Pengedagbog postkasse
SPONSORERET indhold

Pengedagbog: ”Min mand en ægte jysk krejler, der sjældent forlader en forretning uden ekstra rabatter”

Helene og hendes familie bruger ugen på at forberede flytningen til deres nye drømmehjem. Det betyder bl.a., at fryseren skal tømmes for mad, og der skal indkøbes alt fra ny postkasse til ny smuk sofa i god kvalitet.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images Grafik: Ditte Breineberg
28. dec. 2020 | Bolig | ALT.dk

Om denne uges pengedagbogskriver:

 • Navn: Helene - @bevidstforbruger
 • Alder: 30 år
 • Landsdel: Midt/Vestjylland
 • Job: Uddannet i finanssektoren. Lige nu hjemmepasser jeg vores snart 2-årige pige.
 • Branche: Finans/økonomi
 • Indkomst: Hjemmepasningstilskud – brutto 61.200 kr. Barselsdagpenge pr. 01. dec. Husstandsindkomst brutto 540.000 kr.
 • Boligtype: Fra parcelhus til landejendom
 • Antal beboere i husstanden: 2 voksne, 2-årig og Aslan (vores store bamsedreng)
 • Husleje: Ca. 8.400 kr. inkl. afdrag, forbrug, forsikring mv.
 • Faste udgifter: Ca. 12.200 kr. inkl. husleje. Stiger dog snart, når jeg går på barsel med nr. 2, og vores datter skal i daginstitution. Vi har ingen TV-abonnement, fitness mv.
 • Rådighedsbeløb: Meget varierende, men er ca. 24.000 kr. Vi har 1.500 kr. om ugen til fælles forbrug og får hver lommepenge på hhv. 2.500 kr. og 4.000 kr./md. Resten bruges på opsparing, renovering og andre større udgifter.
 • Gæld: Realkreditlån: 60% belåning, 1.120.000 kr., fast rente 1%, 30 år med afdrag. Ingen anden gæld.
 • Formue: Ca. 1.250.000 kr. inkl. friværdi, investeringer og opsparing.

Mandag

I dag har Alba en dag med farmor, så hun bliver hentet efter morgenmad. Jeg går hjemme med vores datter på knap to år. I min kommune kan man få hjemmepasningstilskud i et år, og det har vi valgt et benytte os af. Min mand arbejder fra søndag-torsdag, og så har han fri hver fredag, hvor vi holder lang weekend sammen.

Vi har solgt vores hus og skal flytte i denne uge, så jeg skal have flyttet lidt småting i dag, lavet lidt ude på vores nye landejendom og pakke endnu mere af huset ned.

Vi har valgt at flytte på landet og købt en ejendom til samme pris som den gamle, vi har solgt. Det bliver lidt dyrere i forsikring og varme, men til gengæld har vi solceller og lavere ejendomsskat. Huslejen kommer derfor til at ligge på samme niveau som vores gamle hus.

Vi havde faktisk regnet med, at vi skulle give meget mere for at komme ud på landet og bo i et hus, vi kunne se os selv i. Da vi udvidede vores geografiske horisont, fandt vi vores drømmehjem med gåafstand til skole, hal, indkøb og institution. Det blev virkelig en øjenåbner for os.

Normalvis handler jeg ind én gang i ugen – og oftest kan vi undgå køb i løbet af ugen, men i weekenden har vi fået drukket alt mælken, så jeg må et smut forbi Netto på vejen hjem. Jeg får handlet mælk og lidt frugt, men kommer også til at falde over et stykke julepynt blandt spotvarerne. Jeg handler generelt aldrig spotvarer. Det har jeg gjort en del tidligere, men hjemmet begyndte at flyde med ting, jeg alligevel aldrig blev rigtig glad for. Jeg valgte derfor at lægge forbruget om og køber nu meget færre ting, men oftest også lidt dyrere ting.

Derudover må jeg lige et smut forbi apoteket, da jeg er gravid med nummer to og er løbet tør for kosttilskud.

Farmor giver and i aften, så aftensmaden er dejlig billig i dag.

Mandagens forbrug: 169,45 kr.

