Hjemmefarvning for begyndere
SPONSORERET indhold

Hjemmefarvning for begyndere

Overvejer du at farve dit hår selv og på den måde opgradere det garn, du er udstyret med, så læs med her, hvor frisør Bettina Lervig styrer os udenom hjemmefarvningens værste faldgruber.

Af:: Louise Engelst Foto: Bulls
17. mar. 2013 | Mode | ALT for damerne

I Matas og de store supermarkeder finder du hylde op og hylde ned med hårfarver, der lover smukt og glansfuldt hår, mens fjernsynsreklamerne er fulde af kendte kvinder som Sarah Jessica Parker og Beyoncé, der lovpriser hjemmefarver for deres naturlige farveresultat og nemme fremgangsmåde. Men før du selv springer ud i at farve hår selv, er der et par ting, som du ifølge vores ekspert, bør overveje.

– Når man kaster sig ud i at farve hår selv, skal man passe utrolig meget på. Det kan nemt gå galt med farven og du risikerer at få en allergisk reaktion. Det kan blandt andet gå galt, fordi man som kunde ikke får nok vejledning, når man køber en hårfarve, siger Bettina Lervig, frisør og indehaver af salonen London Shop i Ballerup.

Pas på med henna
– En ting kunderne ikke bliver gjort opmærksom på, er faren ved hennatatoveringer, som indeholder et naturligt stof, PPD, der går i blodbanerne. Hvis du én gang har haft en hennatatovering, så findes stoffet i dit blod resten af livet. Fordi stoffet også kan forefindes i hennafarve, kan de støde sammen og skabe en allergisk reaktion, hvis du farver dit hår med henna. Har du haft bare den mindste form for allergi eller tidligere fået en hennatatovering, så hold dig fra hennafarver, advarer Bettina.

Hvad er dit hårs historie?
Men der er ikke kun henna, der kan være problemer med. Dit hårs historie er også afgørende for dit farveresultat.

– Hvis du har et naturfarvet hår, altså et hår som aldrig tidligere har været farvet, så kan du være heldig med en hjemmefarve, fordi der ikke er noget i håret som på forhånd generer farveprocessen. Er dit hår derimod farvet eller meget påvirket af f.eks. sol og saltvand, så påvirker det alt sammen resultatet, forklarer Bettina. Derfor opfordrer hun til, at man tænker over, hvad ens hår kan være påvirket af, inden man kaster sig ud i hjemmefarvningen.

Bund eller resten i håret?
Hvis du har fået din drømmefarve og blot lige vil friske farven op igen, kan du ende med en anden nuance, end du fik første gang. Også selvom du bruger den samme farve som sidst.

– Farver du kun håret i bunden, hvor det er nyt, bliver det samme farve som første gang, men kommer du farve i hele håret, bliver det tidligere farvede hår en lidt anden nuance. Hårfarve reagerer forskelligt på naturfarvet og farvet hår. Derfor vil et mørkfarvet hår ofte se fint ud i bunden, men være helt kullet i spiserne, fordi det bliver mere og mere mættet af farvepigment. Et godt råd er at nøjes med at farve bunden og give spidserne masser af balsam lige inden farven vaskes ud. På den måde trænger farven ikke ind i spidserne, forklarer Bettina.

Undgå store forandringer
Generelt er den store forandring ikke et hit hos frisøren.

– Hvis du vil gå fra helt blondt til helt mørkt eller omvendt, kan jeg på ingen måde anbefale, at du selv farver det. Selv for en frisør er det et meget svært skift at lave, og du kan risikere at få håret fuldstændig ødelagt af de skrappe produkter, advarer Bettina.

– Hvis du vil ændre din hårfarve, kan du som en generel regel højest forandre den to toner ad gangen på en 10 – trinskala, hvor 1 er sort og 10 den lyseste blonde. Det gælder både, hvis du vil gå lysere eller mørkere, så hvis du skal ud i en større forandring må det ske over flere omgange, råder Bettina. Hvis du blot vil skifte look for en aften, anbefaler Bettina at du bruger en skyllefarve i stedet.

– L'Oréal har et farveprodukt til hjemmebrug, der hedder Chromative. Det er meget harmløst og holder kun i ti hårvaske.

10 tip til en succesfuld hjemmefarvning:
1. Køb hjemmefarven hos din frisør, som kan give dig en vejledning, der passer præcis til dit hår.
2. Ændr allerhøjest din hårfarve to toner af gangen, uanset om det skal være mørkere eller lysere.
3. Skal du skjule en udvoksning, så farv kun bunden, så resten af håret bevarer den samme nuance.
4. Du kan ikke undgå lidt afsmitning, så brug et gammelt håndklæde når du tørrer det nyfarvede hår.
5. Vær særlig grundig i hårgrænsen – også i nakken og bag ørerne.
6. Fjern farve fra huden med det samme, så du undgår plamager.
7. Luft ud mens du farver håret, da kemikalierne kan svide lidt i øjne og hals.
8. Få hjælp, hvis du har meget langt hår, som kan være svært at farve selv.
9. Overhold trækketiden og følg vejledning slavisk.
10. Lav en allergitest 1-2 dage før, hvis du er i tvivl om du kan tåle farven – se hvordan på pakken.


LÆS OGSÅ: Vasker du også dit hår forkert?


LÆS OGSÅ: ALT tester 8 mascaraer