Trin-for-trin guide og masser af opskrifter: Sådan laver du en klassisk julemiddag uden stress
En stor, klassisk julemiddag kan godt stresse lidt, hvis du selv skal stå for det. Men med god planlægning er det faktisk ikke så svært. Derfor kommer den uundværlige juletidsplan - samt alle vores bedste opskrifter på julemad her.
December måned og juleaften især er et samlingspunkt for mange familier. Her samles vi til julefrokost og julemiddag. Hele planlægningen og klargøring af den perfekte julemiddag kan dog hurtigt virke uoverskueligt. For hvornår skal din flæskesteg i ovnen for, at den kan nå at få sprøde svær? Skal du lave rødkål før, imens eller efter? Og hvad med de brunede kartofler?
Her får du en trin-for-trin-guide til at planlægge den perfekte julemiddag, så din juleaften kan forløbe uden stress, selvom det er dig, der står for julemaden.
21. DECEMBER
- Bestil din and eller flæskesteg i god tid hos din slagter, og tag på indkøb uden for de hektiske timer, hvor alle er ved at tømme hylderne for julens råvarer.
- Køb ind til din julemiddag et par dage før jul f.eks. d. 21. eller 22. december og gerne så tidligt på dagen som muligt, når forretningerne åbner. Alternativt kan du købe ind på nettet. F.eks. foetex.dk eller coop.dk.
Annonse
22. DECEMBER
- Tilbered din rødkål.
- Lav petit four eller anden lækker konfekt til kaffen.
- Salt andelår til confit de canard, og sæt dem i køleskabet til tilberedning enten d. 23 eller d. 24 om formiddagen.
- Kog evt. en god andefond, hvis du vil lave sådan en til saucen. På den måde kan du lave din sauce klar i god tid før middagen.
23. DECEMBER
- Kog risengrød til risalamande.
- Smut og hak evt. mandler til risalamande.
24. DECEMBER
Formiddag
- Confiter andelårene i ovnen.
- Lav risalamanden, og sæt den i køleskabet.
- Lav kirsebærsaucen, og stil den på køl.
- Kog og pil kartofler til brune kartofler.
- Skræl kartofler til hvide kartofler.
- Klargør og fyld anden, så den kan sættes i ovnen om eftermiddagen.
- Du kan også stege anden om formiddagen og partere den og så varme den op om aftenen.
Eftermiddag:
Annonse
- Sæt flæskestegen eller anden i ovnen, så den er klar klokken 18 eller 19, afhængigt af, hvornår den skal være klar.
TIL SIDST:
Når gæsterne er kommet
- Kog de hvide kartofler.
- Lav saucen (hvis du har stegt anden om formiddagen, kan du lave saucen tidligere på dagen).
- Brun kartofler.
- Steg de confiterede andelår.
- Parter anden.
- Varm rødkål, og bland evt. salat, hvis du serverer det til.
- Så er anden klar til at blive serveret - og det er tid til selve julemiddagen.
Annonse
Når anden er spist
- Lun kirsebærsaucen, og servér den til risalamanden.
- Servér petit fours eller de fineste julemacarons til kaffen.
Herunder kan du finde alle opskrifter til den store julemiddag:
Lækre opskrifter til julemaden
-
Flæskesteg
-
Klassisk ribbensteg med sprød svær
-
Flæskesteg med rødkålssalat og glaserede jordskokker
-
Langtidsstegt and
-
Confit de canard
-
Rødkålssalat med druer, appelsin og pekannød
-
Julesauce med gastrik
-
Braiseret julesalat med hvidløg og ingefær
-
Sådan laver du Claus Meyers risalamande
-
Chokolade Petit Fours
Tilbehør til din julesteg
-
Nemme brunede kartofler, der ikke brænder på
-
Rødkål med æbler
-
Sprød rødkålssalat med ingefær, ristede nødder, pærer og dadler
-
Brun sovs på andefond
-
Sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg
-
Brun sovs
-
Æbler med gele til julemaden
-
Ribsgelé
-
Syltede valnødder med appelsin
-
Salat med rødkål, figner og valnødder
-
Sprød rødkålsalat med honning, ingefær og æble
-
Rødkålssalat med druer, appelsin og pekannød
-
Æblekompot med jordskokker
-
Waldorfsalat
-
Rosenkål med julesalat, granatæblekerne og friske æbletern
-
Sprød kålsalat med blåbær og appelsin