Sådan laver du en spritz og 4 andre cocktails… med kaffe

Coffeetails: Her er 5 cocktails med kaffe, du skal kende

Du kan faktisk sagtens skifte kaffekoppen ud med et (cocktail)glas og nyde din kaffe på nye og spændende måder. Eller du kan tage din kaffe og tilsætte den til de klassiske drinks, som du kender og elsker, og fx. lave en spritz eller en mojito med kaffe.

Jo, du læste rigtigt – dine yndlingsdrinks kan sagtens piftes op med lidt kaffe, og her får du opskrifterne. Og svaret på, hvorfor det er en god ide at putte kaffe i fx en spritz.

Coffeetails eller cocktails med kaffe kan både agere som en afkølende drik, der stiller (kaffe)tørsten på varme sommerdage, og så fungerer det også perfekt som en forfriskende drink til en aften i godt selskab.

Derfor skal du bruge kaffe i cocktails

Men hvorfor er det, at kaffen også gør sig godt i det kolde glas og som drink? Det har vi spurgt Francesco Viarizzo, der er chefunderviser på verdens største kaffeskole Lavazzas Training Center i Torino.

"Når du bruger kaffe i dine cocktails, kan du skabe nogle fantastiske sanseindtryk, da kaffe tilfører kant til duft- og smagsoplevelsen. Kaffens intense aroma og bitre noter spiller særligt godt op imod en sødmefuld cocktail, der fx indeholder likør eller sirup. Kaffe er formidabel til at fremhæve og understrege alle de smagsnuancer en cocktail består af."

Francesco Viarizzo, chefunderviser på Lavazzas Training Center i Torino

Kaffeekspertens 3 iskolde kaffetips fra Italien

Lavazzas kaffespecialist Francesco Viarizzo har tre simple tips, der gør det nemt at trylle kolde kaffedrikke frem i glasset.

1. Hav altid noget kold kaffe klar i køleskabet, når lysten melder sig til en iskaffe eller en forfriskende drink:

  • Forbered en koldbrygget kaffe. Den koldbrygget kaffe har en rundere kaffesmag, da den kolde ekstraktion ikke trækker så mange bitterstoffer ud under brygningen. En koldbrygget kaffe kan holde sig ca. to uger i køleskabet.
  • Bland 1 liter vand og ca. 60g fintmalet Lavazza Qualita Oroeller anden god kaffe i en beholder med låg. Hvis du bruger en grovere formaling af kaffe, skal du tilføje mere kaffe. Fx ca. 125 g groftmalet kaffe til 1 liter vand.
  • Lad det trække i køleskabet i 12-24 timer.
  • Hæld den koldbryggede kaffe igennem et fugtigt kaffefilter og den kolde kaffe er klar. 

2. Hvis du ikke har været forberedt, kan du altid lave espresso:

  • Som indbegrebet af italiensk kaffekultur optræder espresso – ikke overraskende – hyppigt i coffeetails, hvor den bidrager med en koncentreret kaffesmag.
  • Når espressoen er friskbrygget vil den tilføje din drink sin fulde aroma.
  • Lad den køle lidt af, så isterningerne ikke smelter og fortynder din drink.
  • Lad den ikke køle for længe, da det vil gøre kaffen mere bitter.

3. Du kan tilføje din drink mere kaffesmag (og undgå at fortynde den med vand) med kaffeisterninger:

  • Bryg en frisk omgang kaffe og lad den køle af.
  • Hæld den derefter på isterningposer eller i isterningebakker.
  • Og husk, at fylde rigeligt med isterninger i glasset, da det er med til at holde din kaffedrink kold i længere tid.
  • Er kaffen blevet for bitter, så kan du prøve at justere det med et knips salt og en smule sukker. 

