Virale hårtrends på TikTok

Foto: Getty Images TikTok bugner med trends til håret, men hvilke vil frisøren selv anbefale?

9 populære hårtrends på TikTok: Frisør afslører, hvilke du skal kaste dig over - og holde dig fra

”Hair slugging” og risvand er blot nogle af de hårtrends, der er gået viralt på TikTok. Men er det tendenser, man bør føre ud i livet hjemme på badeværelset? Vi har bedt frisør Salli Anderschou kommentere på de forskellige hårtrends.

”Det er ikke en procedure, jeg vil anbefale – hvor fristende og let den end måtte se ud på en TikTok-video,” svarer frisør og indehaver af salonen Freund Salli Anderschou, da jeg spørger hende, hvordan hun forholder sig til, at man selv lige napper sine spaltede spidser hjemme på badeværelset.

En video af netop dét – en trimning af spaltede spidser på gør-det-selv-måden – er blevet set mere end 138.300.000 gange på TikTok. Det er immervæk en slat, hvis vi antager at antal visninger er lig med folk, der mener, at man godt kan studse sine hårspidser selv, når de trænger.

LÆS OGSÅ: Sådan skal dit hår sidde i 2022 - og du kan nemt lave det selv

Tendensen står ikke alene. Generelt stormer det frem med smarte hårtricks på TikTok. Det viser en undersøgelse foretaget af Vera Clinic, som er specialister inden for hårtransplantation. Undersøgelsen har også samlet en liste med de hårtips, der har fået allerflest visninger på TikTok.

Men er de mange hårtendenser lige så god en idé i praksis, som de er i teorien – eller som de ser ud på TikTok?

Vi har spurgt Salli Anderschou om, hvordan vi bør forholde os til de ni mest populære hårtrends på TikTok.

”Skånsomme hårstylinger”: 202.100.000 visninger på TikTok

”Tendensen går i store træk ud på, at kvinder med meget langt hår viser, hvordan man undgår at udsætte sit hår for alt for meget friktion. Der er mange niveauer inden for denne genre af hårpleje, og alt efter din hårtype og behov kan du roligt lade dig inspirere af de mange bud på frisurer, som skåner håret.

De klassiske metoder er primært at sove med en løs fletning eller snoning, så håret er samlet, men ikke for stramt. Det er langt mere skånsomt end at sove med løst hår.”

”Hjemme-trimning af spaltede spidser”: 138.300.000 visninger på TikTok

”Det er ikke en procedure, jeg vil anbefale – hvor fristende og let den end måtte se ud på en TikTok-video. Du kan lynhurtigt risikere at klippe mere af end nødvendigt og få lavet en masse nye korte hår, som skaber en flimret og grim overflade på håret.

Hold dig til gode plejerutiner hjemme og find en frisør, som du har god kemi med. Én du stoler på, ikke tager mere af længden end aftalt, og som kan vejlede dig grundigt i køb af den helt rigtige pleje til dit hår.

Bliver du klippet i et fast interval (fx hver 3.-4. måned), sikrer du de mest optimale betingelser for et sundt og smukt hår. På den måde undgår du også at falde i den fælde, som de fleste af os nok har prøvet, hvor tiden bare går og går, og spidserne bliver slemmere og slemmere, så du til sidst skal have klippet alt for mange centimeter af.”

Har dit hår tendens til at spalte og knække i overfladen?

”Jeg har sammen med mine kunder og i bedste Sherlock Holmes-stil fundet frem til, hvad én af de helt store syndere er. Det er noget så banalt som stroppen på din skuldertaske.

Jeg plejer som oftest at kunne se, på hvilken skulder kundens taske oftest hænger, for der er håret mere flosset og tyndt. Håret bliver fanget under stroppen, og uden man selv ænser det, får man flået håret fri fra tasken. Med det resultat, at flere hårstrå er revet over.

En anden hyppig synder er hårelastikken. Undgå hårelastikker, hvor der sidder et lille metalstykke på samlingen. Det lille stykke metal sidder og gnaver i håret og skaber en masse slid. Anskaf dig i stedet en blød scrunchie eller en anden skånsom elastik. Og tænk gerne over ikke at vride håret stramt rundt i fx en knold.”

