Makeup-guide: Spar eller spendér
SPONSORERET indhold

Beauty-guide: Spar eller spendér

De færreste af os har råd til at shoppe både cremer, neglelakker og hårprodukter fra de dyreste hylder i Matas, men hvor er det forsvarligt at spare – og hvor skal der investeres? Det spørgsmål har vi fået tre eksperter fra skønhedsbranchen til at svare (ærligt!) på.

Af:: Stinne Jensen Foto: Bulls
02. sep. 2012 | Mode | ALT for damerne

HUDPLEJE

Spar på mængden, ikke på kvaliteten:
Hvis du spørger Lillie Gitte Østergaard, kosmetolog og indehaver af DollFace i København, er det ikke dine daglige hudplejeprodukter, du skal købe billigt.

Dagcreme – spendér!
„Din dagcreme skal du ikke spare på. Den er essentiel i din hudplejerutine og sidder på huden hele dagen. Ingredienserne bestemmer ofte prisen på en creme, og jo billigere creme, jo billigere ingredienser. Og altså dårligere resultater," siger Lillie Gitte, der ikke er fortaler for indbygget solfaktor:

„Solfaktor skal bruges oven på din dagcreme, synes jeg. Hvis der er faktor i din creme, så har solfilteret taget pladsen fra et eller flere aktive ingredienser, og du får mindre effekt end med to separate cremer."

Natcreme – spendér!
Hvis du bruger en natcreme, så gælder filosofien fra dagtimerne. Jo flere aktive ingredienser, jo bedre resultater. Og jo højere pris.

„En god natcreme indeholder aktive ingredienser, eksempelvis frugtsyre, der arbejder på at få din hud til at udskille affald og forny sig selv. Og sørg så for kun at bruge en klat creme på størrelse med en ært, og ikke stikke hele fingeren ned i krukken efter creme," formaner Lillie Gitte.

Øjencreme – spendér!
„Det første sted, vi kvinder får rynker, er omkring øjnene. Personligt har jeg altid brugt svinedyre øjencremer, og jeg har ikke en rynke. Jeg vil til enhver tid bruge mine penge på en god anti-age-øjencreme frem for en billig, ueffektiv en," siger Lillie Gitte.

Olie – spar!
Et sted du kan spare er på din ansigtsolie:
„Gå en tur i helsekostbutikken og find en rosenkerneolie. Den er udmærket til at nære og beskytte huden – især til de fine blodkar på kinderne. Brug bare en lille smule, en dråbe eller to – det er nok," råder Lillie Gitte Østergaard.

Renseprodukt – spar!
„Et renseprodukt har ikke andre funktioner end at rense, så her kan du vælge den billigste. Det samme gælder skrubs og masker, for de skal ikke bruges så ofte og er ikke essentielle for en smuk hud."

KOSMETOLOGENS BEDSTE TIP
„Generelt bruger folk alt for meget af deres hudplejeprodukter. Tit er det nok med bare to pump creme og ikke de fem pump, mange ender med at pøse på huden. Professionelle produkter er meget drøje i brug, og for meget creme gør huden doven, så den ikke optager de gode ingredienser til sidst," råder Lillie Gitte Østergaard.

MAKEUP

Der findes masser af gode makeupprodukter fra de billige mærker, men gå efter kvalitet, når du shopper foundation, øjenskygge og læbestift, anbefaler makeupartist Marie Thomsen.

Foundation – spendér!
„Din hud skal se naturlig og usminket ud, og det formår de billige foundations ikke altid. Dårlig foundation virker mat, tyk og nogle gange svær at fordele. Det kan også godt betale sig at bruge lidt ekstra på din concealer. Den skal på problemområder, der har brug for så gode ingredienser som muligt. De dyre dækker også bedre – Bobbi Brown og MAC laver nogle af markedets bedste," siger Marie Thomsen, der anbefaler, at du altid prøver produkterne på huden – helst i ansigtet – for at teste, hvordan farve og konsistens passer til din hud.

