Planter i potter og krukker
SPONSORERET indhold

10 planter, der trives godt i potter og krukker

Planter og blomster i krukker pynter og skaber liv på altanen og terrassen, men der er stor forskel på, hvordan de trives og hvor hårdføre de er, hvis nattefrosten ikke er helt væk. Her får du ti bud på planter, som du kan give dig i kast med, nu hvor foråret endeligt er kommet.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
15. apr. 2022 | Bolig | ALT.dk

Nu hvor vinteren er ovre, og dagene endeligt bliver længere og lunere, begynder det så småt at krible i fingrene, hvis du har en have eller en altan. Det er jo nu, man trænger allermest til lidt liv på terrassen og ved fordøren.

Og selvom vejret stadig godt kan være lunefuldt og byde på lidt nattefrost, er det ikke for tidligt at begynde at plante dine krukker til og skabe lidt forårsstemning. Faktisk kan det være en fordel at få plantet krukkerne til allerede nu, for på den måde får du glæde af blomsterne i en lang periode.

Nogle blomster og planter er dog mere sarte end andre, og hvis du vil være helt sikker på, at nattefrosten ikke tager livet af dem, kan det være en god ide at vente med at plante visse af dem ud.

Læs også: Planter uden jord: Sådan dyrker du dem

10 planter, der trives godt i krukker

Perlehyacinter

1. Perlehyacinter

Perlehyacinter er nemme og smukke forårsbebudere, der klarer sig godt i krukker og potter. De er nemme at holde og meget modstandsdygtige overfor køligt vejr og nattefrost og så blomstrer de langt ind i maj. Perlehyacinter fås i mange smukke farver fra lilla til sart rosa og hvid og passer godt sammen med årstidens andre forårsblomster, fx vibeæg og narcisser.

Udplantning: Februar/marts

Stedmoderblomster

2. Stedmoderblomster

De smukke stedmoderblomster er meget hårdføre. De tåler frost og kan sagtens klare at blive plantet i krukker, inden det for alvor er blevet lunt i vejret. Hvis du vil have mest muligt ud af dine planter, skal du huske at nippe de visne blomster af hele tiden. På den måde fortsætter planterne med at blomstre så længe som muligt.

Udplantning: Marts

Vibeæg

3. Vibeæg

Denne spinkle løgplante blomstrer i april og maj med sarte og smukke rosa-lilla blomster. Vibeæg er nemme at passe og trives rigtigt godt i krukker, og løgene kan efter afblomstring plantes ud i haven. Vibeæg skal vandes jævnligt og foretrækker en solrig plads, men tåler alt fra høj sol til halvskygge.

Udplantning: Marts

Figentræ

4. Figentræ

De fleste forbinder nok figentræet med varmere himmelstrøg, men det dekorative træ med de flotte, fligede blade egner sig faktisk rigtigt godt til en krukke på altanen eller terrassen. Hvis du vil høste modne figner, er det vigtigt, at du placerer dit figentræ et sted, hvor der er læ og masser af sol. Træet blomstrer fra marts til august. Læs her hvordan du dyrker dit eget figentræ.

Udplantning: Marts

Læs også: Hvidløg, peberfrugt og dadler: Brug dine køkkenrester til at gro planter

Roser

5. Roser

Roser trives fint i krukker på altanen – dog er det ikke alle typer, der trives lige godt. Du skal gå efter enten buketroser, bunddækkeroser eller de såkaldte patio roser. Plant dine roser i rosenjord og sørg for, at der er god højde på krukken (40-50 cm), og at den har hul i bunden, så vandet kan løbe fra. Roser elsker sol, så placer dem lyst og husk at vande rigeligt.

Udplantning: Året rundt

Lavendel6. Lavendel

Lavendler dufter fantastisk og er smukke at se på – og så er de oven i købet nemme at holde i krukker. Hvis du planter dine lavendler i april, vil de blomstre smukt hen over sommeren og helt hen i september. Placer lavendlerne på en solrig og varm plads og sørg for at nippe de visne blomster af. Lavendler skal vandes regelmæssigt de første tre måneder, efter de er blevet plantet, men herefter behøver du ikke tænke på at vande dem, da de nok skal få det vand, de har brug for, fra naturens side.

Udplantning: April

Marguerit

7. Marguerit

Margueritten er en rigtig krukkeplante og meget populær. Den er let at dyrke og blomstrer med det samme, og indtil frosten banker på - ofte i november måned. Hvis du opbevarer dine margueritter frostfrit, kan du få glæde af dem år efter år. Husk at dine krukker med margueritter har brug for at blive vandet jævnligt og ikke må tørre ud. Sørg i øvrigt for at nippe de visne blomsterstande af, så planterne sætter nye, friske blomster.

Udplantning: Maj

Hortensia

8. Hortensia

Hortensia er nemme at plante i krukker og blomstrer fra det tidlige forår og helt hen i november. Det bedste tidspunkt at plante dem er i foråret, når risikoen for nattefrost er ovre. Når du planter hortensia i en krukke, er det en god ide at vælge en stor krukke, så jorden ikke tørrer for hurtigt ud og så rødderne har god plads. Sørg også for at krukken har godt dræn, så overskydende vand kan løbe fra. Stil krukken et solrigt sted og gerne i læ for vinden.

Udplantning: Maj

Citronverbena.jpg

9. Citronverbena

Citronverbena har små fine hvide blomster, og er oplagt til plantning i krukker på altanen eller terrassen. Den trives bedst i fuld sol og er nem at holde. For at den sætter blomster, skal du sørge for at nippe de visne blomster af og vande og gøde planten godt. Foruden at være dekorativ så har citronverbena også en fantastisk duft af citrus, og bladene og de friske skud kan du bruge i madlavningen og i salater, desserter eller saft.

Udplantning: Maj

Sommerfuglebusk

10. Sommerfuglebusk

Normalt er sommerfuglebusken en kæmpe, der fylder op bagest i bedet, men du kan også få den fine busk i så lille en størrelse, at den passer til krukkerne på terrassen. Sommerfuglebusken trives bedst på en solrig plads. Den blomster med de smukkeste blomsterklaser i både lille, rosa og hvide nuancer hen over sommeren og tiltrækker masser af sommerfugle. Læs her hvordan du passer din sommerfuglebusk - og tiltrækker masser af sommerfugle.

Udplantning: Maj

Kilder: bolius.dk, Idenyt og Plantorama

Anbefalet til dig