Ashley Graham
SPONSORERET indhold

Derfor skal du ikke sætte dit hår op i en knold, når du sover

Hvilken frisure skal jeg sove med? Hvorfor knækker mit hår? Hvorfor bliver mit hår fedtet af at bruge balsam? To eksperter giver dig svar.

Af: Marlene Toldbod Jakobsen Foto: Barry King/Getty Images
15. jan. 2020 | Mode | Eurowoman

I denne artikel finder du svar på følgende: 

Der er mange historier om, hvor tit man skal klippe sit hår. Nogle siger, at håret vokser sig tykkere, hvis det bliver klippet ofte, andre siger, det vokser hurtigere. Nick Nørbo Jørgensen, der er medindehaver af frisør Grau sammen med Sanne Bidstrup og Mie Harritz, fortæller her, hvorfor det er godt for håret, at man vedligeholder sin klipning relativt regelmæssigt.

LÆS OGSÅ: Sådan vasker du dit hår rigtigt

Det er selvfølgelig individuelt, når det kommer til hyppigheden af, hvor ofte man bør lade sit hår klippe, men en-sådan-cirka-tommelfingerregel lyder: Kort hår skal klippes hver sjette til ottende uge for at holde linjerne i håret, der er meget tydeligere i korthårsfrisurer, og derfor gror det hurtigere ud af 'frisure'.

Ved skulderlangt og langt hår kan spidserne typisk holdes pænere i længere tid, og man kan derfor nøjes med at blive klippet hver tredje måned. Som udgangspunkt vokser håret cirka en centimeter om måneden. Det er en myte, at hår vokser hurtigere, hvis det bliver klippet oftere. 

"Se på det som en løber, der skal have en god kondition – den skal også vedligeholdes. På samme måde skal håret også holdes i form. Det bliver slapt og porøst, mister sin elasticitet og bliver strittende, hvis man ikke holder det i god form," forklarer Nick Nørbo Jørgensen.

Det er en myte, at hår vokser hurtigere, hvis det bliver klippet oftere

Til spørgsmålet om, hvorfor nogle er udstyret med en tyk manke og andre må nøjes med meget mindre hår, skal svaret primært findes i vores gener, fortæller Louise Nørskov, der er faglærer på frisøruddannelsen på Aalborg Tech College.

”Der er rigtig mange vitaminpiller og vingummibamser på markedet, som lover mere og stærkere hår. Men man kender ikke det egentlige resultat af disse.”

Lad være at toupere hår i søvne

Der, hvor det virkelige arbejde begynder, er imellem klipninger. Hvis man vil undgå at ødelægge det arbejde, frisøren har gjort, er der nemlig en del tips og tricks at hente, fortæller Nick Nørbo Jørgensen.

"Har man et helt almindeligt hår, anbefaler jeg, at man ikke vasker det med sæbe for tit, det vil sige to til tre gange om ugen. Man kan også blot skylle det med vand. Sæben tager nemlig alle de gode fedtstoffer fra hovedbunden, som håret har godt af. En Mason Pearson-børste er den bedste til at frisere håret med, fordi den trækker fedtstoffet med ud i håret, så det bevarer sin naturlige glans.

Når din krop skal have hvile, gælder det samme for dit hår, og derfor må man ikke sætte håret op i en knold på toppen af hovedet, når vi lægger os til at sove. Hvis du er typen, der bedst kan lide at få håret af vejen om natten, er der bedre måder at gøre det på," siger Nick Nørbo Jørgensen og fortsætter.

"Med en knold ender man med at toupere sit hår i søvne, og elastikken får knækket en masse hår. I stedet skal man enten sno håret med en elastik i spidsen eller lave en løs fletning. På den måde følger håret sin naturlige retning."

Når det gælder vedligeholdelse af håret imellem klipninger, skal man også være opmærksom på, hvor nænsomt man behandler sit hår, så det ikke knækker.

"Der er mange grunde til, at et hår knækker. Det kan blandt andet være, at man sætter det for stramt op eller reder håret for hårdt. Brugen af varme glattejern, krøllejern og føntørrer er også hårdt for håret, og det bliver slidt af diverse hårfarver og afblegning," siger Louise Nørskov.

Klima og kalkhår

Der er også flere faktorer, som vi ikke selv er herre over, men som påvirker håret og dermed også, hvor ofte vi bør klippes.

Der er som sådan ikke forskel på, om man skal klippes oftere om sommeren end om vinteren. Men om sommeren omfavner man det lidt slidte hår look, og her er sol og vand en længe savnet ven, som skal blive i håret så længe som muligt. Derfor har vi en tendens til at trække tiden mellem klipningerne, fortæller Nick Nørbo Jørgensen.

"Om vinteren prioriterer mange at holde klipningen skarpere, fordi alt er lidt gråt og kedeligt, og man har brug for et pift. Derudover slider det meget på håret at blive stoppet ned i rullekraver, tørklæder og jakker. Frost er slet ikke godt for håret, især ikke vådt hår, fordi det sprænger på grund af vandet," siger Nick Nørbo Jørgensen.

Det skyldes, at vådt hår udvider sig i kulde, og derved lettere kan sprænge og knække, uddyber Louise Nørskov. Hvor meget ens hår slides imellem klipninger afhænger også af, hvor i landet man bor. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget kalk der er i vandet.

"Kalk slider mere på håret, end man tror, og derfor er en god conditioner essentiel," siger Nick Nørbo Jørgensen. Og hvis man synes, at håret bliver fedtet og tungt, når man bruger conditioner, bruger man den forkerte og én, der højst sandsynligt indeholder for meget silikone.

"Lige som man skal vælge en foundation, der passer til ens hudtype, gør det samme sig gældende for en conditioner," siger Nick Nørbo Jørgensen.

Regler er til for at blive brudt

Hvad er så en god klipning? Ifølge Nick Nørbo Jørgensen er det meget mere end at få taget et stykke af sit hår. En god klipning afspejler ens personlighed og kan definere et look. Det handler om at skabe den rigtige silhuet, og at få hårets linjer til at ramme de rigtige steder i forhold til den enkeltes ansigtsform. Den gode frisure kan ikke sættes på formel. Den kræver dialog imellem dig og din frisør.

"Selvfølgelig kigger man som frisør altid på kundens ansigtsform og overordnede stil. Man lytter til, hvad der betyder noget for kunden, og hvilke ønsker kunden har. Man har også altid en dialog om, hvad der vil give det bedste resultat ud fra hårtypen," fortæller han og fortsætter.

"Men når det er sagt, så er der også bare gange, hvor man klipper stik imod alle regler, fordi man kan mærke, at det er det helt rigtige for kunden. En god klipning skal være levende og bringe glæde til den, der bærer den," konkluderer Nick Nørbo Jørgensen.

Anbefalet til dig