Magnolia

Foto: Getty Images Blomsterne på et magnolia træ ser helt uvirkelige ud, som om de var modelleret i voks.

Magnoliatræ i haven: Sådan gør du

Trods sin eksotiske udstråling er magnolia meget robust og nem. Træet er i sig selv vinterhårdfør, kun de tidlige blomster kan lide skade af evt. hård frost.

Magnoliatræet blomstrer før løvspring, hvilket giver fantastisk mulighed for at nyde de betagende blomster, som folder sig ud, når det er lunt, og lukker i på køligere tidspunkter.

Sådan får du held med magnolia i haven

Størrelse

Vær opmærksom på, hvor stor planten bliver, når du vælger en magnolia, så du placerer den det rette sted fra begyndelsen. Den bryder sig ikke om flytning.

Plantning

September er et godt tidspunkt at plante magnolia på, men du kan også plante det om foråret, men husk at vande, da planten ikke trives med udtørring.

Vælg en vokseplads, som ikke er for stormomsust – magnolia kan godt lide læ.

Jord

Magnolia sætter pris på jord, der er neutral eller til den sure side. Når du planter, er det derfor en fordel at grave et rigeligt stort plantehul og blande havejorden med rododendronmuld og også gerne grannåle.

Beskæring

Magnolia er ikke beskæringskrævende, men skulle det blive nødvendigt, kan du gøre det, når blomstringen er omme.

Frø fra magnolia

Det er interessant at samle frø fra havens blomstrende planter og prøve at så dem. Magnolia hører ikke til blandt de nemmeste, men har du frø, er det værd at forsøge. Du kan starte med at lægge frøene i en skål med lunkent vand i et døgn, så den tætte belægning, der er yderst, kan fjernes. Herefter kan du komme frøene i en pose med spagnum og lægge det hele i køleskabet i 2-3 måneder, så frøene får en god lang kuldeperiode. Når den behandling er overstået, kan du så frøene i potter og stille dem udenfor på et beskyttet, let skygget sted.

I det gamle Kina var magnolia oprindelig kun tilegnet kejseren. I dag er magnolia for kineserne et tegn på kvindelig skønhed og renhed.

Vidste du...

  • Et magnolietræ er egentlig et skovtræ, og nogle arter kan under vore breddegrader blive op til 10 meter højt.
  • En magnolie foretrækker at gro sammen med andre buske og træer, som kan give det beskyttelse mod hård vind og kulde, som træet bestemt ikke bryder sig om.
  • Magnolie foretrækker generelt at vokse i en fugtig, men veldrænet jord. Der må gerne være fugt omkring rødderne, men aldrig stillestående vand. Hvis foråret er ekstra tørt, bør man huske at vande træet for at sikre sig en pæn blomstring.
  • Magnolie er opkaldt efter en fransk læge og botaniker Pierre Magnol, der inddelte magnolier i klasser. Der findes både stedsegrønne og løvfældende magnolier, men de stedsegrønne klarer sig ikke godt i det danske klima.
  • Om vinteren bør unge planter dækkes til med granris og visne blade.

5 forskellige magnolia

  1. Magnolia acuminata ’Butterflies’ er et rigtblomstrende træ med kanariegule, velduftende blomster. Blomstring i april. Det kan blive op til 3-4 meter højt.
  2. Magnolia ’Galaxy’ bliver op Magnolia ’Galaxy’ til 5-6 m højt. Kraftigtvoksende og opret. Blomstrer relativt sent med rosarøde blomster i maj-juni. Foretrækker sol eller halvskygge.
  3. Magnolia Stellata ’Royal Star’, også kaldet stjernemagnolie pga. sine hvide, stjerneformede blomster springer ud i marts-april. Kræver solrig, beskyttet vokseplads og fugtig jordbund.
  4. Magnolia x leobneri ’Leonard Messel’: Lille kompakt træ, der blomstrer i aprilmaj med rosa, stjerneformede blomster. Kan blive op til 5 m, er hårdfør og let at dyrke.
  5. Magnolia x brooklynensis ’Yellow Bird’: En høj magnolie, 5-9 meter. Planten sætter blomst i en tidlig alder og blomstrer i maj med citrongule blomster. Trives i fuld sol.

Magnoliaens franske navn

Der findes forskellige arter af magnolia, men som navnet antyder, så er den almindelige magnolia den mest almindelige. Planten, der har form som en stor busk eller et lille træ, er opstået ved en krydsning mellem to forskellige arter, som blev udført af franskmanden Etienne Soulange-Bodin i 1826. En anden franskmand, nemlig botanikeren Pierre Magnol, har lagt navn til slægten, og i den almindelige magnolias botaniske navn er begge franskmænd hædret – den hedder nemlig Magnolia x soulangeana.

Se, hvad vi ellers skriver om: Have og Planter

610x200_woordy_knap2.jpeg