå fra den helt sarte pastel til den kraftige koboltblå. Og så er brun også en taknemmelig farve at indrette med. Nogle er lidt forskrækkede over den farve, men brun kan blødes op med alle farver og skabe varme og hygge.

Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
Soveværelset er småt men hyggeligt. Messinglamperne er købt brugt i Sverige. Pendlen er en tysk retrolampe.

Hvad er dit bedste fund til hjemmet?

Det må være bogstavet, eller messinglampen, der ligner en sol, designet af Hans-Agne Jakobsson. De ting bliver jeg nok aldrig træt af. Og så har vi en del arvestykker med affektionsværdi, dem skiller vi os aldrig af med.

Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
Det lyseblå litografi, der er et arvestykke, passer smukt til den blå Christian Dell-lampe, Eslau-vasen og andre fine loppefund.
Laura Køster Andersen Smukt brugt bolig
S’et er Lauras absolutte yndlingsfund, og det stammer fra det gamle Daells Varehus. Laura fandt det på DBA, og det vil hun aldrig skille sig af med. L’et er fra LebenCph, og stolen er en vintage Thonet-stol.

Hvem og hvor?

Hvem: Laura Køster Andersen.

Hvad: Indehaver af butikken Smukt Brugt på Amagerbrogade.

Hvor: Lejlighed i to plan fra 1930'erne på Amager.

@Smuktbrugt

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Loppefund og Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg