Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Flæskesteg med fyldte æbler, rødkål med tyttebær, brun sovs og råstegte kartofler
Foto: Line Falck

Flæskesteg med fyldte æbler, rødkål med tyttebær, brun sovs og råstegte kartofler - opskrift fra Hjemmet

Flæskesteg med fyldte æbler, rødkål med tyttebær, brun sovs og råstegte kartofler

Julen er en fest for den hjemmelavede mad, og i juledagene spiser vi nærmest hele tiden. Her er det den klassiske flæskesteg - selvfølgelig med sprød svær og lækkert tilbehør.

5-6 personer
Print

Arbejdstid: 40 min.
Stege-/kogetid: 1 time og 15 min.
Kødet er fryseegnet

1 kg flæskesteg (kamsteg med ridset svær)
1 spsk. groft salt og friskkværnet peber
10-15 kryddernelliker
2 appelsiner
4-5 stk. stjerneanis
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hel sort peber
2 dl hvidvin + 1 dl vand

Fyldte æbler:
6 små røde æbler (f.eks. pigeonæbler)
100 g valnøddekerner
30 g smør

Tilbehør:
1 kg kartofler
1 dl olie
1 glas sur-sød rødkål (ca. 500 g)
ca. 50 g tyttebærsyltetøj

Brun sovs:
3 dl stegesky
7 dl bouillon

Jævning:
60 g smør (eller svinefedt)
60 g hvedemel (evt. brunet)

Pynt:
bredbladet persille

Sådan kaver du flæskesteg med fyldte æbler

  1. Gnid flæskestegen med groft salt ned mellem alle sværene, og krydr med peber. Stik nelliker ind imellem sværene.
  2. Læg skiver af appelsin, stjernanis, allehånde og peber i bunden af et ovnfast fad. Læg stegen ovenpå. Hæld hvidvin og vand i bunden af fadet. Sæt et stegetermometer i midten af stegen.
  3. Sæt fadet i en kold ovn, og tænd på 200 grader. Steg i ca. 1 time og 15 min., til centrumtemperaturen er 55 grader.
  4. Er sværen sprød, steges videre, til centrumtemperaturen er 65 grader.
  5. Er sværen ikke sprød, skrues ovnen op til 250 grader. Hold øje med, at den ikke bliver for mørk. Stegen kan også sættes under en varm grill i ovnen.
  6. Tag stegen ud af ovnen, lad den hvile i ca. 15 min., og skær den i skiver.
  7. Fyldte æbler:
    Lav et mavebælte hele vejen rundt om æblerne. Udhul æblerne med en melonkugler eller spidsen af en skrællekniv. Fyld æblerne med hakkede valnødder og en klat smør. Bag æblerne i ca. 10 min. ved 200 grader.
  8. Råstegte kartofler:
    Steg terninger af skrællede kartofler i olie i ca. 40 min. ved jævn varme på en slip let-pande. Rør jævnligt. Krydr med salt og peber.
  9. Tilbehør:
    Varm rødkål igennem med tyttebærsyltetøj, og smag til, om det er passende.
  10.  Brun sovs:
    Si krydderierne fra stegeskyen. Smelt smør i en gryde, drys melet i, og lad det opsuge smørret.
  11.  Tilsæt stegesky og bouillon lidt ad gangen, og pisk godt, så alle klumper forsvinder, før der tilsættes mere væske.
  12.  Kog sovsen i 5 min. ved svag varme under piskning, og smag til med salt og peber.
  13.  Servér flæskesteg med bagte fyldte æbler, rødkål med tyttebærsyltetøj, brun sovs med krydderier og råstegte kartofler.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad, Kød, Dansk mad, Flæskesteg, Kamsteg og Hovedret