Gimlet opskrift
SPONSORERET indhold

Gin gimlet: Sådan laver du den klassiske cocktail med gin

Gimlet er en cocktail lavet med sødet limejuice og gin pyntet med en skive lime. Her får du både opskriften på den lækre gin-cocktail og den spændende historie bag cocktailens navn. For hvorfor hedder den egentligt en gimlet?

Af: Katrine Klinken Foto: Thomas Hergaard
15. maj. 2020 | Mad | Hjemmet

Sådan laver du en gimlet med gin

Arbejdstid: 10 min.
(1 drink)
4 spsk gin eller vodka
1 spsk limejuice + 1 spsk sirup (eller 2 spsk Rose’s limejuice)
3-4 isterninger
1 skive lime
evt. et par friske mynteblade

Sådan gør du:

  1. Kom gin eller vodka i en cocktailshaker eller i en kande. Tilsæt limejuice og sirup samt isterninger. 
  2. Ryst shakeren eller rør drinken sammen få minutter, så isterningerne kun har kølet cocktailen, men ikke er smeltet. Smag til med lime og evt. sirup.
  3. Hæld det i et koldt cocktailglas igennem shakeren eller en si. Pynt med en skive lime og evt. frisk mynte.

Historien om gode, gamle gimlet: Derfor hedder det en gin gimlet

Det engelske ord ”gimlet” betyder vridbor eller gennemborende. Cocktailens navn kommer måske fra dens skarpe smag og forfriskende virkning.

Navnet på drinken har været kendt fra 1928. En anden forklaring på navnet er, at drinken er opkaldt efter den engelske læge Thomas Gimlette, der arbejdede i flåden (1879-1913). Han indførte drinken til sine kolleger som et middel mod sygdommen skørbug, der skyldes C-vitaminmangel. Den engelske flåde havde fra midten af 1700-tallet citrusfrugter med om bord, for at kosten blev beriget med C-vitaminer.

Grundopskriften på cocktailen gimlet er 4 dele gin og 1 del sødet limejuice. I en vodka-gimlet erstattes gin med vodka. Tilsættes knust is, er det næsten en daiquiri, der ofte indeholder andre frugter.

Carnaby-gimlet er tilsat isvand og er opfundet på en klub i Rimini i Italien. Drinken kan også tilsættes et frisk mynteblad.

I midten af 1800-tallet fandt Lauchlan Rose på en metode til at konservere juice fra citrusfrugter uden at bruge alkohol.

Han begyndte at lave den nu meget kendte Rose’s limejuice, som mange kender fra cocktails og som Gimlet-drinken. I 1950’erne begyndte mange at lave cocktailen med Rose’s limejuice – 1 del blandet med 2 dele gin eller stærkere med mere gin.

Anbefalet til dig