Hvad er en frugt og hvad er en grøntsag?
SPONSORERET indhold

Dit jordbær har løjet for dig – det er i virkeligheden en nød

Flere velkendte grøntsager er faktisk en frugt, og nogle af de meste kendte frugter er egentlig nødder og bær. Du vil blive overrasket over, hvor meget vi egentlig betegner forkert.

Af:: Frederikke Pontoppidan Foto: Getty Images
29. apr. 2018 | Mad | ALT.dk

Dine øjenbryn farer nok helt top til hårgrænsen, når vi nu fortæller dig, at jordbær faktisk er en nød, agurk er en frugt, og rabarber er en grøntsag.

Sidder du også med en følelse af skepsis? Vi forstår dig godt. Det ér også mærkeligt, når de madvarer, vi bruger i vores madlavningen, pludselig viser sig at være noget helt andet, end vi altid har troet, de var.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal til at putte agurk i desserten eller hælde brun sovs over dine rabarbere.

Vi giver dig den videnskabelige forklaring på, hvorfor nogle madvarer faktisk slet ikke er, hvad vi troede, de var. Det giver mening, når du nedenfor læser forklaringen på, hvad der botanisk set definerer en grøntsag, en frugt, en nød og et bær.

Du kan også springe direkte til listen over madvarer, der nok vil overraske dig en del, når du ser, hvad deres korrekte betegnelse er.

Grøntsag

Vi ringede til Henrik Ahlmann, der er økologisk havebrugskonsulent, og som ofte har besvaret spørgsmålet om, hvad der egentligt er frugter og grøntsager på websitet havenyt.dk.

Han forklarede os først, at der er forskel på, hvordan man gastronomisk og kulturelt betegner madvarer, og hvad den botaniske og videnskabelige definition er. Her er det sidstnævnte, vi er ude efter.

- En grøntsag er en betegnelse, der primært dækker urteagtige planter, som anvendes i større mængder til direkte føde med ernæring for øje. De er oftest uden udpræget sødlig smag.

- Da krydderier i princippet har samme biologiske struktur, men anvendes i små mængder, bliver de ikke betegnet som grøntsager. Krydderierne fungerer som smagsforstærkere eller smagsgivere, siger Henrik Ahlmann.

 

Frugt

- En frugt er overordnet betegnelsen for det, der bliver tilbage efter en visnet blomst – altså efter bestøvning og befrugtning. Det er en udviklet frugtknude, hvis opsvulmede vægge skjuler selve frøanlægget, og det kan være som enkeltfrugt eller flerfoldsfrugt, alt efter antallet af frøanlæg, siger Henrik Ahlmann.

Helt enkelt betyder det altså, at den store forskel på grøntsagen og frugten er, at frugten indeholder frø. Der er mange underkategorier af frugter, hvor frøene både kan være omgivet af frugtkød, en skal eller noget helt tredje, men det er frøene, der karakteriserer den.

 

Nød

En nød er per definition også en frugt. Ifølge opslagsværket Den Store Danske er det som regel en tør frugt med en hård skal, der skal brydes, for at det indre frø kan komme fri.

 

Bær

Et bær er også en frugt. Henrik Ahlmann beskriver bærret som saftig med en tyk frøskal, der normalt indeholder mange frø. Bærret er ofte farvestrålende og sødt for at lokke dyr til, der helst skal spise bærret, så frøene bliver spredt.

Foto: Getty Images
Hvad er et jordbær?
Foto: Getty Images
Hvad er et rabarber?
Foto: Getty Images
Hvad er en tomat?
Foto: Getty Images
Hvad er en avokado?
Foto: Getty Images

Hvad er en peberfrugt?

En peberfrugt er en frugt.

Selv navnet afslører den, og igen er det frøene i midten, der definerer den som frugt.

Foto: Getty Images

Hvad er bønner?

Bønner er frugter.

Selvom det måske er meget overraskende, er bønner ikke grøntsager. Her er det igen frøene, der kategoriserer dem.

Ifølge Henrik Ahlmann er indholdet i den grønne bælg, altså selve bønnerne, frø. Og derfor er bønner botanisk set en frugt.

Foto: Getty Images

Hvad er en agurk?

En agurk er en frugt.

De fine små frø, under den grønne skal, er grund til, at det ikke er en grøntsag.

Foto: Getty Images

Hvad er et græskar?

Et græskar er et bær.

Bær er en underkategori til frugten, så ofte siges det blot, at græskaret er en frugt. Men skal det helt præcist defineres, er græskaret et bær, da det har mange frø i midten og saftigt frugtkød udenom. Et bær er også ofte karakteriseret ved stærke farver, der skal lokke dyr til, og det må man sige, at græskaret har.

Foto: Getty Images

Hvad er en squash?

En squash er en frugt.

Grunden til, at squashen ikke er en grøntsag, er, at den i virkeligheden er en umoden frugt i græskarfamilien. Og da græskar går under kategorien frugt, er squash det derfor også.

Foto: Getty Images

Hvad er en aubergine?

En aubergine er et bær.

Og da bær er en frugt, er auberginen faktisk en frugt og ikke en grøntsag. Det er på trods af, at den i både udenlandsk og dansk mad kokkeres som en grøntsag.

Ser du på, at bær er en frugt, der indeholder mange frø med saftigt kød omkring sig, giver det god mening, at auberginen er et bær.

Foto: Getty Images

Hvad er en banan?

En banan er et bær.

Da bær er et underkategori til frugten, er det derfor ikke helt forkert, at vi betegner bananen som dette. Den defineres som et bær, fordi de vildtvoksende bananer har store, sorte frø i sig og med sit bløde indre og hårde ydre, er den derfor botanisk set et bær. De bananer, vi kan købe herhjemme, er sterile hybrider, der ikke danner frø.

Anbefalet til dig