Cool & grafisk hygge
SPONSORERET indhold

Stram stil: Cool & grafisk hygge

Rødt er bandlyst, nisserne bor på datterens værelse, og resten af lejligheden er julepyntet med skarpe grafiske linjer. Kunstner og grafiker Kristina Dam har sin egen juleæstetik, og den kan man holde ud at se på hele året.

Af: Karin Gråbæk og Louise Kamman Riising/Heyhome.dk Foto: Pernille Kaalund/pernillekaalund.dk
22. nov. 2015 | Bolig | BoligLiv

Ved første øjekast ligner den grafiske mobile i vindueskarmen en tredimensionel skulptur. Men de asymmetriske vinkler og kanter driller beskueren. Den er i virkeligheden flad og udstanset i maskinkarton. Det optiske bedrag er helt bevidst, for grafiker og kunstner Kristina Dam elsker at udfordre og lege med dimensioner, og i hendes univers er ting ikke altid, hvad de umiddelbart ser ud til. Selv julen bliver fejret lidt anderledes, for Kristina pynter op i en gennemført grafisk stil i den fireværelses herskabslejlighed, som hun deler med mand og barn. Med udgangspunkt i sine egne mobiler, vedhæng og kunst skaber Kristina sin egen version af juleæstetik og hygge.
– Jeg bruger kun meget lidt traditionelt julepynt som f.eks. små kugler, som jeg blander med min egen meget skarpe grafiske pynt. Farvemæssigt er jeg slet ikke til det grønne og røde, så jeg bruger kun hvid, guld, sølv og sort, siger Kristina Dam.

Pynt til hele året
Nisserne har dog fået lov at rykke ind på matriklen, men de bor på datteren Veras værelse.
– Jeg kan godt lide hygge og jul, men jeg har bare fundet min egen måde at gøre det på. Mange af de ting, jeg laver og pynter med, er noget, som man sagtens kan bruge hele året. Til jul får det bare et lidt mere julet indtryk, hvis man hænger det på grene eller mikser det med kogler, forklarer Kristina. Nu er kunstneren og grafikeren Kristina også begyndt at producere og sælge sine juleideer. Julekort, til og fra-kort og vedhæng får i år selskab af en ny mistelten. Prototypen er foldet og klippet i hvidt papir. Træerne og de andre motiver på kortene er designet, så de kan klippes ud og hænges op. Hendes stil appellerer med garanti til mange andre, der også gerne vil holde en minimalistisk jul, der blender helt naturligt ind i resten af indretningen.

Ting skal have en sjæl
Fordelen ved den enkle, grafiske pynt er, at Kristina Dam ikke skal pakke en stor kasse væk hvert år. Der skal bare fjernes lidt grene, kugler og kogler, og så ser hjemmet igen ud, som det plejer.
Alt i Kristinas lejlighed er valgt med omhu, om det så er julepynt, loppefund, kunst eller designermøbler. Det skal sige hende noget.


– Ting skal have en sjæl eller en særlig æstetik. Jeg elsker kombinationen af nyt design og vintage. Når hvert møbel giver noget til de andre, så der opstår nye udtryk. Derfor er jeg f.eks. så vild med Tom Dixon kuplen over vintage teaktræsbordet, der nemt kan komme til at se lidt gammeldags ud. Men kontrasten af materialer og lampens design giver spisebordet i køkkenet et frisk, moderne look, siger Kristina Dam.

De grafiske vedhæng er Kristinas eget design og som skabt til den klassiske kubusstage fra By Lassen. De små pindsvin er arvestykker. Den sorte vase er fra Finnsdottir, den hvide vase er et loppefund fra  Tyskland, og den lille hvide skål er fra Anna Carin Dahl.

Det smukke buede vinduesparti var en af de smukke herskabelige detaljer, som parret faldt for ved lejligheden. Den hæklede puf er fra Ferm Living, og avisholderen er et loppefund. I vindueskarmen står et billede af My Buemann og to værker af Kristina selv.

IDE
Kristinas daybed er et loppefund, en briks, som hun har betrukket med sort lærredsstof fra Stof 2000. Billig løsning, der ligner en million!

Julegaverne er smukt pakket ind i hvidt papir og pyntet med Kristinas egne til og fra-kort, tynd sort tråd og en grafisk mobile hver.

Billedet på gulvet og rammen på væggen er et par af Kristina Dams egne unika værker, der her har fået selskab af hendes enkle, grafiske måde at pynte på. Kristina har malet en lang gren hvid, sat den i en glaseret 70’-er vase og pyntet den med diskret julepynt og egne sorte ophæng som et slags moderne juletræ.

Kristinas blik for at lege med linjer ses tydeligt i sofahjørnet, hvor det runde Nanna Ditzel bord fra Casanova Møbler spiller sammen med det firkantede bord fra Hay. Sofaen er fra Muuto. Collagevæggen består af egne og andre kunstneres værker. Den grå pude er fra Fuss, den koralfarvede pude er en af Kristinas prototyper, og den stribede pude er hjemmesyet.

Sådan kan en mistelten også se ud: grafisk og af fnuglet papir! Det er prototypen på den mistelten, der er en nyhed i Kristina Dams julekollektion.

 Her mødes sjove grafiske prikker og naturens smukke linjer i form af kogler, grene og fine træer, som er klippet ud af Kristinas julekort. Billedet er et af hendes egne værker. Den hvide vase er fra Thailand, den grå er af Ditte Fischer, og den sorte stage er fra Finnsdottir.

Den hvide adventsstage er et arvestykke fra mormor. Et par kugler, kogler og fire lys, og så er den pyntet. Ved siden af står en af Kristinas egne mobiler.

Over de to Syver-stole hænger et kunstprojekt, som Kristina har lavet sammen med arkitekt Nicole Vitner. Billederne er selvportrætter taget gennem prismer, der forvrænger alt på en drømmende og surrealistisk måde.

Det lyse, rummelige køkken har parret selv sat i stand, og døren leder ud til en ny altan. Ikea køkkenet har fået et personligt touch med en sortbejdset bordplade. Det gamle teaktræsspisebord er omkranset af sorte Eames DCM-stole fra Paustian og Syver-stole fra Fritz Hansen.

TIP
Giv de gamle teaktræsmøbler et moderne løft med nyt design. Her er det Tom Dixons kuppellampe i kobber, der giver spisebordet i køkkenet en frisk kontrast. Lampen er fra Roomstore.

Det vatterede, mønstrede sengetæppe er eget design ligesom bordet med træramme og sort marmorbordplade.

Træskulpturen kan også hænge på væggen som en 3Dramme. Som kunstner elsker Kristina at lege og eksperimentere med dimensioner.

Til og fra-kort med prikker og fine silhuetter af træer og mistelten. Julestemning på den diskrete måde!

Enkel pynt i skarpe former er hængt på grene fra naturen. Mere skal der ikke til for at pynte smukt og stemningsfuldt op!

Anbefalet til dig