Sophie Bille Brahe
Foto: Josefine Seifert Smukke Elsemarie Riis med Sophie Bille Brahe-perlekrans for Sophie Bille Brahe.

Perler smykker trends

Din mormors favoritsmykke er efterårets største smykke-trend

Selvom glitrende similisten er allestedsværende, og du nærmest aldrig ser en Kardashian-søster uden, er det ikke her, du skal investere.

Vi kan ligeså godt gå direkte til sagen. Nej, de er ikke gammeldags eller kun for ældre kvinder med klipsøreringe og pappelotter i håret – perler i alle verdens afskygninger er smarte til hvem som helst.

LÆS OGSÅ: Denne urt fra haven er uundværlig mod bumser

Det kan føles lidt, som om, du har været en tur i din mormors smykkeskrin, når du bærer de ædle sager. Men ifølge chefdesignere hos blandet andre Chanel, Givenchy, Celine og Burberry er perler mere hot end nogensinde. Om de sidder på række i en krans om din hals eller hænger fra dine øreflipper som øreringe.

Chanel halskæde.jpg

Halskæde fra Chanel.

Sophie Bille Brahe – den danske smykkedesigner, hvis croissant-ørering af diamanter snildt kunne ligne det, drømme er lavet af – var på forkant med efterårets trends. Ved sin præsentation af smykkemærkets efterårs- og vinterkollektion sidste år havde hun nemlig øreringe med perleklaser i store og små portioner på podierne. Øreringe, som hele verdens influenter hurtigt tog til sig.

Leandre Medine med Sophie Bille Brahe-øreringe. Priser fra 4.200 kr. pr. stk.

Nu er der kun tilbage at beslutte dig for, hvordan du vil bruge efterårets store smykke-trend?

Du kan gå den bæredygtige vej og håbe på et par familie-perleøreringe, du kan arve, du kan måske finde en billigere udgave hos Glitter, som for eksempel denne fine perlehalskæde – eller du kan investere i et nyt, højkvalitetssmykke fra en anerkendt guldsmed. Ægte perler er ekstremt værdifulde, og du kan roligt sætte dine penge på de eftertragtede naturskatte, som holder værdi på samme måde som guld og diamanter.

Hvad er forskellen på perler?

South Sea perler

South Sea perler er typisk i lyse nuancer og varierer i størrelse og form. Nogle kan være runde, andre nærmest pæreformet – og størrelserne på dem varierer også meget. De dyrkes på perlefarme i blandt andet Australien og Kina.

Thaiti Perler

90 % af alle sorte perler dyrkes på Thaiti, hvorfra navnet kommer. Thaiti perler har en skinnende overflade, og farven varierer fra sølvfarvet til sort, men det er størrelsen og glansen, der bestemmer prisen for en Thaiti perle.

Kultur- og naturperler

Naturperler opstår spontant, og kulturperler opstår i en menneskestimuleret proces, men selve processen er grundlæggende den samme: Et fremmedlegeme – en kerne eller væv, hvis det er en kulturperle, trænger ind i muslingen og irriterer den, som den forsøger at komme af med ved at isolere den i et lag af perlemor. I naturperlen kan man ikke se et fremmedlegeme, men det kan man godt i en kulturperle. Alt efter, hvor og i hvilket vand kultur og naturperler produceres har de forskellige navne – danske Sophie Bille Brahe bruger for eksempel Akoya-perler, som oprindeligt dyrkes i Japan, men forekommer nu også i stor stil i Kina.