Mascara – spar!
„Du kan sagtens spare på din mascara. Du kan virkelig få nogle usandsynligt gode og billige mascaraer fra både L'Oréal, Max Factor og Maybelline. Mange af os makeupartister bruger de billigere udgaver, fordi vi ikke synes, der er den store forskel på de dyre og billige," fortæller Marie Thomsen.

Læbestift – spendér!
En god læbestift handler om holdbar farve og plejende ingredienser – og her er de dyre udgaver altså bedst, hvis du spørger Marie Thomsen:

„Min erfaring med billig læbestift er, at de enten er for tørre eller for våde på læberne, og de har sjældent pigment nok til at holde farven på læberne i længere tid. Brug penge på din læbestift, så du får lækre læber, der holder på farven med et enkelt lag og ikke skal påføres igen og igen."

Neglelak – spar!
Mange af de billige mærker som Depend, Barry M, Rimmel og Gosh har farver, der ligger tæt op ad sæsonfarverne – men koster en tredjedel. Marie Thomsen har mange billige lakker i makeup-kufferten:

„Mange billige lakker har lige så god holdbarhed som de dyre, så her kan du sagtens spare. Invester i en god topcoat, og du har smukke negle i endnu længere tid," råder Marie Thomsen.

Øjenmakeup – spendér!
„Du skal ikke spare på din øjenmakeup. Billig øjenskygge giver sjældent den farve på øjnene, som du ser i emballagen. De er ikke pigmentmættede nok og kan have svært ved at fæstne sig på huden. Det er det samme med kohl, hvor de billige tit er så hårde, at de ikke afgiver farve," siger Marie Thomsen og råder dig til at købe en blød kohl og øjenskygger fra de dyrere mærker, som ikke sparer på pigmenterne.

HÅR- Når spidserne er gode, er alting godt

Du skal altid vælge hårprodukter, der matcher dit hårs tilstand, hvis du vil have det bedste ud af både produkter og penge, lyder rådet fra frisør Katrina Bagger. Men brug dine penge på pleje og beskyttelse, og spar på resten, hvis budgettet er stramt.

Shampoo – spar!
„En shampoo skal rense håret – og ikke reparere det, så vælg bare en af de billigere shampooer, hvis du ikke har totalt slidt hår. Kemisk farvet hår skal plejes, men det er ikke shampooen, der alene gør en forskel," siger Katrina Bagger, der anbefaler dig at vælge en shampoo, der er målrettet dit hår (tørt, skadet, farvet), også selvom det er den billige udgave.

Balsam – spar!
„Det er vigtigt at bruge balsam hver gang, du vasker dit hår, især hvis det lige er blevet farvet. Balsam skal grundlæggende bruges til at gøre håret blødt, så du ikke ødelægger det, når du reder det igennem bagefter. Det giver ikke ret meget pleje, fordi det sidder så kort tid i håret, så spar her og brug penge på en god hårkur i stedet," råder Katrina Bagger.

Kur – spendér!
En ugentlig hårkur giver dit hår intensiv pleje. Brug dine penge på en kur, der passer til dit hårs tilstand, siger Katrina Bagger:
„Generelt har alt hår brug for masser af fugt, så det skal din kur give dig. Vigtigst er dog, at du bruger kuren, som den anviser. Vrid vandet ud af håret og tør med håndklædet, før du kommer kuren i længderne. Og lad den så sidde tiden ud – måske pakket ind i plastik og håndklæde, så den trænger ekstra godt ind."

Hårspray – spar!
„Der er jo en grund til, at alle hårstylister har Elnett med sig backstage. Og den er ikke dyr. Spar dine penge her, men se dig for, når du shopper billig hårlak – nogle udgaver har en tendens til at give dit hår et gråligt skær," siger Katrina Bagger.

Styling – spendér!
„Stylingprodukter er lidt som makeup. Det er en smagssag, hvad du lige er til. Men bruger du dagligt føntørrer, glatte- eller krøllejern, skal du investere i et godt varmebeskyttende produkt. Her vil jeg personligt gerne lægge mine penge. Produktet lægger et skjold om håret, der beskytter det mod at knække og blive (endnu mere) skrøbeligt, og du kan spare dig selv for triste spidser med et godt salonprodukt," råder Katrina Bagger.