Behandling af uren hud
SPONSORERET indhold

Kom uren hud til livs - uanset din alder

Røde knopper, gult puds og sorte hudorme – det er aldrig nogen fornøjelse at vågne op til et udbrud af uren hud, slet ikke når du for længst har lagt teenageårene bag dig. Heldigvis er bumser et problem, der kan løses – med nye vaner, tålmodighed og gode råd fra speciallæge i hudsygdomme Ida-Marie Stender.

Af: Stinne Jensen Foto: Bulls Press
10. sep. 2012 | Mode | ALT for damerne

Bumser er irriterende. Og ubehagelige. Og meget, meget lidt pæne. Faktisk kan røde knopper og synlige hudorme virke nærmest hæmmende for os, fordi vi går rundt og tænker på dem konstant.
Tilbagevendende bumser eller konstante udbrud bør dog ikke holde dig tilbage, for de kan afhjælpes og forsvinde med den rette behandling.

– Akne er en hudsygdom, der er knyttet til hårsække og de dertilhørende talgkirtler. Det ses som røde knopper med eller uden pus. Samtidig med de røde knopper kan man have hvide og sorte hudorme. Disse hudorme hedder komedomer og er tilstoppede talgkirtel-udførselsgange. Akne opstår i de områder af huden, hvor vi har flest talgkirtler, nemlig i ansigt, på øvre ryg og brystkasse, forklarer speciallæge i hudsygdomme Ida-Marie Stender og tilføjer, at akne primært skyldes de uundgåelige hormonelle forandringer, vi gennemgår i teenageperioden, og som oftest forsvinder i 19-års-alderen.

Er du særligt uheldig og genetisk disponeret for akne, kan du slås med hudsygdommen, indtil du er midt i 40’erne. Og er du stærkt angrebet, kan det være nødvendigt at få medicinsk hjælp til at komme bumserne til livs. Men du skal have god tålmodighed.

– Typisk vil du få en creme, der skal anvendes i en eller to måneder, før du ser et resultat. Lægen kan også behandle med antibiotika-tabletter i typisk tre til seks måneder. I svære tilfælde endnu længere, fortæller Ida-Marie Stender.

En bums er en bums, og forskellen på, om du lider af decideret akne eller du „bare“ har en hud i ubalance, der reagerer med bumser og tilstoppede porer indimellem, er egentlig ligegyldigt. Hvis du er generet af dem, så er de et problem. Forskellen på akne og uren hud er imidlertid, at du ikke behandles medicinsk for en uren hud. Her må du selv på banen med en sund, varieret kost, fornuftige sengetider og et liv med mindre stress + de helt rigtige hudplejevaner for at få din hud tilbage i balance.

Læs også: Bliv skøn på 5 minutter

5 tips til din urene hud

1 RENS HUDEN
Rens din hud morgen og aften med et mildt produkt, der fjerner fedt, bakterier, sved, snavs og døde hudceller fra overfladen – dermed kan du forhindre, at talgkirtel-udførselsgangene stopper yderligere til.

2 UNDGÅ OLIE
Bumser kommer som følge af en overproduktion af fedtende talg, så undgå olierige produkter til huden – især fede natcremer.

3 STOP SKRUBBERIET
Eksfolierende renseprodukter er ikke en god idé, hvis du lider af uren hud. De kan nemlig skabe lokal irritation i eksisterende bumser og i værste tilfælde sprede rødmen og betændelsen til omgivelserne.

4 FÅ LIDT SOL
Sol virker bedrende på uren hud, hvis du har mange hudorme, men det skal gøres med forsigtighed. Har du røde forandringer på huden efter bumserne, skal du ikke ud i solen, for så kan du få pigmentforstyrrelser med i købet.

5 UNDGÅ MAKEUP
Makeup kan virke provokerende og tilstoppende på en uren hud – især hvis den indeholder olie. Så hold dig evt. til kohl og mascara i hverdagene.


Kilde: hudlæge Ida-Marie Stender


Læs også: 10 tip: Sådan plejer du sart hud