Russisk mode

Foto: Getty Images og Silvia Olsen

Den russiske modemafia er i gang med at indtage verden

De russiske kvinder har længe været tæt påat overhale europæerne i god stil. I bedste glamcore-stil viser de, hvordan man mikser flæser med prikker og plexiglas, og sombenhårde forretningskvinder ved de, hvordan man tjener penge på den russiske mode.

I 90'erne forbandt mange russisk mode med larmende farver og logoer. Det var dengang. I dag er der kommet nye boller på rødbedesuppen. Væk er det kitschede og, lad os bare sige det, som det er, småkiksede og lirede spandextætte tøj. Russerne har indhentet tidsånden og er måske endda ved at overhale den indenom. De har én finger på pulsen og en anden på tastaturet, der klikker løs og er i gang med at indtage og revolutionere modebilledet online.

LÆS OGSÅ: Vi byder sæsonen for bare ben velkommen: 19 fine forårskjoler til varmere vejr

Det er den kvindelige russiske entreprenør Miroslava Duma, 30, der har sat den nye modedagsorden. I 2011 stiftede hun det digitale firma Buro 24/7 og siden websitet Buro247.com med internationale nyheder om mode og kultur på højt niveau. Websitet er nu blevet lanceret i 10 lande, inklusive Ukraine, Australien, Singapore, Malaysia og Kasakhstan. Og Mira, som hun bliver kaldt, er klar til at lancere det i yderligere 12 lande inden for en overskuelig fremtid, lige som hun har planer om åbne cafeer og barer under 24/7-brandet.Karrierekvinderne
Mira er ikke typen, der keder sig. Hun er i konstant korrespondance med sine redaktører, der sidder rundt omkring i hele verden, når hun ikke tager sig af sine to børn, George på fem og Anna på et, som hun har med manden Aleksey Mikheev, som er entreprenør og arbejder i Ruslands handels- og industriministerium. Ham blev hun gift med, da hun var 20. Mira er datter af en russisk senator, uddannet i international business og tidligere redaktør på russisk Harper's Bazaar, hvor hun allerede dengang anede muligheder for russisk mode.

Den gode stil efterlever hun i høj grad. I multiprintet sæt fra Stella McCartney. I en oversize denimskjorte fra Chloé med et stribet skørt fra Tata Naka. I crazy colour Dries Van Noten-strik med karrygule Chloé-bukser. Med en boxy taske fra Pierre Hardy, sko fra Roger Vivier og en plexiglashalskæde fra Marni. Flere gange er Mira set med fletninger om hovedet, inspireret af sin russiske arv, og en af yndlingsdesignerne er russiske Vika Gazinskaya, som hun sammenligner med Cristóbal Balenciagas tidlige kreationer. Hun dyrker russisk litteratur af Tolstoj og Dostojevskij og ser film med Marilyn Monroe og Katharine Hepburn, mens hun spiser Toffifee-karameller.Og det er langtfra første gang, at Rusland har fostret en kvindelig modeorienteret entreprenør. Topmodellen og mor til fire Natalia Vodianova, 33, stiftede i 2004 Naked Heart Foundation, som skaber trygge og inspirerende miljøer for børn med særlige behov. Hun byggede den første stimulerende legepark i 2006, og siden er 90 mere kommet til. Og så er der Darya 'Dasha' Alexandrovna Zhukova, 34 år og mor til to, der også beskæftiger sig med mode. Hun har været chefredaktør for britiske Pop Magazine, er medstifter af modebrandet Kova & T, har lanceret The Garage Center for nonprofit-organisa-tionen Contemporary Culture i Moskva, der fremmer moderne russisk kunst, og nej, det er ikke nok, for hun sidder også i bestyrelsen for Los Angeles County Museum of Art, LACMA.

Designer-boom
Mode? Hvad er det for noget, spurgte de hinanden i Rusland før Sovjetunionens fald i 1991. Her var ingen modebutikker eller modemagasiner. Men så skete der noget, og den fik alt, hvad den kunne trække fra de internationale modehuse af bling-bling og store pelse, som de russiske kvinder endelig kunne klæde sig i. Nu kan og vil de selv. Dygtige russiske designere blomstrer frem, og de ikke bare ved, hvordan nålen skal trådes, men har i den grad sans for æstetikken og for at invitere russiske traditioner indenfor i designet. Olga Vilshenko står bag mærket Vilshenko, der har designstudie i både Moskva og London.Designet er en fusion mellem Østens arv og Vestens coutureteknikker, folkloristiske print og sirlige broderier, der kommer til udtryk i nærmest vægtløse kreationer. Vika Gazinskaya er en anden designer, der henter sin inspiration i Indien og pryder sine feminine suits med overdimensioneret paisleyprint. Hendes status som international anerkendt designer har hun opnået ved at bære egne kreationer under modeugerne, og knips, knips, knips, et yndigt quirky blitzoffer havde fundet vej til streetstyleberømmelsen, lige som hendes designerevner er kommet & Other Stories, som hun i 2014 skabte en kollektion for, til gode.

Lesia Paramonova, der står bag mærket LES, som blev lanceret i 2012, skaber mere nedtonede, men ikke mindre eventyrlige kreationer. Inspirationen henter hun i naturen, fra blomster og planter, og naturligvis er den britiske hitblogger Susie Bubble fan. Når vi kommer til de store skrud, de smukke gallakjoler, er Ulyana Sergeenko og Alexander Terekhov klar med symaskinen. Ulyana Sergeenko bruger også lokale russiske syersker til at brodere perleudsmykninger på kjolerne og er i øvrigt selv altid yderst velklædt i turban og brusende skørt. Og Alexander Terekhov, der har været i lære hos Saint Laurent, dekorerer sine elegante kjoler med blomster og farver, som var de malet med akvarel.The Czarinas
Nu har de russiske kvinder i den grad lært det. Hvordan man skal klæde sig, så modens elite vender sig om og uddeler elevatorblikke, når de i deres fine stiletter tripper ned ad de parisiske boulevarder under modeugen. De velklædte kvinder går også under navnet The Czarinas. Tag bare stylisten Anya Ziourova, 35, der har kunder som kinesisk og japansk Vogue. Ultrafeminin i flæser fra top til tå den ene dag, modig i bredstribet kjole med katteøjnesolbriller den næste. Eller Elena Perminova, model og hustru til mediemilliardæren Alexander Lebedev. Man skal lede længe efter en mere gennemført garderobe, men uanset hvor meget Chanel, Louis Vuitton eller Valentino, hun har hældt ud over sig selv, bliver det sjældent for meget. Kvinden har en vildere fortid end sine outfits.

Som ung var hun pusher, og det førte til en dom på seks år i fængsel. Den sag hørte Alexander Lebedev om, og galant, som han er, fik han sagen afværget. Forståeligt, at Elena endte med at falde for ham og gifte sig med ham. Naturligvis har også Olga Karput en funky garderobe. Som chef for den hippeste konceptbutik i Moskva, KM20, bugner klædeskabet med J.W. Anderson, Christopher Kane, Rupert Sanderson og Comme des Garçons. Så hvis du synes, dit klædeskab keder sig, skal du bare tage til Rusland. Eller endnu bedre, læse Eurowoman.LÆS OGSÅ: Nyt, dansk brand sætter tempoet... helt... ned

LÆS OGSÅ: Ung model taler ud om body shaming i modebranchen i ny video

LÆS OGSÅ: Hvor "conscious" er H&M?