Ombygget hønsehus: Sommeridyl på Øland
SPONSORERET indhold

Din puls falder automatisk, når du ser denne skønne oase fuld af gemmesteder og hyggekrog

I et tidligere hønsehus godt gemt i det grønne på den svenske ø Øland bor Kerstin Johansson så meget af året som muligt. Dejlige siddepladser udenfor i den vilde have, gåture på stranden og en tilfældig og tilbagelænet indretning indenfor danner rammerne for den ro, hun nyder.

Af: Carl Dahlstedt og Britt Endicott Foto: Carl Dahlstedt/Living Inside
21. jul. 2017 | Bolig | BoligLiv

Det er umuligt at finde Kerstin Johansson, hvis man ikke ved, hvor man skal lede. Hendes hus har ellers højt tag og en tilhørende lade, men det gemmer sig i et krat i lavlandet på den nordlige del af Øland i Sverige. Huset var tidligere et hønsehus, der ligger tæt ved en forfalden bondegård, men er nu ombygget og omdannet til Kerstins eget private lille stykke himmerige.

Når boblen brister

Vinteren på Øland er barsk, og de eneste mennesker på øen er de fastboende og de tidligere bymennesker, som har trukket sig tilbage fra storbyræset i håb om at leve et bedre liv. Det kan føles som at bo i en isoleret boble, men den brister fuldstændig hvert år i juni, hvor turisterne går i land med det kaos, der følger med. Sommeren er på alle måder den diametrale modsætning til vinteren! Alt fra campister og fuglekiggere til stockholmsk overklasse og middelalder- og vikingetidsentusiaster myldrer til øen, men der findes stadig steder, som sommerens gæster ikke finder frem til – og det er sådan et sted, Kerstin nu ejer.

– Jeg havde kigget efter et hus nu og da i årenes løb. Jeg tænkte, at det rette sted nok ville dukke op på et tidspunkt, og det gjorde det, da jeg besøgte nogle venner, der havde dette stykke land til salg. Jeg købte det straks og tænkte, at her skal jeg bo i hvert fald i et godt stykke tid, fortæller Kerstin.

Grunden er det bedste

Kvinden, som Kerstin købte grunden af, er arkitekt, så hun tog del i byggeriet af det, der nu er et lækkert istandsat malerisk hus. I begyndelsen var der kun ydervæggene af hønsehuset foruden laden, som står der endnu. Næsten intet i Kerstins hus er nyt, bortset fra selve bygningen og sengen fra Ikea. Resten er genbrugsfund fra bl.a. loppemarkeder, og det meste af kunsten på væggene er lavet af venner.

– Jeg elsker mit hus, men jeg holder mest af selve grunden. Hvis jeg skal være helt ærlig, kunne huset have et hvilket som helst udseende, jeg ville elske stedet her uanset hvad, siger Kerstin. Hjemme i Stockholm driver Kerstin et tv-produktionsselskab sammen med to partnere.

– En af fordelene ved at drive et lille selskab er, at jeg kan udføre meget af arbejdet her på øen med computeren på skødet og kig til havet gennem vinduet. Jeg bor i princippet i Stockholm, men jeg tager herned for at arbejde i så lange perioder som muligt, forklarer Kerstin, der elsker sit arbejde og ikke ser noget problem i at tage det med til denne dejlige plet på jorden, det ødelægger ikke stemningen, synes hun. Hun bruger naturen og stranden til sine pauser og holder af at gå ture der. Og hun synes, at det er hyggeligt, når der også er andre mennesker, men hun foretrækker roen. Så det bedste, hun ved er at trække sig tilbage til sit gemmested, huset i krattet.

Udendoers_spiseplads.jpg
En gruppe umage stole, en hængestol og et rustikt bord er alt, hvad Kerstin behøver for at trylle sin have om til en spisesal med god plads til gæster.

Lys.jpgTIP
Der skal ikke så meget til for at skabe en god stemning udenfor. Hæng lyskæde op på en gavl eller i et træ, og hyggen er hjemme året rundt.

Knager.jpg
To badekåber hænger klar til brug, når det er tid til en dukkert. Den ene er tyk og vamset og god til kolde morgener, mens den anden er tynd og perfekt til varme dage.
Spiseplads.jpg
De indbyggede hylder er blandt de skræddersyede løsninger, som Kerstin og arkitekten føjede til huset under ombygningen.
Cykel.jpg
Cyklen var et af fundene i laden.
Baenk.jpg
Kerstin går ikke så meget op i, om ting passer perfekt sammen, i hvert fald ikke i huset på Øland.
Hus_og_vand.jpg
Ro, grøn natur, strand og hav - her er alt, hvad Kerstin har brug for i sit lille paradis.

Strand.jpg

Maleri.jpg
Hovedparten af Kerstins kunst er skabt af hendes venner, også maleriet her.
Stue.jpg
Lutter blå puder gør hjørnesofaen indbydende og hyggelig. Den består af krydsfinerplader og et par madrasser, og sofabordet er improviseret sat sammen af en papkasse og noget skrammel fra laden.
Huset.jpg
Kerstins hus i det grønne. Hun drømmer om at sætte laden til højre i stand og også indrette den.
Koekken.jpg
Køkkeninventaret er et rigtigt sommerhusrodsammen med personlighed og charme.
Spisebord.jpg
Laden var fuld af gamle ting, og det meste var ubrugeligt, men lidt af det er blevet brugt her som udendørs arbejdsborde med plads til bl.a. havegrej og pensler. Næsten alt i huset er genbrug, og de meget blandede møbler sammen med hængekøjen midt i rummet er med til skabe den tilbagelænede sommerhusstemning.
Baal.jpg
Lygter, lanterner og liv i bålet forlænger de skønne sommeraftener på Øland.

Anbefalet til dig