Vil du også prøve kræfter med de lækre cocktails med kaffe, så får du 5 fantastiske opskrifter på cocktails med kaffe lige her. De lækre cocktails kan nydes med eller uden alkohol:

5 lækre opskrifter på cocktails med kaffe

COFFEE MOJITO: Den klassiske sommerdrink med et strejf af kaffe

coffee-mojito.jpg

Smagen af mynte og kaffe komplementerer hinanden perfekt, og her er, hvad du skal bruge til at lave en mojito med kaffe:

  • Isterninger
  • 1 cl Mojito mint sirup
  • 10 cl koldbrygget kaffe

SÅDAN LAVER DU EN COFFEE MOJITO:

  1. Fyld glasset med is
  2. Hæld sirup og koldbrygget kaffe i glasset
  3. Omrøres inden servering
  4. Pynt evt. med frisk mynte

COFFEESPRITZ: Perfekt til at genskabe feriestemningen af Italien

coffee-spritz.jpg

Den ultrapopulære drink, der med et trylleslag kan sende tankerne sydpå til både solferie og en tur på ski, kan faktisk også laves i en version med kaffe. Det lyder måske lidt underligt, men smager helt fortryllende. Her får du opskriften på en spritz med kaffe. Til en coffeespritz skal du bruge:

  • Isterninger
  • 3 cl Orange Spritz sirup
  • 10 cl danskvand
  • 25 cl shot espresso – gerne fra en kaffekapslen, fx. Lavazza Espresso Armonico

SÅDAN LAVER DU EN SPRITZ MED KAFFE:

  1.  Fyld glasset med is
  2. Hæld sirup i glasset
  3. Hæld danskvand i glasset
  4. Skænk forsigtigt espressoen over
  5. Pynt evt. med appelsinskive

MANGOTAIL: Skøn og forfriskende cocktail med mango… og kaffe!

coffee-mango.jpg

Nyd kaffens intense smag tilsat et tropisk strejf. Til at lave den lækre cocktail med mango og kaffe skal du bruge:

  • Isterninger
  • 3 cl mangosirup
  • 12 cl danskvand eller Indian tonic
  • 25 cl espresso, svarende til 1 shot espresso, gerne af kaffekapslen Lavazza Espresso Colombia

SÅDAN LAVER DU EN LÆKKER COCKTAIL MED MANGO & KAFFE 

  1. Fyld glasset med is
  2. Hæld sirup og danskvand i glasset
  3. Skænk forsigtigt espressoen over
  4. Omrøres inden servering
  5. Pynt evt. med en strimmel lime

MOCCATINI: Den skønne klassiske cocktail, der nærmest er en dessert

coffee-moccatino.jpg

Nyd den skønne cremede kombination af likørens sødme og espressoens bitre note i den lækre cocktail med vodka, kaffelikør, karamel og espresso. Til at lave en moccatino skal du bruge:

  • Isterninger
  • 5 cl vodka
  • 3 cl kaffelikør
  • 1,5 cl karamelsirup
  • 25 cl espresso

SÅDAN LAVER DU EN SKØN HJEMMELAVET MOCCATINO:

  1. Hæld knust is i en shaker
  2. Fyld ingredienserne i
  3. Ryst grundigt i 10 sek.
  4. Hæld op i martiniglas
  5. Pynt med 3 hele kaffebønner i skummet

ESPRESSO FRAPPÉ: Til den varme sommerdag

coffee-macca-frappe.jpg

En let og lækker sommerdrink med masser af smag fra espresso – den lækre frappe er en god iskaffe til dig, der gerne vil have en iskaffe, der smager af kaffe. Her er hvad, du skal bruge, til at lave en lækker espresso frappé:

  • Isterninger
  • 25 cl shot espresso – fx af kaffekapslen Lavazza Espresso Deciso
  • 1,5 cl salted caramel sirup
  • 12 cl iskold mælk

SÅDAN LAVER DU EN ISKOLD ESPRESSO FRAPPÉ:

  1. Fyld glasset med is
  2. Hæld kaffe, mælk og sirup i glasset
  3. Omrøres inden servering
  4. Server med sugerør i latteglas