v
Patchworktæppe fra Hendes Verden

Foto: Jacqueline Fluri

Patchworktæppe

Patchworktæppe i smukke røde nuancer

Patchworktæppe i klassiske sytraditioner.

*Patchworktæppe i røde nuancer


Mål: 140 x 170 cm.
Materialer: Restestoffer i blå, hvide og røde farver – gerne gamle stoffer – til blokke og de yderste smalle kanter • Lagenlærred, ca. 100 x 120 cm til nedsyning af blokke • Rødt stof til de brede kanter, ca.140 x 150 cm • Pladevat, ca. 150 x 180 cm • Mønstret stof, ca. 150 x 180 cm til bagside • Bomuldstråd til quiltning • Skærekniv og skæremåtte eller saks.

Skærevejledning: Klip eller riv 35 stk. på 20 x 20 cm af lagenlærred.
Klip/skær 175 strimler i stofresterne som er 4,5 cm brede og 20 cm lange (der skal bruges 5 strimler til hver af de 35 blokke).
Skær eller klip 4 hjørner på 30 x 30 cm i det røde lagenlærred.

Patchworktæppe i røde farverSyvejledning: Der sys med et sømrum på 7 mm. Sy strimlerne ned på kvadraterne i lagenlærred: Begynd med den midterste strimmel, som lægges med retsiden op, læg nr. 2 ret mod ret på den første, og sy langs kanten, fold ud, fingerpres, læg nr. 3 på, sy og fold ud. Sy nr. 4 og 5 på, på samme måde. Pres blokken, mål bredden, og klip/skær blokken til, så den bliver kvadratisk, ca.17 x 17 cm. Sy i alt 35 blokke.
Sy blokkene sammen i 5 rækker a 7 stk., så blokkene vender skiftevis vandret og lodret. De 3 rækker skal begynde og slutte med en vandret blok, og de 2 rækker skal begynde og slutte med en lodret blok. Sy de 5 rækker sammen.
Mål længden og bredden på patchworkstykket, og skær/klip kanter i målene x 30 cm. Sy de længste kanter på stykket først. Sy hjørnestykkerne på de korte kanter, og sy dem på.

Montering og quiltning: Trim stykket for tråde, og pres let. Læg det mønstrede bagsidestof med vrangsiden opad på et bord, og hold det fast med tape langs kanterne. Læg pladevat ovenpå, og herpå patchworkstykket. Sæt nåle i, og quilt alle blokkene med knudequilt: Knuderne placeres midt i blokken og i hvert af blokkens hjørner. Sy 6 gange rundt på den brede røde kant med ca. 5 cm's mellemrum med grove risting. Når hele tæppet er quiltet, klippes kanterne rene og lige.
Til den yderste smalle kant klippes/skæres 6 cm brede strimler af restestoffer, gerne i forskellige længder. Sy strimlerne sammen til én lang strimmel (så der er nok til alle 4 sider). Fold strimlen på midten, og pres den. Hæft kanten fast fra tæppets forside så trævlekanterne flugter. Sy hele vejen rundt på maskine idet hjørnerne sys som skrå hjørner. Den foldede kant bukkes om til tæppets bagside og sys til i hånden.

Hendes Verden nr. 41/2009

Se, hvad vi ellers skriver om: Patchwork og Sy

610x200_woordy_knap2.jpeg