Yolandi Caars bolig

Foto: Anna Bråtveit Multikulturel indretning hos interiørdesigner Yolandi Caar.

”Håndværkerne kløede sig kraftigt i håret, da de så grillen”

Du kan tage Yolandi Carr ud af Cape Town, men du kan ikke tage Sydfrika ud af Yolandi. På en skråning syd for Bergen i Vestnorge har hun skabt et hjem med en eksotisk blanding af nordisk og sydafrikansk kultur.

Det er snart ni år siden interiørdesigner Yolandi Carr flyttede til Norge for at bo sammen med sin engelske mand, Colin Carr, der er dykker i Nordsøen. Da hun satte fødderne på vestlandsk jord begyndte hendes hjerte at banke lidt hurtigere for den stejle og billedskønne natur rundt om Haug landssundet syd for Bergen.

– Vi var til en fest herude, da en veninde fortalte mig, at der var en grund til salg i nabolaget, fortæller Yolandi, som efterfølgende gik ned for at se grunden. Da hun stillede sig midt på skråningen og betragtede udsigten ud over det blikstille sund med røde og grønne bådehuse langs vandet og gårde med klokkefår på jordene, besluttede hun sig.

– Det var magisk. Jeg blev fortryllet af udsigten og har gjort alt for, at den skal være synlig fra så mange steder i huset som muligt, fortæller hun.

Yolandi er uddannet interiørdesigner og er indehaver af interiørfirmaet My Bespoke Lifestyle – eller ”min skræddersyede livsstil”, som det betyder på dansk. For netop skræddersyning af hjem efter beboernes behov og personlighed, er hemmeligheden bag ethvert rart hjem, mener hun.

Spisestuen har direkte udgang til en terrasse.
Yolandi har gået på kokkeskole i Paris og er i gang med at stable et cateringfirma på benene. Hun har ofte mange middagsgæster. Spisestuen har direkte udgang til en terrasse.

Åbne løsninger

Hjemmet er bygget i tre niveauer med kig gennem rummene.

– Vi kan godt lide at have mange venner på besøg samtidig, så det var vigtigt for os at skabe et hjem, der giver plads til at være social, og til det fungerer åbne løsninger i fællesarealerne bedst, siger Yolandi. Hendes møde med det vestlandske klima er en historie for sig selv. Det er noget helt andet end Cape Town, hvor hun voksede op. Alligevel er hun glad for at koble inde- og uderum sammen – også i Norges kolde klima.

– Jeg overvejede at dække terrassen med tag. Men det ville have været på bekostning af lysindfaldet. Og er der en ting, du ikke må begrænse, når du bygger i Norge, så er det naturligt lysindfald, siger Yolandi.

Der måtte tredobbelt isoleret glas til, for at huset ikke skulle lide unødvendigt varmetab på grund af alle vinduerne. I spisestuen består den fem meter brede væg ud mod terrassen af glasdøre. De skubbes til side, når vejret tillader det, således at arealet i spisestuen mere en fordobles. Dette er typisk for byggestilen i Cape Town. Yolandi har desuden importeret en sydafrikansk indbygget kuglegrill, som er monteret i spisestuen. Grillen eller Braai, som den kaldes i Cape Town, gør at hun kan få ordentlig røget grillsmag til måltiderne året rundt, selvom det hagler udenfor.

– Håndværkerne kløede sig kraftigt i håret, da de så grillen. Sådan er det jo, når man vil have noget, som absolut ikke er standard indenfor. Men det bør ikke holde os fra at udfordre normerne. Det meste kan tilpasses lokale byggeforeskrifter. Hjemmet bør så vidt muligt opfylde dine drømme, siger Yolandi, der er meget detaljeorienteret.

– Detaljerne er ekstra vigtige, når du bygger moderne. Det handler om funktionalitet og åbne kig lige så meget som æstetik. Hvis du ikke har lagt nok arbejde i detailplanlægningen, vil alle fejlene råbe ad dig i tiden derefter.

