Hvad er Balayage
Foto: Getty Images

Hvad er Balayage

Dette er hårfarvningsmetoden, der ikke giver grimme udgroninger

Undgå de markante udgroninger, der er den naturlige slagside ved at få lavet highlights i jagten på lysere hår.

Blondiner er som bekendt en race, der svinder ind, og måske er det netop derfor, at vi her til lands valfarter til frisøren for at få highlights, som tilbudsjægere strømmer til El-gigantens fødselsdag. Vi vil gerne være lyshårede, selvom vores formeringsmønster er godt i gang med langsomt at tackle generne, der sikrer den lyse kulør på naturlig vis.

LÆS OGSÅ: Sådan ved du, om kort hår vil klæde dig

Enhver frisør med respekt for sig selv tilbyder at forvandle leverpostej til lyse lokker. Men det kan være en dyr fornøjelse at forvandle sig til blondine med hjælp fra frisør, folie og afblegning. For highlights skal vedligeholdes, hvis du har foragt for de mørkere udgroninger, der er sikre som amen i kirken.

Derfor skal du bede din frisør om at lave balayage – [balɪjɑːʒ] – næste gang.

Hvad er balayage?

Ordet er fransk og betyder "strøg", og dækker over en fremgangsmåde, hvor frisøren maler farven med en pensel direkte på håret, og opnår en langt mere naturlig farve uden den store kontrast, som kommer ved reflekser. 

Farven males ikke helt op til rødderne, men lægges så den i stedet går fra lysest til lidt mørkere op mod rødderne – dog med en divergens i farven, der er mindre markant, end vi har set med ombre. 

Det betyder altså, at du ikke skal bruge lige så meget tid og penge på at vedligeholde dit hår. Så hvis der er lavvande i sparegrisen og kalenderen er tætpakket, kan du sagtens vente. Der kommer ingen markant udgroning, som afslører, at du ikke har taget dig af manken.

Nogle frisører bruger kun pensel, mens andre også bruger vat til at adskille de bemalede hårtotter for at sikre, at blegningen ikke smitter af på de steder, der skal forblive mørke.

Tendensen vinder større og større indpas i danske saloner i disse år, men har mere end 20 år på bagen. Udbredelsen hænger sammen med, at flere og flere kendte kvinder med misundelsesværdigt hår lufter det naturlige (men farvede) look. Blandt andre Gisele Bündchen og Sarah Jessica Parker er kendt for det solkyssede udtryk.

Balayage kan udføres i både lyst og mørkt hår, kort, krøllet, langt og glat. Det hele handler om din frisørs evner.

Hvis du er i tvivl om, om du skal gå efter en kold eller varm tone, kan du gøre som den britiske balayage-ekspert Jack Howard råder i en video fra Marie Claire: Se på om dine smykker er overvejende guld eller sølv. Så ved du, om du skal gå efter hhv. de varme eller kolde toner.

Det er ikke alle frisører, der udfører balayage, som skilter med det på deres hjemmesider, så ring og forhør dig, hvis du ikke finder punktet på prislisten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår og Skønhed