
Flæskesteg med fyldte æbler, rødkål med tyttebær, brun sovs og råstegte kartofler
Julen er en fest for den hjemmelavede mad, og i juledagene spiser vi nærmest hele tiden. Her er det den klassiske flæskesteg - selvfølgelig med sprød svær og lækkert tilbehør. Få opskriften på den lækre flæskesteg med sprød svær og anderledes tilbehør her - servér flæskestegen med fyldte æbler, rødkål med tyttebær, brun sovs og råstegte kartofler.
Ingredienser
Arbejdstid: 40 min.
Stege-/kogetid: 1 time og 15 min.
Kødet er fryseegnet
1 kg flæskesteg (kamsteg med ridset svær)
1 spsk. groft salt og friskkværnet peber
10-15 kryddernelliker
2 appelsiner
4-5 stk. stjerneanis
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hel sort peber
2 dl hvidvin + 1 dl vand
Fyldte æbler:
6 små røde æbler (f.eks. pigeonæbler)
100 g valnøddekerner
30 g smør
Tilbehør:
1 kg kartofler
1 dl olie
1 glas sur-sød rødkål (ca. 500 g)
ca. 50 g tyttebærsyltetøj
Brun sovs:
3 dl stegesky
7 dl bouillon
Jævning:
60 g smør (eller svinefedt)
60 g hvedemel (evt. brunet)
Pynt:
bredbladet persille
Sådan kaver du flæskesteg med fyldte æbler
- Gnid flæskestegen med groft salt ned mellem alle sværene, og krydr med peber. Stik nelliker ind imellem sværene.
- Læg skiver af appelsin, stjernanis, allehånde og peber i bunden af et ovnfast fad. Læg stegen ovenpå. Hæld hvidvin og vand i bunden af fadet. Sæt et stegetermometer i midten af stegen.
- Sæt fadet i en kold ovn, og tænd på 200 grader. Steg i ca. 1 time og 15 min., til centrumtemperaturen er 55 grader.
- Er sværen sprød, steges videre, til centrumtemperaturen er 65 grader.
- Er sværen ikke sprød, skrues ovnen op til 250 grader. Hold øje med, at den ikke bliver for mørk. Stegen kan også sættes under en varm grill i ovnen.
- Tag stegen ud af ovnen, lad den hvile i ca. 15 min., og skær den i skiver.
- Fyldte æbler:
Lav et mavebælte hele vejen rundt om æblerne. Udhul æblerne med en melonkugler eller spidsen af en skrællekniv. Fyld æblerne med hakkede valnødder og en klat smør. Bag æblerne i ca. 10 min. ved 200 grader. - Råstegte kartofler:
Steg terninger af skrællede kartofler i olie i ca. 40 min. ved jævn varme på en slip let-pande. Rør jævnligt. Krydr med salt og peber. - Tilbehør:
Varm rødkål igennem med tyttebærsyltetøj, og smag til, om det er passende. - Brun sovs:
Si krydderierne fra stegeskyen. Smelt smør i en gryde, drys melet i, og lad det opsuge smørret. - Tilsæt stegesky og bouillon lidt ad gangen, og pisk godt, så alle klumper forsvinder, før der tilsættes mere væske.
- Kog sovsen i 5 min. ved svag varme under piskning, og smag til med salt og peber.
- Servér flæskesteg med bagte fyldte æbler, rødkål med tyttebærsyltetøj, brun sovs med krydderier og råstegte kartofler.