Monogrammer
SPONSORERET indhold

Amy broderer monogrammer: Lidt kongelig har man vel lov at være

Man behøver ikke at være monark for at få sit eget monogram. Monogrammer er blevet moderne igen, og alle kan være med. Amy Lyngaa har forelsket sig i fortidens fornemme håndarbejde, som hun forvandler til nutidigt hverdagsbrug.

Af: Hanne Vinther Mikkelsen Foto: Helene Bagger
03. mar. 2020 | Håndarbejde | Hendes Verden

På sybordet ligger et lille udvalg af Amy Lyngaas store samling af monogrammer. Alfabetets første bogstav i alverdens afskygninger. Et sirligt A. Et storladent A. Et sprælsk A. Et snorlige A. En fri leg med forbogstavet i hendes navn.

– Jeg har efterhånden spundet en lang tråd over mit A. Jeg kan slet ikke lade være, og jeg er langt fra færdig endnu. Bogstaver fascinerer mig, fordi de nærmest inviterer til at blive formet på forskellige måder.

56-årige Amy Lyngaa underviser på Skals Håndarbejdsskole, og mestrer mange former for håndarbejde. Men hendes hjerte banker især for broderiet.

– Folk kigger mærkeligt på mig, når jeg fortæller, jeg er broderilærer. De tænker garanteret: ”kors, hvor gammeldags”. Men broderi kalder nærmest på det spontane og eksperimenterende. Det er blevet min mission at bevise.

Det gør Amy blandt andet ved at brodere monogrammer med et moderne udtryk. Hun sværger til det stramme og stilrene, når hun skaber et monogram.

– Det er ikke kronhjorten ved skovsøen, blomster og den slags motiver, jeg broderer. Jeg er vild med den typografiske trend, hvor jeg laver tykke, fede bogstaver, der rejser sig fra overfladen.

Læs også: Annette er tosset med mohair: ”Jeg blev helt forelsket, da jeg rørte ved den ged”

A-monogrm.jpg

brodere-monogram.jpg

Amy elsker både nål, tråd og tegning, og i arbejdet med monogrammerne smelter det hele sammen.

– Jeg har altid syntes, det var sjovt at tegne, og er heldigvis holdt ved som voksen, selv om mange af os kvinder stopper, fordi vi ikke synes, vi er dygtige nok. Når jeg nu kan få lov til både at tegne og bagefter brodere oven i stregerne, bliver det ikke bedre.

Alle kan være med

Amys bogstaver er broderet med franske sting, flødeskumssting og formfuldendte, frie sting i flotte farver og forskellige slags tråd. Men monogrammer er ikke kun forbeholdt fuldbefarne brodøser. En ganske enkel grundviden er tilstrækkeligt til at gå i gang selv, understreger hun.

– Jeg vil virkelig gerne afmystificere dét at brodere et monogram. For det er noget, alle kan være med til. Du kan sagtens lave noget superfint med en simpel teknik. Der er så mange muligheder for at skabe et individuelt monogram, for der er ikke kun ét facit. Og selvom monogrammer umiddelbart emmer af kongerøgelse og en svunden kultur, behøver du bestemt heller ikke være monark for at få dig dit eget af slagsen. Og udtrykket behøver ingenlunde ligne fordums sysler for døtre af fornem slægt.

Læs også: Helenes passion for patchwork: ”Jeg skal blive 150 år for at nå det hele”

tegner-monogram.jpg

stort-A.jpg

– Jeg har studeret gamle monogrammer og deres historie og har en enorm respekt for det smukke håndarbejde, som datidens dydige piger lavede. Men jeg forsøger at gøre dem nutidige, så de kan bruges i en moderne hverdag af almindelige mennesker, fortæller Amy, som bruger sine monogrammer på alt og over alt. På tøj og tasker. Smykker og sko. Vægge og viskestykker.

- Der er uendelige muligheder. 

Monogrammer kan bruges til at sætte et personligt præg på en frakke eller et halstørklæde, et kedeligt indkøbsnet eller som dekoration i hjemmet. Det seneste monogram, jeg har lavet, er et vægophæng med kæmpestore, broderede bogstaver.

Tilsyneladende er Amys passion for at skabe personlige monogrammer ramlet rent ind i tidens trend. I hvert fald strømmer kvinder til hendes kurser på Skals Håndarbejdsskole. Unge som ældre, erfarne og nybegyndere.

monogram-vindue.jpg

flere-monogrammer.jpg

– Jeg er helt overvældet over interessen. Det gør mig virkelig glad, at så mange har lyst til at fordybe sig og lære det fantastiske håndarbejde, og det bedste for mig er, at se lyset i øjnene på kursister, der aldrig har broderet før, når de opdager, det lykkes.

Selv om Amy har susende travlt med at lære andre at skabe monogrammer, sørger hun dog også for at finde tid til at sy på sine egne værker.

– Det er ren terapi. Jeg kan simpelthen ikke blive sur eller stresset, når jeg broderer. Der falder en dejlig ro over mig, og jeg kan lade tankerne flyde frit. Det kan varmt anbefales, lyder opfordringen fra Amy.

Læs mere om Amys broderi-og monogramkurser på www.skalshaandarbejdsskole.dk 

Anbefalet til dig