Modeller

Et modelbureau og en designer fortæller: Det kigger vi efter, når vi udvælger modeller

Modelbureauet 2PM's direktør Peter Damgaard og designer Mark Kenly Domino Tan fortæller her, hvordan de udvælger modeller til shows, look books og kampagner.

Ifølge en ny opsamling af offentligt tilgængeligt data på over 900 kvindelige modeller fra landets fire førende modelbureauer, 2PM, Elite Models, Scoop Models og Unique Models, er modeller herhjemme i gennemsnit mellem 177 og 178 centimeter høje, har målene 82-61-89 (bryst-talje-hofte) og passer en størrelse 34-36. Spredningen på hver side af gennemsnittet er ikke markant.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Vi bliver syge af at spejle os i modebranchens idealer

Vi har talt med designer Mark Kenly Domino Tan og Peter Damgaard, direktør i 2PM om, hvordan de udvælger modeller for at blive klogere på, hvorfor modellerne i Danmark mon netop har disse mål.

Mark Kenly Domino Tan, designer:

Hvordan foregår det, når du udvælger modeller?

Jeg udvælger selv dem til kampagner og til alt billedmateriale, selvfølgelig med lidt rådgivning. Til shows er det en anden sag, for der har jeg ofte et bureau på, som precaster alle pigerne på forhånd. Men det kommer lidt an på, hvordan setuppet er. For mig er det faktisk en praktisk ting. Jeg er så ophængt med at få kollektionerne færdige, at jeg desværre ikke kan bruge så meget tid på at caste alle modellerne selv. Jeg ville selvfølgelig ønske, at jeg havde tid til det, men det har jeg desværre ikke.

Hvilke faktorer spiller ind i forhold til at få lov at blive model for dig?

Det handler meget om type, personlighed og karakter. Det enkelte ansigt skal kunne repræsentere mit brand den sæson, og den kollektion jeg har lavet.

Mål som sådan betyder ikke så meget for mig. For mig skal det bare se flot ud. Jeg er ikke interesseret i at have nogen gående, som ser for tynde ud, men jeg er godt klar over, at det er en smagssag. Jeg har jo gennem min karriere været vant til at se på relativt slanke damer, så jeg har måske lidt et andet billede af, hvad tyndt er, end folk uden for branchen. Men ud fra min egen optik tager jeg selvfølgelig stilling til, om jeg synes, at de ser for tynde ud.

Hvordan tror du, at det kan være, at designerne alligevel piger med meget ens mål på tværs af brand?

Der er jo noget praktik i det, for eksempel er alt vores tøj til shows syet op i en størrelse 36. Og det skal modellerne jo kunne passe. Selvom det er mennesker, man har med at gøre, så er modeller jo også en del af en forretning. De skal repræsentere det, man laver. Det er lidt ligesom, når ejendomsmalerne fotoshopper en blå himmel ind på en salgsannonce. Det er ikke fordi, at man så har en forventning om, at der så vil være evigt blå himmel, når man så køber huset. Men det er et billede, man forsøger at male. Så det er nok derfor, at der er den standardisering, som der er.

Hvorfor syr du tøjet op i lige præcis størrelse 36?

Det er nok del af en kultur. Igennem lang tid har man lavet prøver i størrelse 36, og det er det, man er vant til at se. Det er også en størrelse, som mange af modelbureauerne har modeller, som passer. Det ville være et kæmpe arbejde at skulle ud og finde en masse modeller i andre størrelser og højder. Men mange af mine modeller svinger jo lidt – nogle af dem er også en størrelse 38, fordi de er relativt høje.

LÆS OGSÅ: Der er stadig kun ét kropsideal, der dominerer i modebranchen - hvorfor?

Har modebranchen et ansvar for de signaler, den sender ud til folk ift. kropsidealer?