LÆS OGSÅ: Håreksperten fortæller: "Hvilken frisure er mest hensigtsmæssig for håret?"

”Hjemmelavet hårmaske”: 30.000.000 visninger på TikTok

”Der findes et væld af naturlige ingredienser, som kan virke plejende på dit hår. Nogle af dem har du sikkert allerede i dit køkken. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, og TikTok har mange gode bud på opskrifter, du kan prøve.

Det er ikke alle olier, der er lige velegnede til hårpleje, og så er der nogle, som virkelig kan udrette mirakler. Det kan kræve lidt mere nørderi og tålmodighed at finde frem til de rette ingredienser til dit hår. Her er det klart lettere at købe en færdigblandet hårkur ved frisøren eller i Matas. Men har du tid og lyst, er hjemmelavede hårkure en ganske hyggelig og sjov måde at lave en god omgang hjemmespa på.”

To opskrifter på hjemmelavede hårmasker

Tip 1

Den første opskrift på en hjemmelavet hårmaske indholder kun to ingredienser – og er desuden frisørens favorit.

Bland æblecidereddike og vand 50/50, og påfør det i håret efter shampoo og før balsam. Lad det sidde lidt. Æblecidereddiken hjælper med at lukke skællaget i håret, og gør det mere skinnende og blankt.

Desuden fjerner æblecidereddiken kalk fra håret. Ja, kalk. Mange steder herhjemme har vi rigtig meget kalk i vandet, og det kan ophobe sig i håret. Æblecidereddike kan give håret en nænsom rens, hvilket også booster blankheden.

Tip 2

Et andet godt tip er at lave en hårmaske med æggeblommer, som indeholder en masse gode vitaminer og aminosyrer.

Bland tre æggeblommer med en spsk frisk citronsaft og en spsk arganolie. Fordel massen i håret – og gerne helt ned i hovedbunden – og lad den sidde i 20 min. Skyl håret i koldt vand, inden du vasker det med shampoo og balsam.

Denne maske er særligt god til dig med tørt hår, som mangler liv. Og hvis hår gør ikke det ovenpå en lang sommer i solen?

”Et pudebetræk i silke”: 24.000.000 visninger på TikTok

”Mange kvinder med krøller kender nok allerede til silkepudebetræk eller silketørklæder. Man siger, at silke skaber mindre friktion på håret, når man ligger og vender og drejer hovedet på puden. Derved også mindre frizz og slitage. En bonus, jeg også har hørt omtalt, er silkes evne til at lede fugt væk og derved forhindre udbredelse af husstøvmider – ergo kan et silkepudebetræk også være et hit for allergikere. Så ja tak til silkepudebetræk.”

”Mikrofiber håndklæde”: 4.400.000 visninger på TikTok

”Det er ikke nogen hemmelighed; spejderne og friluftsmenneskerne har regnet den ud. Håndklæder i mikrofiber er effektive. Materialet er superabsorberende og kan derfor hjælpe til at reducere tørretiden på håret.

Et andet plus er, at materialet er langt mere smidigt og blødt end et traditionelt badehåndklæde, hvorfor du heller ikke skal frygte at beskadige dit hår lige så meget. For lad os lige slå fast én gang for alle – at give sit hår en ordentlig turbo-frottering i et almindeligt badehåndklæde er i-k-k-e godt for håret. Det er alt for voldsomt og vil både give frizz og knækkede hår.”

”Risvand”: 3.500.000 visninger på TikTok

”Kardashian-slænget ved det, og det samme gør Cardi B. Risvand – altså vand, du har kogt ris i – er en af de hotteste hårpleje-tendenser i øjeblikket. Den er på ingen måde ny; i Asien har risvand været brugt til pleje af både hud og hår i århundreder. Det siges at være hemmeligheden bag kvinderne ved det japanske hofs gulvlange og skinnede hår.