Tirsdag

I dag har vi haft hyggedag herhjemme. Jeg vågner tidligt og har et par timer for mig selv i morges, inden datteren står op. Det giver mig tid til at få kigget på investeringsplatforme, da vi skal have investeret noget af det overskud, vi får ud af hussalget. Det er mig, der står for alt økonomi herhjemme, men min mand er med indover det hele. Lige nu investerer jeg kun vores pension og den sum penge, vi har givet vores datter.

Vi blev lidt hårdt ramt på vores investeringer i første kvartal grundet Covid-19, men det har heldigvis hentet sig selv hjem igen i løbet af det sidste halve år. Alle vores investeringer er langsigtede, så det er bare med at have is i maven, når det går ned af bakke.

Til formiddag har vi været i legestue og spise madpakker, og imens datteren sover middagslur, får jeg pakket huset mere ned.

Eftermiddagen bliver brugt på leg, legeplads og en lang gåtur med hunden.

Aftensmaden bliver endnu en rest fra fryseren. Vi mister en fryser, når vi er flytter, så de sidste halvanden måned har vi levet primært af mad fra fryseren suppleret op med frugt, grønt, mælk mv. Den seneste tid har derfor også været meget billig på husholdningsfronten.

Her til aften er tilbudsavisen kommet til vores faste dagligvarebutik – ABC Lavpris. Jeg kigger den igennem og forsøger at få overblik over indkøbene til i morgen. Jeg kan bedst lide at handle i den samme faste butik, fordi jeg så kan gøre det relativt hurtigt, det er nemt at finde tingene, og jeg går ikke forvirret rundt og falder over en masse fristelser. Derudover kender jeg nu også deres rutiner mht. tilbud, og det har virkelig hjulpet på vores madbudget.

Jeg har en app på telefonen til at lave madplaner, og som også indeholder en masse gode opskrifter. Efter vi er begyndt at bruge den, spiser vi meget mere mad, som er lavet fra bunden, handler mindre ind og spiser mere grønt. Det har hjulpet meget på budgettet, at vi har fået dette overblik.

Tirsdagens forbrug: 0 kr.

Onsdag

Dagen har stået på en masse praktisk i forbindelse med den kommende flytning, så vi har skruet ting ned, pakket og ryddet op.

Jeg har været på indkøbstur i Jem og Fix, ABC-lavpris og Lidl. I Jem og Fix skulle vi have nogle småting til det nye hus bl.a. en ny postkasse.

Jeg handler normalvis dagligvarer ind én gang i ugen, men i dag har jeg ikke lyst til at købe for meget mad med hjem, da vi alligevel skal til at flytte det hele. Til gengæld har jeg købt nogle lækre oste og pålæg til flyttefolkene i weekenden, samt et par nemme retter til de næste dage, hvor hele køkkenet er pakket ned.

Lidl har de bedste bleer, køkkenrulle og toiletrulle til prisen, men da vi ikke bruger butikken til dagligt, køber jeg et lager ca. hver halvanden måned. Det var ved at være tid og rart, at vi ikke skal tænke på at mangle det i løbet af den næste tid efter flytningen.

Vi har igen fået aftensmad fra fryseren. Normalt bruger vi ca. 3.000 kr. om måneden på mad, men den sidste tid har fryseren forsynet os med meget mad, og budgettet har ligget en del lavere de sidste par måneder. Alle burde virkelig én gang om året spise, hvad de har i fryseren for at få tømt ud – det er overraskende tilfredsstillende.

Onsdagens forbrug: 1.240, 37 kr.

Torsdag

I dag har vi flyttet lidt køkkenting ud i huset, gjort rent og sat på plads. Vi har mad med hjemmefra, så vi ikke skal købe en sandwich eller lignende, når sulten melder sig. Det er både på grund af økonomien, men det er også nemmere, når man har en 2-årig, der skal spises af, at maden er der, hvor man er.

Vi er ved at flytte ud på landet i en mindre landsby. Her har vi meldt os til Mor/Far/Barn gymnastik, så vi kan møde nogle fra byen, og min datter kan være sammen med nogle af børnene fra lokalområdet. Det koster et kontingent på 500 kr. Vores datter elsker det og ser frem til det hver gang, vi skal afsted, så det er bestemt alle pengene værd.

I dag har vi også fået planlagt en del køb til huset. Én af de ting, vi prioriterer ret højt herhjemme, er vores hjem og indretning. Det betyder ikke, at vi går og køber ting til hjemmet hele tiden - faktisk køber vi generelt ret få ting.

