Hvad er Balayage

Foto: Getty Images

Hvad er Balayage?

Dette er hårfarvningsmetoden, der ikke giver grimme udgroninger

Med balayage undgår du de markante udgroninger, der ellers er en af de naturlige slagsider ved at få lavet highlights i jagten på lysere hår.

Med balayage undgår du de markante udgroninger, der ellers er en af de naturlige slagsider ved at få lavet highlights i jagten på lysere hår.

Blondiner er som bekendt en race, der svinder ind, og måske er det netop derfor, at vi her til lands valfarter til frisøren for at få highlights, som tilbudsjægere strømmer til fødselsdagsfejring i Elgiganten eller JYSK.

LÆS OGSÅ: Sådan ved du, om kort hår vil klæde dig

Vi vil gerne være lyshårede, og dét selvom vores formeringsmønster er godt i gang med langsomt at tackle generne, der sikrer den lyse kulør på naturlig vis.

Men lader genetikken os (der bare gerne vil være lyshårede) i stikken, må der tages andre midler i brug – og det er her, hårfarvningsteknikken "balayage" kommer ind i billedet.

Hvis vi siger balayage

Enhver frisør vil uden tvivl hjælpe alle os, der går rundt med et brændende ønske om at lade vores leverpostejsfarvede manke transformere til lyse lokker.

Sagen er bare den, at det hurtigt kan blive en hundedyr fornøjelse at lade sig forvandle til blondine med hjælp fra frisøren, og alt hvad det indebærer af folie og afblegning – og resultatet efter bare et par uger er ikke nødvendigvis kønt.

Highlights skal nemlig vedligeholdes med (meget) jævne mellemrum, ellers kommer de efter dig; de mørke udgroninger, der er lige så sikre som amen i kirken.

Så i stedet for at få lavet lyse striber i håret skal du altså fremover bede din frisør om at lave balayage – [balɪjɑːʒ] – og så skal du bare se løjer.

Hvad er balayage?

Ordet er fransk og betyder "strøg", og dækker over en fremgangsmåde, hvor frisøren i frihånd maler farven med en pensel direkte på håret, hvormed man opnår en langt mere naturlig farve uden de store kontraster, som kommer ved reflekser.

Farven males ikke helt op til rødderne, men lægges så den i stedet går fra lysest til lidt mørkere op mod rødderne – dog med en divergens i farven, der er mindre markant, end den typisk vil være ved et ombre-farvet hår. Ombre er nemlig farveteknik, hvor overgangen fra mørke rødder til lysere spidser er mere skarp, hvorfor den fungerer bedst til brunetter.

Det betyder altså, at du undgår at bruge lige så meget tid og tilsvarende mange penge på at vedligeholde dit hår efterfølgende.

Så hvis der er lavvande i sparegrisen, og kalenderen er tætpakket, kan du sagtens vente med at få genopfrisket en balayage. Den markante udgroning, der ellers kan være noget så afslørende, udebliver nemlig.

Mens nogle frisører kun bruger pensel, når de laver balayage, gør andre frisører også brug af vat til at adskille de bemalede hårtotter for at sikre, at blegningen ikke smitter af på de steder, der skal forblive mørke.

En gammel kending

De seneste år har balayage vundet større og større indpas i de danske frisørsaloner, men teknikken har faktisk mere end 20 år på bagen.

Udbredelsen hænger unægteligt sammen med, at flere og flere kendte kvinder som Gisele Bündchen, Jessica Alba og Rihanna igen og igen har luftet deres misundelsesværdigt hår, der samtidig ser åh så naturligt ud.

Nu kender vi så hemmeligheden bag deres naturlige (men farvede) look; og det starter og slutter med balayage.

Balayage er for dig og mig

Til forskel fra hårfarvningsteknikker som fx ombre, kan balayage udføres i både lyst og mørkt hår, kort, krøllet, langt og glat. Det hele handler om din frisørs evner.

Hvis du er i tvivl om, om du skal gå efter en kold eller varm tone, kan du gøre som den britiske balayage-ekspert Jack Howard råder i en video fra Marie Claire: Se på om dine smykker er overvejende guld eller sølv. Så ved du, om du skal gå efter hhv. de varme eller kolde toner. Hvis sølvsmykker, kolde nuancer og omvendt bruger du guldsmykker, skal du gå efter varme toner i håret.

Det er ikke alle frisører, der udfører balayage, som skilter med det på deres hjemmesider, så ring og forhør dig, hvis du ikke finder punktet på prislisten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Skønhed og Trends