genbrugsværkstedet
SPONSORERET indhold

Emma mistede sin læreplads: Nu designer hun unikke veste af sengetæpper

Emma begyndte i 2020 at sy veste og jakker ud af genbrugssengetæpper, som hun dekorerer med motiver af alt lige fra tulipaner og frugter til Disney-figurer. Nu har hun fået stor succes med at sælge sine veste på Instagram – og tv-vært Sofie Linde er bare én af de mange glade købere.

Af: Julie Bruun Lund Foto: Privat
13. apr. 2021 | Mode | ALT.dk

Fortæl os lidt om dig selv?

”Halløjsa! Mit navn er Emma, og jeg står bag Genbrugsværkstedet. Jeg er en 23-årig kvinde, som er i gang med at uddanne mig til beklædningshåndværker. Til dagligt arbejder jeg hos Aalborg Teaters skræddersal, hvor jeg laver kostumer til alverdens forestillinger. Jeg elsker teaterverdenen og at være omringet af kreative mennesker. Inden jeg startede på min uddannelse, var jeg vidt omkring. Det har været en snoet vej, men jeg er glad for, at det har været sådan, da det har gjort mig til den, jeg er i dag.

Jeg kommer oprindeligt fra Fredericia og har boet der hele mit liv. Jeg er flyttet til Aalborg i forbindelse med min uddannelse. Jeg er vokset op med to selvstændige forældre, så der er vist ingen tvivl om, hvor jeg har min skabertrang fra.”

emma genbrugsvaerkstedet.jpg
Emma er det unge talent bag Genbrugsværkstedet,

Hvordan opstod idéen til at starte Genbrugsværkstedet?

”Ideen opstod, da Danmark lukkede ned. Jeg var i gang med grundforløbet på min uddannelse som beklædningshåndværker og havde faktisk lige fået en læreplads på Fredericia Teater. De gik desværre konkurs kort tid efter, at coronapandemien startede, og der stod jeg så; jeg var i gang med min drømmeuddannelse og havde lige mistet min drømmelæreplads.

Jeg var nødt til at få det bedste ud af det og begyndte derfor at sy nogle forskellige ting. En dag faldt jeg over et sengetæppe, som jeg med det samme syede om til veste! Og derfra tog det fart.

Jeg har en meget stor interesse for bæredygtighed. Især inden for modebranchen. Da der bliver overproduceret så meget, fordi det hele skal gå så stærkt. Dét vil jeg gerne sætte en stopper for med Genbrugsværkstedet. Derfor bruger jeg de materialer, som der i forvejen er skabt, så jeg ikke skal ud at have produceret nye materialer for at kunne sy mine ting.”

Hvor kommer navnet Genbrugsværkstedet fra?

”Jeg har faktisk haft et par forskellige navne i brug: både Emma Emma, Systuen og nu endeligt Genbrugsværkstedet. Jeg syntes, at det var rigtig svært at beslutte mig for, hvad jeg skulle bruge af navn, da det jo typisk er dét, som folk husker én på. Jeg lavede det til sidst om fra Systuen til Genbrugsværkstedet, da jeg syntes, det gav bedre mening i forhold til det, jeg laver – nemlig produkter af genbrugsmaterialer.”

Hvad gør du dig af tanker, når du laver et nyt produkt?

”Jeg tænker ikke supermeget over det. Jeg er mere én, der prøver mig frem og eksperimenterer. Jeg kigger selvfølgelig på stoffet og tænker; "hvordan står det bedst muligt frem, eller om der skal være motiver eller lommer på?"

Men jeg laver også mange af mine veste og jakker på bestilling, og i de situationer er kunden meget med i designprocessen.”

genbrugsvaerkstedet veste.jpg
Signaturen på Emmas designs er motiver af alt lige fra frugter til smileys og Disney-figurer.

Hvad er din særlige signatur?

”Min signatur er helt sikkert mine veste og jakker med alverdens motiver – det er alt fra tulipaner og jordbær til smileys og Disney-figurer.”

Hvad/hvem inspirerer dig?

”Naturen inspirerer mig meget, men det samme gør mange af de super kreative mennesker, som omgiver mig – både på mit arbejde, men også privat."

Tv-vært Sofie Linde er én af Emmas begejstrede kunder.

Hvad er dit mest solgte produkt?

”Det er mine veste.”

genbrugsvaerkstedet jakke.jpg
Emma er her i en af sine smukke jakker lavet af stofrester.

Hvilke af dine designs er du mest stolt af?

”Det må være mine jakker, som er lavet af stofrester. Jeg har lavet to indtil videre, og de bliver altid noget helt særligt.”

Har du nye ideer på tegnebrættet?

”Man har vel altid lidt i gemmerne, men lige nu fokuserer jeg mest på alt det praktiske: Jeg er i gang med at lave en hjemmeside, som jeg bruger meget tid på, og så får jeg syet en masse veste og jakker ved siden af.”

Dine tre yndlingsdesignere?

Emilie Helmstedt, Cathrine Saks og Barbara Potts og Stine Goya er alle fantastiske designere, som laver de skønneste ting – jeg vil gerne eje alt, hvad de laver, haha.”

Hvilke designere indenfor samme fag følger du på Instagram?

”Uha, jeg følger faktisk ikke vanvittigt meget med i, hvad andre indenfor mit felt laver. Jeg følger generelt mange kreative mennesker på Instagram, men jeg tror ikke, der er nogen af dem, som har gjort det til en forretning – det er bare på hobbyplan.”