Når vi til gengæld køber noget, indgår vi ikke mange kompromisser, så vi køber de ting, vi virkelig ønsker os og har overvejet over længere tid. Vi ejer dermed dyre designerlamper, dyrt ur, B&O højtaler, Hay stole, og nu har vi også købt en dyr sofa.

Vi prioriterer ting, der gør os glade at omgås, og som vi har lyst til at se på i mange år fremadrettet. Renovering, vores hjem og indretning skaber glæde herhjemme og er vores hobby. Det handler ikke om at købe bestemte ting for at opretholde et image eller se ud udadtil, men udelukkende vores egen glæde over smukke ting og god kvalitet.

Vi køber til gengæld næsten aldrig til fuld pris. Enten finder vi gode tilbud eller genbrug, og så er min mand en ægte jysk krejler, der sjældent forlader en forretning uden lidt ekstra rabatter :-)

Torsdagens forbrug: 500 kr.

Fredag

Hver fredag har min mand fri. Vi starter dagen med nogle praktiske gøremål som læge og tandlæge. Ingen regning fra tandlægen endnu, da min mand skal have færdiggjort en bideskinne, inden der skal betales. Tandlæge betaler vi over fællesbudgettet, og vi sætter penge af til at kunne komme til årligt tjek. Vi er ikke medlem af Danmark, hvor man kan få en del refunderet, da vi havde tandforsikring gennem mit gamle arbejde. Nu er det for dyrt til, at det kan svare sig for os.

I formiddags kørte vi ud i huset for at gøre helt klar til den store flyttedag i morgen. Vi glæder os meget til endelig at kunne flytte. Vi købte det nye sted, inden vi fik solgt det gamle, men vi har ikke ville flytte, inden vi havde solgt, så vi har gået og istandsat gården, siden vi fik det i august.

Vi har lidt pålæg med fra fryseren, men mangler nogle småting til frokost, som vi handler i den lokale købmand.

Til aftensmad vælger vi at bestille takeaway, da vores køkken er pakket ned og flyttet ud på gården. Vi spiser meget sjældent takeaway, da udbuddet er meget begrænset, hvor vi bor. Der er dog lige åbnet en lille Thai-biks i nabobyen, så det prøver vi.

Fredagens forbrug: 206,90 kr.

Lørdag

Den store flyttedag er endelig kommet. Vi er så heldige, at vi har mulighed for at låne os frem til en lastbil, så vi selv kan flytte alle vores ting med hjælp fra familie. På den måde bliver flytningen meget billigere end, hvis vi skulle have hyret nogle til at hjælpe os.

Det eneste, det koster os, er noget ekstra diesel til kørsel.

Min svigerinde kommer med boller til frokost, og jeg handlede noget lækkert pålæg i onsdags. Derudover køber jeg lidt lækkert til kaffen, samt nogle kaffebønner.

I aften skal vi til fødselsdag, hvor alle flyttefolkene også skal med, så vi skal ikke stå med aftensmad til dem alle sammen. Det hjælper også godt på flyttebudgettet.

Lørdagens forbrug: 248,80 kr.

Søndag

Vi er endelig flyttet, og vi har haft en hygge arbejdsdag i vores nye hjem. Det tager lidt tid at komme på plads, men vi kan mærke, at det her er det helt rigtige sted for os.

Jeg fik ikke handlet meget ind i onsdags, så vi går allesammen op til den lokale købmand og får købt ind til de næste dage. Så kan jeg vente med at handle igen til onsdag i næste uge og komme ind i min gamle rutine med at købe ind én gang i ugen.

Det bliver dejligt, når der igen kommer ro på, og vi kan komme tilbage til nogle af de gamle rutiner.

Aftenen går med, at far og datter laver tortillapizza, imens jeg hviler min trætte gravide krop i sofaen og nyder vores nye dejlige stue.

Søndagens forbrug: 180,37 kr.

Opsummering:

Ugen har været lidt mere ustruktureret og dyrere end en helt normal uge herhjemme. Vi bruger blandt andet normalt ingen penge på takeaway, og husholdningsposten har også været dyrere, end den plejer. Dog synes jeg, det er acceptabelt forbrug for ugen, da vi har stået midt i en flytning og forplejning af hjælpere.

Helene_pengedagbog_forbrug.jpg