Gråt hår pleje
SPONSORERET indhold

Charlotte Torpegaard til dig, der har fundet de første grå hår: ”Tag det for, hvad det er”

Bedstemor be gone. Gråt hår betyder ikke, at du er faldet af på den eller nærmer dig livets udløbsdato. At lade den naturlige sølvgrå tone stå handler om at omfavne dét, du er blevet givet og bruge tid og penge på noget mere værdifuldt end at sidde under en tørrehjelm hos frisøren.

Af: Marie Lodberg Foto: Getty Images og PR
21. jun. 2022 | Mode | Eurowoman

Nøj, hvor har der været meget internetsnak om Mirandas grå hår, host paryk, i And Just Like That... Også i serien skulle det italesættes af Charlotte, der synes, at Miranda da ser godt ud med gråt hår, men at hun alligevel savner det røde. Men Miranda er altså af den opfattelse, at der er vigtigere ting i verden end at forsøge at se ung ud.

Det er ikke kun alderen og prioriteterne, der afgør, om de grå strå får lov til at vokse naturtro ud af hovedbunden. Også en vis pandemi har været afgørende for omfavnelsen og en mere nødvendig accept på grund af den manglende mulighed for at få farvet håret hos frisøren.

LÆS OGSÅ: Makeupartisten fortæller: Sådan bruger du din foundation bedst

Miranda Hobbs
Er det ægte hår? Er det en paryk? Diskussionen på SoMe har været intens om Mirandas grå hår i And Just Like That ...

Dét grå hår har endda et navn. Quarantine Gray. Naturligt gråt hår gav mindre bookingstress og mere luft i budgettet. Måske er det en af grundene til, at flere og flere bevarer det grå hår, selv efter vi har smidt mundbindet og lagt coronapasset på hylden?

Og så er der hele diversitetsstorm-floden, som, parallelt med corona, er skyllet indover verden, hvor alle endelig er velkomne uanset størrelse, hudfarve, rynker, skæve tænder og hårfarve.

“Come as you are,” som Kurt Cobain så fremsynet sang i 1991. Når det er sagt, kan det jo godt komme som noget af en overraskelse, når det første grå hår titter frem fra hovedbunden og springer i øjnene. Fordi det er et tegn på menneskets forgængelighed.

charlotte torpegaard
Charlotte Torpegaard, 52, er grundlægger af skønhedsuniverset I Love Beauty, der tæller en onlineplatform og en lille fysisk butik i en af pavillonerne i Kongens Have i København

Sølvtotter blev hevet ud

Charlotte Torpegaard, der er grundlægger af skønhedsuniverset I Love Beauty, har selv gråt hår og bevaret det. Hun husker tydeligt sit første møde med grå hår.

“Det var midt i krydset ved H.C. Andersens Boulevard og Glyptoteket i København, som er yderst befærdet, at jeg fik øje på nogle grå hår i bilspejlet. Jeg var 28 år og hev dem øjeblikkeligt ud, mens bilerne bag mig dyttede løs. De næste par år fulgte flere sølvtotter, der blev hevet ud. Så begyndte jeg at vænne mig til dem og kunne sågar se noget fint i den måde, de reflekterede lyset på.

I 30’erne blev håret mere og mere sølvfarvet, og pludselig fik jeg masser af komplimenter for min hårfarve. Jeg bliver stadig stoppet på gaden af kvinder, der vil høre, hvor jeg får farvet hår eller fortælle, at jeg har været med til at give dem det sidste skub til at lade deres egen naturlige grå farve træde frem. Faktisk har jeg aldrig fået så mange komplimenter for mit hår, som efter det blev gråt,” fortæller hun.

I dag tænker hun ikke rigtig over sit grå hår. Det har været en del af hende i så mange år.

Bettina Bakdal
Designer Bettina Bakdal fotograferet af Dennis Morton i Eurowoman, 2020

“Det er jo bare mit hår,” som hun siger. Faktisk bliver de fleste gråhårede allerede i slutningen af 20’erne. Det er kun, fordi så mange farver deres hår, at vi ikke ser det. Charlotte Torpegaard har altid været fascineret af det grå hår og har også dykket ned i historien

Hun fortæller, hvordan man tilbage i 1700-tallet gik med gråpudrede parykker som et tegn på rigdom og skønhed.

“Siden er det, gennem århundreder, lykkedes os i stedet at associere gråt hår med ælde og noget, vi for enhver pris skulle dække. Heldigvis er der sket et skred i den henseende,” siger hun og refererer til unge, der farver deres hår i grå toner.

“Det er en slags antidote til tidens store fokus på ungdom og alder og stadig flere kvinders oprør mod og træthed over udvoksninger og konstant hårfarvning. Og, skal jeg være helt ærlig, så synes jeg faktisk, at udvoksninger er endnu mere afslørende end et naturligt gråt hår.”

LÆS OGSÅ: 9 populære hårtrends på TikTok: Frisør afslører, hvilke du skal kaste dig over – og holde dig fra

Billie Eilish
Det er ikke kun 30+-segmentet, der går i gråt. Billie Eilish rocker stålgråt hår

Hvilket budskab har du til kvinder med gråt hår?

“Tag det for, hvad det er. En hårfarve. Nyd det, hvis du føler for det, og lad være, hvis du ikke gør. Men går du, som jeg oplever rigtig mange gøre, med lysten i maven, men mangler det sidste skub, så tal med din frisør om mulighederne. Prøv det af. Det er som sagt blot en hårfarve.”

Og står du så der og har besluttet dig for at bevare al din sølvs rige og vælde på toppen af hovedet, så tag dig godt af det, så det kan få lov til at stråle i stedet for at være hø-agtigt.

Gråt hår kan have glæde af en blålig eller sølvchangerende shampoo, der trækker det gule ud. Og så fortjener det en god omgang fugt og pleje, så det fanger lyset og ikke stritter, siger Charlotte Torpegaard.

“Husk, at der ingen regler er. De smukkeste gråhårede kvinder, jeg har set, har langt hår og ligger fjernt fra det tidligere bedstemor-image som gråt hår alt andet lige har haft.”

gun-britt
Gun-Britt er frontløber og fortaler for gråt hår. Fotograferet af Tine Bek i Eurowoman ,2021

Anbefalet til dig