Grillen er importeret fra Sydafrika, og Yolandi bruger den året rundt.
Grillen er importeret fra Sydafrika, og Yolandi bruger den året rundt. Grillen er monteret i en pibekonstruktion, der gør, at der hverken kommer røg eller lugt indendørs, forklarer hun.
Billederne på væggen i tvstuen på første sal er samlet over tid og bringer gode minder frem.
Billederne på væggen i tvstuen på første sal er samlet over tid og bringer gode minder frem. Yolandi har selv lavet det funktionelle sofabord. Lignende sofa kan findes i Ilva.
Sofaerne er fra Brdr. Andersson Møbler.
Sofaerne er fra Brdr. Andersson Møbler. Puderne er fra Chhatwal & Jonsson og Voyage, og træbakken på bordet er fra Riviera Maison. Bordet med fire hjul er fra en butik, som ikke længere findes. Tæppet er fra Ikea og vasen fra Aytm.dk.
Det runde bord for enden af tv-stuen er fra Ikea.
Det runde bord for enden af tv-stuen er fra Ikea. Lampen har Yolandi selv sat sammen af en fatning og skærm fra Ikea. Vaserne er samlet over tid bl.a. på rejser.
Bordet er lavet af en bordplade i eg fra Kvik, der er magen til den i køkkenet. Lamperne er fra Ikea. Træklipsene er fra House Doctor. Stolene er Eames fra Paustian.
Bordet er lavet af en bordplade i eg fra Kvik, der er magen til den i køkkenet. Lamperne er fra Ikea. Træklipsene er fra House Doctor. Stolene er Eames fra Paustian.
Det hvide køkken fra Kvik har en bordplade langs vinduet og mod spisestuen i massivt eg, mens køkkenøen har bordplade i lys granit.
Det hvide køkken fra Kvik har en bordplade langs vinduet og mod spisestuen i massivt eg, mens køkkenøen har bordplade i lys granit. Barstolene er fra Hay. Skiltet over vinduet ”Many have eaten here, few have died” er en gave fra en god veninde.
Langs trappen op til tv-stuen slipper der masser af naturligt dagslys.
Langs trappen op til tv-stuen slipper der masser af naturligt dagslys. Lamperne er fra Ikea.
Fra badekarret kan hun nyde udsigten over sundet.
Yolandi vil ikke have fliser på badeværelset, for fugerne mellem fliserne har det med at blive misfarvet med tiden, mener hun. Fra badekarret kan hun nyde udsigten over sundet. Huset har tre dobbelte soveværelser, som alle har bad i samme stil.
Husets cairn-terrier Lass har fri adgang til hele huset og ser sit snit til at posere på sengen i soveværelset.
Husets cairn-terrier Lass har fri adgang til hele huset og ser sit snit til at posere på sengen i soveværelset. Hattesamlingen på væggen er vokset i takt med Yolandis rejser. Der er bl.a. en original cowboyhat fra Nashville, solhatte fra Sydafrika og Frankrig.
Yolandi bruger sin parfumesamling som dekoration i soveværelset.
Yolandi bruger sin parfumesamling som dekoration i soveværelset.
Der er eget bad, walk-in-closet og direkte udgang til balkon fra soveværelset.
Der er eget bad, walk-in-closet og direkte udgang til balkon fra soveværelset. Billederne over sengen er
fra en gammel Pirelli-kalender med Sophia Loren.

 

Yolandis bedste tips til at skabe et hjem

  • Vær omhyggelig med detaljerne. Giv ikke slip på plantegningen, før alle behov er dækket.
  • Planlæg rummene efter solens rytme. Hvor i huset vil du være, når solen står op, så du kan nyde solopgangen? Og hvad med solnedgangen?
  • Det er lettere at planlægge tilstrækkelig opbevaring, før huset er bygget end at finde steder, som egner sig til opbevaring bagefter.
  • Tænk miljøvenligt med overskudsmateriale. Jeg har for eksempel lavet en mediebænk af tiloversblevne egeplader til køkkenet.

Hvem og hvad?

Hvem: Yolandi Carr, 49 år, interiørdesigner og indehaver af virksomheden My Bespoke Lifestyle, og Colin Carr, 58 år, dykker, samt en cairn terrier og tre huskatte.

Hvad: Moderne hus på 251 kvm. Garage og tilstødende arbejdsrum udgør yderligere 153 kvm.

Yolandi er interiørdesigner. Se mere på @MyBespokeLifestyle på Instagram.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning