Hæklet studenterhue
SPONSORERET indhold

Hækl selv studenterhuen, der ikke trykker...

Hækl huen til studenter, der gerne vil have noget helt særligt til den store dag. Huen er en tro kopi af den officielle hue, men er langt mere komfortabel.

Af: Charlotte Kofoed Westh Foto: Jacqueline Fluri
01. apr. 2019 | Håndarbejde | Hendes Verden

Hæklet studenterhue

Størrelser: S/52 cm, M/56 cm, L/60 cm.

Garn: 100 gram hvid fishing twine, en rest rød bomuld, en rest sort bomuld.

(Alternativt garn: Merceriseret bomuld. Løbelængde 50 g = 100 - 125 m)

Kvalitet: fishing twine: 100 % nylon.

Løbelængde: 110-125 meter/50 gram.

Hæklenål: 3½.

Hæklefasthed på fishing twine: 20 fm = 10 cm i bredden.

Tilbehør: Malteserkors på roset fra C. L. Seifert, clseifert.com. Fint hvidt egyptisk bomuldsstof til foer. Sort gros grain bånd/1 cm bredt til hage-rem og 2 små messingknapper/1 cm i dia.

MM: maskemarkør

MR: magisk ring, vikl garnet 1 1/2 gang rundt om venstre pegefinger, og fixér ringen med en lm, hækl 6 fm i ringen, og træk ringen sammen med den løse garnende, du har hæklet rundt om.

MB: midt bag på huen

Udt: udtagning, der hækles 2 m i én maske

Km-omg-kant: en omgang med kædemasker, der giver en kant, som markerer ny farve eller retning.

Hækl med hvidt garn og hæklenål 3½ en MR. Sæt en MM ved overgangen til ny omg af hensyn til udt. Hækl herefter fm rundt i spiral med udt, til arb i diameter måler ca. 16, 17 og 18 cm i diameter. (Når du hækler i spiral - så hækles rundt uden synlige overgange fra omg til omg).

LÆS OGSÅ: Hæklet studenterhue til bordpynt

Hæklet studenterhue

Udtagninger: På 1. omg hækles 2 fm i hver m, så du har 12 fm i alt. På 2. omg hækles 2 fm i hver 2. m (og én fm i de andre m) så du har 18 fm i alt. På 3. omg hækles 2 fm i hver 3. m (og én fm i de andre m) så du har i alt 24 fm. På 4. omg hækles 2 fm i hver 4. m (og én fm i de andre m) du har nu i alt 30. Der øges således med 6 fm på hver omg. Fortsæt på denne måde, til du har hæklet alle udtagninger og har 102, 108, 114 fm på omg. Herefter skal huen formgives til en let oval facon ved forlængelse af huen foran. Dette gøres ved at hækle 6 rk fra retsiden og hvor garnet brydes for hver rk.

1. rk: Hækl i 47 fm (ens for alle størrelser) med start fra MM. Der skal tages ud ved hækling af 2 fm i den 18. + 30. m (49 m), Bryd garnet, og luk af. 2. rk: Start i den 4. fm på 1. rk, og hækl fm til og med i den 4. sidste fm. Tag undervejs ud ved at hækle 2 fm i den 10. + 22. + 32. m (46 m). Bryd garnet, og luk af. 3. rk: Start i den 4. fm på 2. rk, og hækl fm til og med den 4. sidste fm. Tag undervejs ud ved at hækle 2 fm i den 14. + 25. fm (42 m). Bryd garnet, og luk af. 4. rk: Start i den 4. fm på 3. rk, og hækl fm til og med den 4. sidste fm. Tag ud undervejs ved at hækle 2 fm i den 10. + 22. fm (38 m). Bryd garnet, og luk af. 5. rk: Start i 4. fm på 4. rk, og hækl fm frem til og med den 4. sidste fm. Tag ud undervejs et par gange midt foran (34 m). Bryd garnet, og luk af. 6. rk: Start i 4. fm på 5. rk. og hækl fm frem til og med den 4. sidste fm. Tag ud et par gange undervejs nogenlunde midt foran (30 m). Bryd garnet, og luk af. Start MB på huen - fortsat med hvidt garn - og sæt en MM - hækl 2 omg med fm i spiral. Hækl 6 udt jævnt fordelt på hver omg - udt omtrent i hver 20. -21. m. Hækl gerne henover garn-ender fra de 6 rk, hvor garnet er blevet brudt - 6 enkelte rk, der skaber forlængelse foran på huen. Str. medium måler nu 19 cm fra foran til MB på huen og 17 cm på tværs/fra side til side. Hækl herefter en omg med km, som markerer overgang fra huens top til siderne på huen. Afslut med en km i 1. m MB.

LÆS OGSÅ: Studenterhue farver: Det betyder de forskellige farver

Huens sider: Siderne på huen hækles over 11 omg med fm og hvidt garn og med en enkelt fm i hver fm - ingen udt. På 1. omg (efter km-omg-kant) hækles der fm i bagerste maskeled. Der hækles ikke længere i spiral; hver omg afsluttes med km i 1. fm og starter med 1 lm før hver omg. Efter 11 omg hækles en omg km, der markerer overgang fra den hvide til den farvede del. Skift til vinrødt garn, og hækl i alt 7 omg med fm. På 1. omg med vinrødt garn (efter km-omgkant) hækles der fm i bagerste maskeled. Ellers hækles som beskrevet på den hvide del. Afslut huen med en km-omg-kant. Bryd garnet.

LÆS OGSÅ: Broderi: Fin studenterhue

Skygge: Skyggen hækles af sort garn og er knap 4 cm dyb hvor den er størst - skyggen er centreret forrest på huen. Hækl i de forreste 44 m (tæl frem til midt foran fra MB).

OBS! Hækl i bagerste maskeled på 1. rk efter en km-omg-kant. Hæft garnet fast i 1. m med 1 lm. Der hækles 5 rk ialt fra højre mod venstre, fra retsiden, garnet brydes for hver rk. Lad 2 meter garn være som garnende ved opstart på 1. rk, til afsluttende km på 5. rk. 1. rk: Hækl 2 fm, 2 hvstgm, 36 stgm, 2 hvstgm, og 2 fm. Bryd garnet, og luk af. 2. rk: Start i 3. m, 2 fm, 2 hvstgm, 32 stgm, 2 hvstgm, 2 fm. Bryd garnet, og luk af. 3. rk: Start i 3. m, 2 fm, 2 hvstgm, 28 stgm, 2 hvstgm, 2 fm. Bryd garnet, og luk af. 4. rk: Start i 3. m, 2 fm, 2 hvstgm, 24 stgm, 2 hvstgm, 2 fm. Bryd garnet, og luk af. 5. rk: Hækl en km-kant med garn-enden over hele skyggen, siderne og en km i alle m. Luk af. Hæft alle ender. Sæt malteserkors og roset foran på huen i den hvide del - inden foeret sys i. Klip stof ud til foer, så det passer i størrelsen. Mål bund og sider og læg 1 cm sømrum til - sy foeret på maskine. Men ri stoffet fast til huen i hånden - langs den sidst hæklede hvide fm-rk. Sy til sidst hage-rem fast med messingknapper - ca. 2 cm bag hver side af og over skyggen - på den vinrøde del.

Hendes Verden nr. 19/2018

Anbefalet til dig