Akne
Foto: Getty Images "Jeg har gjort det i omkring 8 år nu, næsten hver dag, morgen og aften"

Bekæmp akne med shampoo

Kan jeg bekæmpe min akne med shampoo? Læs med her, inden du prøver

Bumser, uren hud eller akne – hudproblemer er aldrig velkomne, men at shampoo skulle hjælpe, har vi ikke hørt før. Vi har spurgt en ekspert.

Vi er mange – rigtigt mange, der har prøvet os frem og stadig ikke kunnet komme udenom det trælse gule puds, de røde buler og desperate forsøg på at dække dem. Listen over mirakelprodukter, der skulle kunne hjælpe imod de trælse problemer, er også lang. Og dyr. Det var lige indtil vi opdagede denne artikel hos det amerikanske medie Man Repeller.

LÆS OGSÅ: Hvordan bekæmper man skæl, fedtet hår og hårtab?

– Et af de mere effektive hjemmehjælpemidler til uren hud, i hvert fald på kort sigt, fandt jeg i min forældres badeværelseskab, hvor jeg tog en portion af min fars Head&Shoulders (shampoo, red.) i min håndflade, og skrubbede mit ansigt med det, skriver Claire Carusillo, freelance journalist for Man Repeller.

Og med ét, så forsvandt Claire Carusillos akne. Ifølge hende er det shampooens aktive ingrediens zinkpyrition, der dræber gærsvampe og har en yderst gavnlig effekt på skæl, og ved brug mod akne også bekæmper dette. Som Claire selv skriver, så er hun er ikke læge, og ved ikke, om metoden kan have skadelige bivirkninger. Men, et trick er et trick, og Head&Shoulders har hjulpet Claire lige siden.

Vi er en anelse skeptiske, og har derfor allieret os med Elisabeth Gierus, der er har arbejdet som kosmetolog siden 1994, og har et stort kendskab til forskellige hudtyper og problemer. Og også hun, er skeptisk.

– Efter hvad jeg kan læse mig frem til, er det netop de ekstremt miljøgiftige ingredienser i Head&Shoulders, som blandt andet zinkpyrition, der er den virksomme men ødelæggende kemiske forbindelse. Zinkpyrition anvendes både i skælshampoo, som konserveringsmiddel i kosmetik og i bundfarven til større både, men ødelægger mere i vores system og naturen, end det gør godt, siger Elisabeth Gierus.

Også Forbrugerrådet Tænk Kemi kritiserer Head&Shoulders’ Anti-Dandruff Shampoo Classic, og har den på listen over 20 shampooer med et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende i en test fra 2016.

En anden ingrediens, der også er at finde i Head&Shoulders shampoo, er sulfat. Ingrediensen, der giver en skummende effekt, bruges i de fleste shampooer og renseprodukter. Virkningen af denne har Elisabeth Gierus også en kommentar til:

– Hvis sulfat bruges dagligt, virker det udtørrende for huden, fjerner naturlige fedtstoffer og gode bakterier. Det gør at huden overproducerer talg, som kan give en ubalance i huden, siger Elisabeth Gierus.

Hvem ville ikke gerne have smuk hud som Alicia Keys?

I stedet for Head&Shoulders som behandling mod akne, vil Elisabeth Gierus anbefale dig kun at bruge rene, økologiske og ikke-sæbebaserede produkter, hvis ikke du vil risikere tilstopning af porerne, udtørring af huden, dannelse af diverse filmlag og udsættes for mange hormonforstyrrende stoffer. Dem får vi nemlig allerede rigeligt af, fra diverse andre dagligdagsting.

Hvis du alligevel vil prøve tippet, er den oprindelige artikels kommentarspor fyldt med kvinder, der har haft gode oplevelser, og nogle, der er mere skeptiske. En af dem, der virkelig har haft succes, er brugeren FL.

– En dag, hvor jeg løb tør for muligheder, prøvede jeg (at rense min hud, red.) med Head&Shoulders, og det ændrede faktisk mit liv, skriver FL og fortsætter om hvordan hun gør:

– Jeg har gjort det i omkring 8 år nu, næsten hver dag, morgen og aften. Grundlæggende er det, jeg gør, at tage en meget lille dråbe shampoo i min håndflade og med lidt vand skumme det op, og skummet er meget vigtig, da jeg tror, det er skummet, der gør magien her.

Tippet er hermed videregivet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hudpleje, Hud og Kroppen