Brandstation

Foto: Jonas Lundberg Petra og Anders var egentlig ikke på jagt efter et fritidshus, men pludseligt havde de købt en brandstation.

Petra har forvandlet en gammel brandstation til et drømmehjem: "Vi har ændret ALT i hele huset"

Petra er typen, der ikke kan lade være med at læse boligannoncer, og en dag så hun, at en gammel brandstation var sat til salg. Her er plads til både børn og brandbiler i huset, der satte alle familiens hjerter i brand!

At Petra har et nærmest afhængigt forhold til boligannoncer, det vedkender hun sig fuldt ud. Og da hun i foråret 2016 så den gamle brandstation til salg, fik hun nærmest hjertebanken.

"Jeg kunne slet ikke se mig mæt, for det var en bygning med så meget karakter," fortæller hun.

Familien skulle alligevel på ferie i området i Sydsverige tæt på brandstationen, og de besluttede at kigge forbi på vejen. De havde ikke booket en fremvisning men sneg sig bare ned til huset og kiggede ind ad vinduerne.

Brandstationen7.jpg
Den gamle brandstation med det imponerende 16 meter høje tårn, hvor brandslangerne hang til tørre. Tilbygningen i glas har familien fået bygget, da de overtog stedet i 2016.

"Vi var nok mest nysgerrige, som alle andre, der havde været der før os, men vi kunne ikke slippe tanken om huset, så vi fik arrangeret en fremvisning næste dag. Da mægleren åbnede porten til den gamle garage og sollyset strømmede ind, smeltede vi fuldstændig. Det var så særligt et sted – så sødt og samtidig så overvældende med det 16 meter høje tårn," fortæller Petra.

Da ferien var ovre, rejste familien hjem til Stockholm, men de kunne ikke slå brandstationen ud af hovedet. Anders havde aldrig ønsket sig et sommerhus, men der var alligevel sket noget under den fremvisning, og efter mange og lange diskussioner besluttede parret at slå til, og de fik brandstationen for 750.000 svenske kroner.

"I dag er vi glade for, at vi var så naive overfor det som ventede os," siger Petra med et smil.

Brandstationen1.jpg
Sofahjørnet i brandstationens gamle garage. Fordi rummene er så små, har de valgt få materialer og neutrale farver gennem hele huset, så indtrykket bliver så roligt som muligt. Sofa fra Ilva, puder og tæpper fra Ikea.

"Da vi overtog stationen, havde den aldrig været beboet. Selve bygningen var egentlig bare en tom skal uden moderne bekvemmeligheder af nogen slags. Vi har ændret ALT i hele huset. Hver eneste fuge i facaden er ordnet, vinduerne var helt rådne, så dem har vi erstattet, og spærene i tårnet var også begyndt at rådne, så de blev også skiftet, og taget på både tårnet og hovedbygningen har fået nye plader," fortæller Petra.

I stueplan – i den gamle garage – kommer man direkte ind i stuen. Her har parret byttet den gamle port ud med et glasparti, som lukker masser af lys ind i rummet, hvor der er næsten 5 meter til loftet.

På næste etage kommer man op i det smalle tårn, og her ligger familiens badeværelse. Tager man den smalle trappe yderligere en etage op, kommer man til det første soveværelse, som Petra og Anders kalder ’kahytten’, fordi der kun er plads til en dobbeltseng med opbevaringsplads under.

Brandstationen2.jpg
Tårnets værelser er kun 3 x 3 meter, og da der også skal være plads til trappe, er det småt med pladsen. Anders og Petra har døbt deres værelse for ”kahytten”.
Brandstationen3.jpg
Krydsbjælkerne er en del af den oprindelige konstruktion, men de store vinduer i tårnet har parret fået sat i. De sidder på den side, der vender ned mod elven, så der ikke er nogen naboer, der føler sig overvåget af brandtårnets nye beboere.

De to øverste etager består af kuber på 3 x 3 meter med en loftshøjde på 3 meter. Her måtte Petra og Anders planlægge nøje for at få plads til både trapper, senge og opbevaring.

Brandstationen4.jpg
Tårnets værelser er som små æsker på 3 x 3 meter med en enestående udsigt over landskabet.
Brandstationen5.jpg
Tårnværelserne er små, men indrettet smart. Her med køjeseng og opbevaring.

I den ene kube står en køjeseng, hvor man sover med kig til trækronerne, og allerøverst oppe i ’tårnsuiten’, som parret kalder den, har man udsigt til alle verdenshjørner.

Brandstationen8.jpg
Her i den gamle garage går en smal trappe op i det 16 meter høje tårn. På første niveau er der badeværelse og derefter følger tre soverum med store glaspartier vendt ned mod elven.
Brandstationen9.jpg
Lemmen i køkkengulvet leder ned til den gamle brønd, hvorfra brandbilen fik vand i gamle dage. Den er nu indrettet som kælder med vaskerum. Køkkenelementerne er fra Ikea.
Brandstationen10.jpg
Lysestagerne er lavet af de gamle træspoler, som brandslangerme var rullet op på. Køkken er fra Ikea.
Brandstationen11.jpg
 Lyset vælter ind i spisestuen, en tilbygning i glas, som parret har fået bygget på. Spisebordet har parret selv designet, stolene hedder Kyst og er fra Cancaninterior. com, og gulvtæppet er fra Ikea.
Brandstationen12.jpg
 Her kørte brandbilerne ind på plads, men nu fungerer garagen som familiens stue med et stort glasparti ud til den hyggelige gårdhave, hvor en vin er ved at vokse sig stor.
Brandstationen13.jpg
Det store bord i haven er familiens samlingspunkt. Bordet er fundet brugt, mens stole og dug er fra Ilva.
Brandstationen14.jpg
Familien har selv designet den smarte garderobeløsning og har fået den lavet af en smed.
Brandstationen15.jpg
Petra og Anders var egentlig ikke på jagt efter et fritidshus, men pludseligt havde de købt en brandstation.

Brandstationen

blev bygget i 1930, dengang området havde et frivilligt brandkorps. Den bestod af en garage til brandbilen og et højt tårn, hvor de våde brandslanger hang til tørre. Stationen var i drift frem til 1970’erne, hvor den blev erstattet af et nyt moderne anlæg. Den gamle station blev lavet til et museum, som var i drift i 20 år, og omkring år 2000 blev bygningen solgt til en privatperson, som ikke gjorde noget ved den, før han solgte den til Petra og Anders.

Hvem og hvor?

Hvem: Petra og Anders Jönsson, deres fire børn og hunden Stina.

Hvor: Ombygget brandstation fra 1930 på 100 kvm nær Ystad i Sverige.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommerhus og Interview

610x200_woordy_knap2.jpeg