Stedmoderblomster og hornvioler
SPONSORERET indhold

Her er blomsterne, der sagtens kan tåle lidt nattefrost

Kribler det i fingrene efter at komme i haven, få jord under neglene og fylde krukkerne med smukke blomster? Så frås i stedmoderblomster og hornvioler. De robuste planter klarer snildt lidt nattefrost.

Af: Bente Halkjær Foto: Tia Borgsmidt
11. mar. 2022 | Bolig | Hendes Verden

Den grønne sæson nærmer sig med herligt hastige skridt, og vi haveentusiaster står på spring for at komme i gang med jord, potter og planter udenfor. Men hvem har ikke prøvet at forkøbe sig i plantecenteret på en lun dag, hvorefter nattefrosten tager livet af det nyudplantede? Det er næsten ikke til at bære. Men her kommer hornvioler og stedmoderblomster ind i billedet. I det tidlige forår kan du nemlig købe begge planter i potter, beregnet til udplantning, og du kan gøre det uden at ryste på hånden, for de hårdføre skønheder tåler sagtens en smule frost.

Flotte farvekombinationer
Hornviolens blomster er ensfarvede eller har bedårende farvekombinationer. Fremhæv planterne med smukke zink- beholdere, og lad dem live op på havebordet.

Stedmoder eller hornvioler

Stedmoder eller hornviol?

De to planter er tæt beslægtede og ligner hinanden til forveksling, bortset fra at stedmoderens blomster er større. Den afgørende forskel er dog umiddelbart usynlig, for den består i, at stedmoder er en toårig plante, mens hornviol er en staude. Nogle hornvioler holder i årevis, mens andre er kortlivede. Du kan plante ud i alle typer at beholdere, når blot der er godt dræn i bunden, og vandet altid har mulighed for at løbe ud af potten.

Frizzle sizzle
Nogle stedmoderplanter har smukke flæser langs kanten af kronbladene. Hold øje med de sjove planter hos blomsterhandleren, eller søg efter frø til ’Frizzle Sizzle’.

Spis_blomsterne_2.jpg

Spis blomsterne

Både stedmoder og hornviol har spiselige blomster – de smager mildt af karse, og prydværdien er stor. Det frarådes dog, at du spiser købte blomster, da du ikke kender dyrkningsforholdene. Vent med at spise af planterne, til der dukker nye blomster op på dem, efter at de er kommet hjem til dig.

Så’ der frokost i det fri! Avocado på ristet rugbrød er et hit – og prikken over i’et et en lille blomst på toppen. På en solrig martsdag kan den endda spises ude.
Så’ der frokost i det fri! Avocado på ristet rugbrød er et hit – og prikken over i’et et en lille blomst på toppen. På en solrig martsdag kan den endda spises ude.

Kassér eller gem?

Planterne er desuden ekstremt villige til at blomstre, blot du nipper de visne blomster af, i takt med at de dukker op, og lader dem stå i sol eller halvskygge samt vander dem regelmæssigt.

Når sæsonen lakker mod enden, er der ikke andet for end at kassere stedmoderplanterne, men hornviolerne kan du plante ud i haven, så de kan blomstre igen næste år.

Hornvioler er vinterhårdføre, men i perioder med barfrost, er det en god ide at dække dem med granris eller lignende.

Det er oplagt at plante stedmoderblomsterne i dekorative beholder.
Det er oplagt at plante blomsterne i dekorative beholdere, som kan friske marts-terrassen op. Vand planten igennem, sæt den i den nye potte, og fyld op med jord beregnet til krukkevækster. Tryk godt til, så planten står fast, og rødderne kommer i tæt kontakt med jorden.
De sejlivede planter kan kommes i krukker udenfor allerede i marts og giver et tiltrængt kulørt pift til en ellers lidt farveløs, vintertræt have.
De sejlivede planter kan kommes i krukker udenfor allerede i marts og giver et tiltrængt kulørt pift til en ellers lidt farveløs, vintertræt have.

Anbefalet til dig