Det synes jeg, vi har, ingen tvivl om det. Og der har også været tilfælde, hvor det har været for ekstremt, og hvor man ikke har været tilstrækkeligt opmærksom. Det er svært, for det er jo ikke sådan, at jeg har en eller anden idé om, at folk skal ligne de her modeller eller se ud på en bestemt måde. Men jeg kan godt forstå, at de måske får det sådan.

Er vi gode nok til at tage det ansvar alvorligt?

Det håber jeg, vi er. Men jeg ved også, tingene i den her branche nogle gange går lidt stærkt, og at der er rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed, så der vil jo nok blive ved med at være nogle gange, hvor nogle falder igennem. Derfor er hele den her opmærksomhed om det også vigtig. For så tænker vi jo lige over det en ekstra gang.

Peter Damgaard, direktør i 2PM:

Hvad kigger I efter, når I udvælger modeller?

Vi kigger efter højde, drøjde og udseende. Det er de vigtigste ting. Og så også alderen.

Når du siger, at I kigger efter alder, handler det så om, hvorvidt de er gamle nok, eller handler det om, at I gerne vil have dem så tidligt som muligt?

Egentlig begge dele. For ti år siden var der nok flere bureauer, der ville stoppe børn på gaden helt ned til 10-11 års alderen, og det er der stadig nogle, der gør i dag, men ikke os. Børn skal have lov at være børn.

Til gengæld kan vi godt lide at kende dem, fra de er 15-17 år, så man kan nå at opbygge et tæt forhold til dem og lære dem at kende, inden de måske skal ud og lave større opgaver. Vi gør meget ud af at lære vores modeller at kende og lave ting sammen med dem. For eksempel har vi noget, der hedder 2PM Play, hvor vi alle, modeller og bookere, mødes hver mandag og torsdag og dyrker sport sammen. Der er mange ting, der kommer til udtryk, når man laver fysiske ting sammen, som ikke kommer til udtryk, når man sidder overfor hinanden og har en samtale.

LÆS OGSÅ: Den store guide: Sådan bliver du bedre til at passe på dit tøj, din stil – og på verden

Når du siger "højde og drøjde", hvad mener du så?

Vi kigger efter, hvad designerne efterspørger. For vi skal levere til efterspørgslen.

Hvad er din oplevelse, at designerne efterspørger?

Jeg synes ikke, at designerne herhjemme efterspørger vanvittigt tynde modeller. Men jeg har da nogle gange spurgt dem: Hvorfor skal de egentlig være så slanke? Og så er svaret jo: Har du set, hvordan de stregtegninger, som tøjet designes ud fra, ser ud? Det er to lange, tynde streger. Og sådan har det været siden tidernes morgen. Men der sker nogle små revolutioner rundt omkring. Vi har fået en minimumsalder på og sådan noget, og det gør utrolig meget i forhold til fysikken og størrelserne.

Vi kan se, at de seneste fire sæsoner har alderen rykket sig, og mange af de nye piger, som er brudt igennem, er 20-24 år gamle. Det var helt uhørt tidligere. Men når det så er sagt, har vi stadig et kæmpe problem. For vi har ikke fået alle high end-mærkerne med – Chanel, Dior, Balenciaga, MiuMiu, Saint Laurent. Og hvis de ikke gør noget, så rykker det sig ikke.

I denne uge sætter eurowoman.dk fokus på kropsidealer i modebranchen. Vi taler blandt andet med designere, modelbureauer og med vores egen chefredaktør om udvælgelse af modeller, og om hvorfor der ikke er en større mangfoldighed i forhold til mål og størrelser på de modeller, som bliver brugt i kampagner, i magasinernes modeserier og på catwalken. 

LÆS OGSÅ: Diskussion: Skal modeller under 18 forbydes at gå catwalk?

LÆS OGSÅ: Sort topmodels afsked rejser ny racismedebat i modebranchen – nu er hun tilbage

LÆS OGSÅ: Denne seje kvinde bliver ny chefdesigner hos Dior