Joan Smalls BoF Voices

Latinamerikansk topmodel: ”Jeg sælger bare ikke”

To af tidens største modeller taler ud.

Diskrimination sker alle vegne. På arbejdspladsen, på gaden og i de kreative brancher, hvor man ellers skulle tro, at der var højere til loftet og plads til forskellighed. Det sætter den internationale modecentral Business of Fashion fokus på, ved deres årlige #VOICES-arrangement, hvor udvalgte aktører i modebranchen diskuterer aktuelle debatemner.

LÆS OGSÅ: 17-årige Vincent bliver betalt for at gå i kvindetøj: "Jeg kunne slet ikke forestille mig at være en pige"

Aftenens tre inviterede var agent hos IMG Models Ivan Bart og topmodellerne Joan Smalls, der er en af verdens mest populære modeller med blandet etnicitet, og Hari Nef, der er transkønnet.

– Når jeg ser en catwalk med modeller, der nærmest ligner kloner, tænker jeg: Er det her, hvad skønhed og verden er? siger Joan Smalls om problemet med den manglende diversitet ved debatarrangementet.

Gennem de seneste mange år har netop emnet diversitet i modeindustrien været på dagsordenen, og det går da også fremad med den bredere accept af forskellige hudfarve, kropstyper og køn i modebranchen. Men der er altid plads til endnu større fremskridt.

”Plus size”-modellen Ashley Graham på forsiden af britisk Vogues januarudgave.

– Ashley Graham er på forsiden af britisk Vogue, og hun er en størrelse 44. Det skete ikke fordi, at de (Vogue, red) bare har ringet op og sagt, at de gerne vil bruge hende. Det skete på baggrund af 36 måneders hårdt arbejde fra Ashley Grahams bureaus side, som handlede om at sparke døre ind i branchen og sige: ”Modeindustri. Lad os sætte fokus på størrelser. Størrelser har en betydning", siger Ivan Bart, agent hos IMG Models og fortsætter:

– Igennem øget mangfoldighed i modebranchen kan vi skabe social forandring. Når unge mennesker kigger på modebranchen, skal de kunne spejle sig i den. De skal kunne tænke: Det er mig.

 

Et billede slået op af Joan Smalls (@joansmalls) den 30. Nov 2016 kl. 7:29 PST

Den 28-årige puertoricanske model Joan Smalls til årets Victoria’s Secret.

Og netop repræsentationstematikken er også vigtig for Joan Smalls:

– Jeg kommer fra en familie med blandet etnicitet og i mit hjem har der været alverdens hudfarver. Jeg har altid set på det med et åbent sind, men da jeg kom til New York og startede min modelkarriere, blev jeg mindet om, at jeg for dem er, hvad de ser mig som, og ikke hvem jeg ser mig selv som, siger topmodellen og fortsætter:

– Jeg tager ikke på job for min egen skyld, men for den pige, som sidder et andet sted i verden og mangler en, hun kan spejle sig i. Hun skal kunne drømme og stræbe efter storhed. Vi er nødt til at stoppe med at prøve at passe ind i en boks og i stedet bare være dem, vi er.

Joan Smalls er netop kommet hjem fra Victoria’s Secret, der vel nok er det modeshow, som flest mennesker, både i modeindustrien og udenfor, ser. Og showet har også tidligere modtaget kritik for netop dets mangel på diversitet. Til det siger Ivan Bart:

– Ligegyldigt hvad du tænker om Victoria’s Secret, så var det et af årets mest fantastiske hold af modeller. De havde alle personligheder.

Både Hari Nef, Joan Smalls og Ivan bart lægger stor vægt på, at skylden ikke kan skydes på nogen specifikt, men Joan Smalls har dog en opsang til dem, der booker hende og andre modeller:

– Mærkerne bør være mere åbne og tænke dybere over deres valg, når de udvælger deres modeller. De har et ansvar over for verden og deres kunder: I medierne, i kampagnerne og i film, siger Joan Smalls og afslutter:

– Jeg har aldrig fået en hårkampagne, selvom det har været lige ved og næsten flere gang. Deres undskyldning er, at de ikke tør gøre noget nyt. Og med nyt mener de at bruge en sort kvinde. Når jeg skyder kampagner, er det kun til bestemte lande. På gruppebillederne er jeg ekskluderet, for jeg sælger ikke.

 

Et billede slået op af Hari Nef (@harinef) den 2. Mar 2016 kl. 1:40 PST

Hari Nef på catwalken under den parisiske modeuge, hvor hun gik for H&M.

Den transkønnede model, Hari Nef, der i 2016 fik sit gennembrud og blandt andet er blevet en af chefdesigner hos Gucci Alessandro Micheles yndlingsmodeller, har et bud på, hvordan vi kan løse problemet som industri og åbne mere og som samfund:

– Vi er så stærk en industri, og vi har en pligt for at oplyse mennesker om, hvad der er respektabelt, smukt og sexet, hvad der inspirerer, og vi har den kraft, der skal til for at gøre det, siger Hari Nef og afslutter:

– Det er faktisk lige så nemt, som at ringe til modelbureauet og sige, at man gerne vil bruge den, den og den til sin næste skydning, siger Hari Nef.

Se den 24 minutter lange samtale her:

LÆS OGSÅ: Josephine Skriver er regnbuebarn: "Jeg har altid vidst, at jeg var elsket"

LÆS OGSÅ: Denne dansker er blandt de mest populære forsidemodeller i år

LÆS OGSÅ: Ditte Reffstrup: "I min samling finder man alt fra tokroners loppefund til diamanter"