kønsbehåring, brazilian wax
SPONSORERET indhold

Derfor er det glatte look på vej ud

Den kommer i mange varianter. Kønsbehåringen. Eller manglen på samme. I den mest almene ende den trimmede, den glatte og den fulde busk. I den mere flippede boldgade trekanten og hjertet. Flere og flere kvinder lader deres krusede kønsbehåring vokse helt naturligt uden indblanding fra skraber og saks. Læs her hvorfor.

Af: Simone Brandt Hald Foto: Allover
24. mar. 2014 | Mode | ALT for damerne

”Jeg synes generelt, der skal flere hår på fissen rundt omkring.” Sådan sagde stand up-komikeren og feministen Sanne Søndergaard til Politiken i april 2013, alt imens toppen af hendes røde dusk titter frem fra bukseåbningen på det billede, der supplerer artiklens brødtekst. Hun er én af de kvinder, som har ladet kønsbehåringen folde sig ud på helt naturlig vis.

Sidste år havde Playboy i anledningen af magasinets 60 års fødselsdag og Kate Moss’ 40 års fødselsdag modellen på forsiden, og som en lille ekstra overraskelse optrådte hun med frit udsyn til sin intime hårpragt inde i bladet. Så sent som i slutningen af januar bragte ALTfordamerne.dk nyheden om den amerikanske tøjkæde American Apparel, der i deres New York-baserede konceptbutik havde mannequindukker med fuld busk udstillet i butiksvinduerne.

Modne kvinder som inspirationskilde
I skønhedsklinikken Pure&Simple på Vesterbro har indehaver Sandra Rosengren observeret samme tendens. Hvor kvinderne tidligere har villet være helt glatte, er de nu blevet langt mere modige. De tør lade mere og mere hår være tilbage, og flere forsøger sig også med nye faconer. Den hjerteformede udgave er meget populær lige nu, og Sandra Rosengren laver omkring to hjerteformede buske om dagen.

- Der har været den her massive hysteri omkring hår i mange år, men nu er vi ved at finde tilbage til det mere naturlige look – dog ikke helt wild nature. I stedet for blot at have en stribe tilbage, så er det faktisk blevet mere almindeligt at lade håret være nede ved kronen (klitoris red.), fortæller Sandra Rosengren.

LÆS OGSÅ: Hvad siger din kønsbehåring om dig?

I mange år har trenden ellers peget mere i retning af det glatte, infantile look, så hvorfor ser vi nu pludselig denne modsatrettede udvikling? Det handler i virkeligheden om, at vi kvinder er blevet langt bedre til at stå ved vores køn og kvindelighed, mener Charlotte Torpegaard, skønhedsekspert, blogger på ilovebeauty.dk og forfatter til flere bøger om skønhed.

-Vi er begyndt at kigge mere til voksne, modne kvinder. Det handler ikke længere om en idealisering af unge piger. I en lang periode har vi været der, hvor vi enten har forsøgt at spille med på mændenes præmisser, eller også har vi stræbt efter det ungdommelige, nærmest infantile look. Nu er vi nået til et årti, hvor vi gerne vil være kvinder og stå ved det. Vi finder os mere og mere til rette i os selv, forklarer Charlotte Torpegaard, men understreger samtidig at det ikke er den helt utæmmede, fuldstændig ukontrollerede hårvækst, der får lov til at dominere. Det er snarere det velgroomede look, der er ved at vinde indpas.

Derudover forklarer Charlotte Torpegaard udviklingen i kønsbehåringstrenden med, at man i øjeblikket kigger meget tilbage til 70’erne fra alle sider både på mode- og skønhedsfronten, hvor kvindefrigørelsesbølgen var på sit højeste.

Finanskrisen har givet busken comeback
Mode- og skønhedsverdenens fokusskifte fra det ungdommelige til det noget mere erfarne kan være en af forklaringerne på, hvorfor kvinder i højere grad er begyndt at ”dyrke” busken. Men ifølge Birgit Petersson, lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, skal forklaringen også findes i den økonomiske krise, vi har befundet os i over en årrække:

-Der sker tit det, når man kommer ind i perioder med økonomiske problemer, at så er det nogle helt andre ting, man har fokus på end det nære, som det at beskæftige sig med sin egen krop. Der bliver lidt mindre navlepilleri, pointerer forskeren, der beskæftiger sig med medicinsk kvinde- og kønsforskning, og fortsætter:

- Men når man prøver at lege med kønsbehåringen og gøre ekstra opmærksom på den ved fx at klippe den i facon og farve det, er det en måde at raffinere sin kvindelighed på.

LÆS OGSÅ: Mænd: Sådan foretrækker vi jeres "busk"

Skønhedsekspert Charlotte Torpegaard mener også, at den nye tendens skal opfattes som udtryk for den måde, vi indretter vores liv på i dag. Kvinder har travlt med at få karriere og familieliv til at gå op i en højere enhed. De skal præstere på jobbet, hente unger, handle ind og smøre madpakker, og det efterlader ikke meget tid til tilovers til at pleje sig selv.

-Jeg tror, at kvinder, der i årevis har fået lavet brazilians og lignende hårfjerningsbehandlinger, er begyndt at blive lidt trætte af den tidskrævende vedligeholdelse. Det vokser hurtigt ud, så du skal lægge dig på briksen temmelig ofte, og det har mange stressede, danske kvinder ikke tid til, siger Charlotte Torpegaard. Brazilian wax er en behandling, hvor enten hele parykken ryger, eller hvor man kan vælge at beholde en lille stribe med hår.

Glatbarbering er stadig populært
Tilbage i skønhedsklinikken fortæller Sandra dog, at det stadig er behandlingen brazilian wax, hun sælger flest af. Det løber op i 4-5 stykker om dagen, anslår hun.

Og det kan Lillie Gitte Østergaard, indehaver af skønhedsklinikken DollFace midt i København, nikke genkendende til. Brazilian waxes er langt fra på vej ud, men det er primært unge kvinder under 30 år, der efterspørger behandlingen:

-Hos mig er det ofte sådan, at kvinder fra 18 år til 22 år får alt fjernet. Kvinder fra 22 år til midt trediverne får en stribe, og alle derover får en trekant af forskellig størrelse, fortæller Lillie Gitte Østergaard, der også er forfatter til bogen ”Skandinavisk Skønhed”.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du have svært ved at komme

Der foreligger så vidt vides ingen danske undersøgelser, der dokumenterer, hvilken kønsbehåring danske kvinder foretrækker. På den måde er det vanskeligt ligefrem at tale om et 360 graders paradigmeskift i tendensen inden for intimbarberingsområdet. Vi har ikke sluppet taget i den glatte version, men der kommer hele tiden nye strømninger og bevægelser til, der ændrer vores måde at tænke og agere på, når det kommer til kønsbehåring, forklarer Birgit Petersson. Ifølge forskeren kan ”det naturlige look” meget vel være kommet for at blive, selvom det næppe udkonkurrerer alle de andre forskellige former for ”frisurer”.