Lær at læse
SPONSORERET indhold

Lær dit barn at læse før skolealderen

Grib dit barns nysgerrighed, og lær ham at læse og skrive allerede før skolealderen. Det er helt okay, og han kan sagtens!

Af:: Anna Rossman Thejsen Foto: Nima Stock og PR
25. jun. 2013 | Børn | Vores Børn

Toårige kan skrible bogstaver, treårige kan skrive indkøbssedler, og fireårige kan læse. Eller – det kan de lære, hvis vi forældre giver dem lov. 

LÆS OGSÅ: 10 bøger du skal læse højt for dit barn

– Mange har en forestilling om, at man skal være seks-syv år for at kunne læse og skrive. Det er synd, for vi bremser børnenes naturlige udvikling og lyst til at lære, siger leder af Nationalt Videncenter for Læsning Klara Korsgaard.

– Vi holder dem ikke tilbage, når de vil lære at tale; det skal vi heller ikke gøre med skriftsproget. Det betyder ikke, at du skal i gang med at lege skole med dit barn, men du kan understøtte hans lyst og nysgerrighed i de sammenhænge, hvor han er optaget af bogstaver og ord.

Sådan kommer I i gang


med at læse

Næste gang dit barn spørger, hvad der står på bussen eller mælkekartonen, så grib chancen, og gå med i legen.

LÆS OGSÅ: Sådan giver du dit barn læseglæde

– Børn har stor interesse for bogstaver fra to-årsalderen, ja, nogle allerede når de er et år. Det er ikke et spørgsmål om at pace dit barn, men om at give det lov. Børn skal klatre i træer og bage snobrød, men det at være barn er også at tilegne sig et skriftsprog, mener Klara Korsgaard.

Start med at læse gennem leg

Har du et barn under seks år, kan I altså sagtens kaste jer ud i at læse, skrive og regne, så længe junior har lyst til det, og I leger det ind.LÆS OGSÅ: Hvordan lærer dit barn bedst?Ifølge Klara Korsgaard forstår børn tidligere, end mange af os tror, at skrift er noget andet end billeder, også selv om de ikke kender bogstaverne og skriver med ‘hemmelig børne-skrift’.

Hjælp ham lidt på vej til at læse

Fra dit barn er to-tre år, kan du opmuntre ham til at eksperimentere med skrift. Har han tegnet en krokodille, så foreslå ham at skrive det – så vil han typisk skrive nogle kryptiske tegn.Undgå at kalde ord rigtige og forkerte, men spørg i stedet ‘ej, hvad har du skrevet der?’. Svarer dit barn ‘krokodille’, kan du sige ‘det kan jeg da godt se, du har skrevet det med børneskrift. Flot!’.LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og truslerSå kan du spørge, om du skal skrive det med voksenskrift nedenunder, så farfar også kan læse det. Se, hvordan han suger til sig, når du skriver.

Klar til at læse inden skolestart

– Hvis dit barn forstår, at den dybere mening med at læse og skrive er at give budskaber videre, skal han nok lære de ‘rigtige’ bogstaver, inden han begynder i skole, siger Klara Korsgaard.

LÆS OGSÅ: Gør din baby til en læsehest

LÆS OGSÅ: Sådan giver du dit barn læseglæde

LÆS OGSÅ: Børnebøger: Skal vi ikke læse den, vi kender?