DIY viskestykker patchwork vægtæppe pudebetræk brændepose

Foto: Kira Brandt Sy puder og tæpper af viskestykker

5 skønne ideer: Sådan genbruger du gamle viskestykker

De klassiske viskestykketern går aldrig af mode, og de behøver ikke kun at gøre nytte i køkkenet. Brug de slidstærke viskestykker til at sy alt fra puder og tæpper til indkøbsnet, som er perfekte til sommerhuset eller til at skabe sommerstemning derhjemme.

Du kan meget nemt sy puder, tæpper, en brændepose og bøjleophæng af gamle stofrester eller de klassiske ternede viskestykker. Her får du 5 nemme ideer, som er lige til at gå til.

Brændepose af viskestykker

Brændepose af viskestykker

Mål: 130 x 60 cm

Du skal bruge

 • 2 sort/hvid-ternede viskestykker
 • 150 x 65 cm kraftigt lærred
 • Rundstok til håndtag
 • Skråbånd

Sådan gør du

Klip et stykke lærred på 150 x 62 cm. Klip viskestykkerne til, og sy dem sammen til et stykke på 150 x 62 cm. Sy foer og lærred sammen ret mod ret i siderne med 1 cm sømrum. Pres sømrummene fra hinanden, og vend retten ud. Fold hele stykket sammen på midten, og læg det på et bord, så buerne ved håndtagene kan klippes. Find midten. Mål ud til buerne, 15 cm i dybden målt fra kant, og 12 cm i bredden. Klip buerne ud, og kant buerne med bomuldsskråbånd. Sy også skråbånd langs de øverste kanter. Skær rundstokken til, så den bliver til to håndtag i posens bredde. Sy en løbegang til håndtagene, og før de to afmålte rundstokke igennem. Kontroller at løbegangen er akkurat samme størrelse som rundstokkens omkreds, så løbegangen hverken er for stor eller for lille.

Patchwork-vægtæppe af viskestykker

Patchwork-vægtæppe af viskestykker

Mål: 120 x 120 cm

Du skal bruge

 • Bomuldsrester og rester af viskestykker
 • 122 x 122 cm pladevat (1 cm tykt)
 • 122 x 122 cm bagsidestof
 • Bambuspind til ophæng

Sådan gør du

Klip firkanter ud af forskelligt stof i forskellige længder, men i samme bredde. Sy dem sammen ret mod ret i baner på langs, til banerne måler 122 cm. Pres sømmene på bagsiden, og sy dernæst banerne sammen til et helt stykke på 122 cm. Pres sømmene, og pres med dampstrygejern på for- og bagside. Hæft patchworkdelen sammen ret mod ret med bagsidestoffet og med pladevattet øverst. Sy tæppet sammen med 1 cm’s sømrum, men lad en åbning på 15 cm stå til at vende igennem. Klip sømrummet skråt af i hjørnerne, inden retten vendes ud. Vend retten ud, og sy åbningen til med små sting i hånden. Klip 5 stropper på 8 x 10 cm. Pres 1 cm sømrum til vrangen, og fold stroppen dobbelt, så den bliver 3 cm bred. Sy langs kanterne. Fold stropperne dobbelt, og sy dem fast øverst på tæppets bagside, så de passer til bambusstokken.

Pudebetræk med sløjfe af viskestykker

Pudebetræk med sløjfe af viskestykker

Mål: 60 x 70 cm

Du skal bruge

 • Monteringspude 60 x 70
 • Viskestykke på 60 x 70 cm
 • Stof til bagside
 • 1 m sildebensvævet bånd (3 cm bredt)
 • 2 m bændel til bindebånd

Sådan gør du

Klip et stykke til betrækkets bagside på 60 x 70 cm. Draper en sløjfe af båndet på forstykket, og pres den med strygejern. Sæt den fast med nåle og sy den på med symaskine. Pres igen, inden pudebetrækket syes sammen ret mod ret med 1 cm sømrum. Lad en åbning på 15 cm være i bunden af betrækket, og sy rundt i kanten af hullet. Sy bindebånd i kanten og midten af hullet til at lukke betrækket med.

Vattæppe med søde lapper af viskestykker

Vattæppe med søde lapper af viskestykker

Har du et gammelt slidt vattæppe, som trænger til nyt liv, kan du nemt og hurtigt sy lapper på og tæppet vil forandre sig til et smukt stykke tekstil. Her kan et viskestykke gøre fint nytte som en lap. Klip lapperne i forskellige størrelser, former og farver. Pres 1 cm sømrum til vrangen, og sy lapperne på i hånden med små usynlige sting.

Bøjleophæng af viskestykker

Bøjleophæng af viskestykker

Du skal bruge

 • 1 buksebøjle af træ
 • 2 viskestykker (disse er fra Ikea)

Sådan gør du

Klip to firkanter på 20 x 24 cm til lommer. Brug den allerede oplagte kant på viskestykket foroven på lommen, og pres 1 cm til sømrum til vrangen på sider og bund. Stik lommerne på det andet viskestykke med en topstikning langs sider og bund, og sy et par inddelinger af lommen efterfølgende. Buk viskestykket om bøjlens pind, og sy det fast

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Ide og inspiration