Risvandet skulle have et væld af fordele, bl.a. at gøre håret medgørligt, blankt og stærkt. Risvand indeholder inositol (også kendt som vitaminet B8) og skulle eftersigende kunne reparere skadet hår indefra og ud. Der findes mange forskellige bud på, hvor længe dette mirakelvand skal sidde i håret, og hvordan rutinen er omkring det, men én ting er sikkert – jeg skal helt sikkert selv have prøvet det af.”

LÆS OGSÅ: Iværksætterduo fik millioninvestering i Løvens Hule: ”Mange mænd skal have forklaret, hvorfor det er en god idé”

”Hovedbundsskrub”: 3.200.000 visninger på TikTok

”En slags gummibørste, der kan skrubbe hovedbunden. Tjo... hvis du synes, den er rar at bruge, er der ikke noget i vejen med det.

En god hovedbundsmassage kan derimod være decideret sundt for dig. Du stimulerer nemlig blodcirkulationen med en god massage, og det kan være nyttigt, hvis du ønsker sund hovedbund og potentielt bedre hårvækst. En god hovedbundsmassage kan også hjælpe på spændinger og lindre på hovedpine. Massagen kræver dog ikke nogen særlig børste, du kan sagtens udføre dette ritual med dine fingre.”

”Hair Slugging”: 828.200 visninger på TikTok

”Begrebet er nyt, men ritualet velkendt: At bruge fx olie som hårkur og lade det blive i håret natten over er ingen nyhed. Mange kulturer rundt om i verden har praktiseret dette skønhedsritual siden tidernes morgen. Forskellen til i dag – og nærmere bestemt tendensen, der huserer på TikTok – er dog, at der er kommet en sok ind i billedet. Ja, en sok. Den lader vi lige stå lidt.

”Slugging” kan lidt groft oversættes til noget a la at overøse håret med pleje. Begrebet kendes også fra hudpleje og har været brugt meget indenfor K-beauty-verdenen. Selve ritualet går ud på at fordele et godt lag af fx olie i håret, inden man derefter pakker håret ind i en sok, og lader olien udføre sine mirakler natten over.

Der findes både en version, hvor man benytter en meget let olie og lader den blive i – også efter natten. Og så en tungere udgave, hvor man benytter en federe olie fra bund til spids og afslutter med en hårkur. Den sidstnævnte version skal vaskes ud den følgende morgen.

Der er ingen tvivl om, at dette skønhedsritual kan noget. Dog vil jeg sige, at min egen tålmodighed og komfort bliver sat alvorligt på prøve. For det første skal man virkelig kende sine olier. Mange olier egner sig ganske enkelt ikke til hårpleje, fordi molekylerne i olien er for store til at kunne trænge ind i hårstråene og gøre gavn. En olie, der egner sig godt, er arganolie. Dernæst synes jeg, det er noget bøvl at sove med en sok om håret og ja, så er det bare lidt for fedtet til mig.

Men har du langt hår, der har tendens til at være tørt og en god portion tålmodighed, så er hair slugging altså en meget dedikeret måde at pleje sit hår og vil uden tvivl give god effekt.”

LÆS OGSÅ: Marianne Schrøder: "Den gør mit hår blødt og lækkert"

”Dobbelt-shampoo”: 3411 visninger på TikTok

”Bare kæmpe-ja tak. To runder shampoo, efterfulgt af conditioner eller kur, er altid en god idé.

Det er for mange måske ikke en nyhed og en praksis, du vil opleve i de fleste professionelle frisørsaloner, og du kan roligt tage den med hjem under bruseren. Dobbeltbrug af shampoo giver enormt god mening, fordi den første runde shampoo renser fedt, luftforurening mm. af håret, mens anden runde gør, at produktet rent faktisk leverer, hvad end dets egenskab er.

De fleste vil opleve at dobbelt-shampoo også kan give dem følelsen af et let og rent hår i længere tid, end når man nøjes med at vaske håret en enkelt gang med shampoo.”

Om eksperten

salli fra freund.jpg
Foto: Katrine Møbius.

Salli Anderschou er frisør og indehaver af frisørsalonen Freund i København.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Guide og DIY