Renserutiner
Foto: Alamy, Chanel m.fl. Sådan renser du huden rigtigt

Renserutiner

Sådan renser du huden rigtigt

Dine daglige renserutiner er afgørende for, hvor effektivt din hud optager de ingredienser, den ellers bliver budt på, så det er ikke her, du ifølge kosmetolog og klinik-ejer Helle Thorup skal spare tid.

Der har været en del debat om, hvor meget man egentlig skal rense sin hud. Nogen sværger til frugtsyrer og enzym-masker, mens andre nøjes med at vaske huden med koldt vand. Men hvad og hvor meget er egentlig godt for huden? Helle Thorup, en af Danmarks førende kosmetologer med klinikker i København og Århus, forklarer:

– Det er vigtigt, at du renser din hud dagligt, da en tynd film af døde hudceller, støv, snavs og sved ophober sig på huden i løbet af dagen. Vasker du dig kun med vand, får du ikke opløst fedtet, og så optages din hudpleje dårligere, og du risikerer, at porerne stopper til.

Lad hudtypen bestemme
Det er dog ikke lige meget, hvad du renser din hud med.

– Rensegel og skum virker mere affedtende på huden og bør kun bruges en gang om dagen, og kun hvis du har tendens til fedtet hud. Bruger du dem oftere, risikerer du at udpine din hud, advarer Helle Thorup.

Har du tør eller normal hud, anbefaler Helle Thorup, at du vælger et mere skånsomt produkt som f.eks. en rensemælk, creme eller balm.

– Rensemælken er optimal, da den er nem at bruge og passer til alle hudtyper. Det er også det produkt, jeg ville anbefale til en fedtet eller uren hud til at variere med. En oliebaseret rensebalm er mere besværlig, fordi den skal arbejdes mere ind i huden og kræver en opvreden vaskeklud eller et yderligere renseprodukt for at blive renset ordentligt af. Men valget afhænger i virkeligheden af, hvad du har det bedst med, siger Helle Thorup.

Undgå alkohol
Som trin to i din renserutine anbefaler Helle Thorup, at du bruger en toner eller fugtspray til at normalisere din huds pH-værdi.

– De tonere vi har i dag indeholder ofte både fugtgivende hyaluronsyre og beskyttende antioxidanter og fungerer derfor som et let serum, der forbereder huden på at modtage de aktive ingredienser i dine efterfølgende hudplejeprodukter.

Så ligesom en våd karklud er bedre til at opsuge vand, så er huden også bedre til at opsuge fugt og pleje, hvis den er gennemfugtet frem for tør. Til gengæld advarer Helle Thorup mod tonere med alkohol, medmindre du har et område, der skal desinficeres. Alkohol virker nemlig udtørrende på huden og får den til at miste sin smidighed.

En ugentlig kur
Har din hud brug for ekstra pleje, anbefaler Helle Thorup, at du giver den en ugentlig kur i form af en maske. Det kan være en eksfolierende eller peelende maske med frugtsyrer eller enzymer, der virker opfriskende på huden.

– Peeling er især godt til den modne hud, fordi cellefornyelsen bliver langsommere med alderen og giver en sløvere afstødelse af døde hudceller.

Du kan også bruge en fugtmaske, hvilket alle hudtyper har glæde af, eller en lermaske, som er god til den urene hud med tendens til tilstopninger og grove porer.

– Det eneste problem med masker er dog, at folk glemmer at bruge dem, fordi det kan være lidt besværligt at gå rundt med en maske i de 15 minutter, de typisk kræver. Et godt alternativ er derfor en såkaldt ”overnight”-maske, som man kan bruge i stedet for natcreme en gang om ugen. Det er en nem måde at få tanket huden op med fugt på, uden at det tager ekstra tid.

LÆS OGSÅ: Tjek din viden om solcreme


Gode renseprodukter til tør eller sart hud
Fra venstre:
Ekstra mild og særdeles effektiv øjenmakeupfjerner til sensitive øjne. Solution Micellaire, 500 ml, Bioderma, 189 kr. på Untoldsecretz.com.

Kombineret rensecreme og fugtmaske, der også blødgør og beroliger huden. Multi-Action Creme Cleanser/Moisture Mask,150 ml, Estée Lauder, 210 kr.

Fugtspray du kan bruge efter behov til at opfriske og fugte din hud. Essence Mist, 50 ml, Chanel, 425 kr.


Gode renseprodukter til normal eller kombineret hud
Fra venstre:
Fugtgivende og let rensevand, der effektivt fjerner alle former for makeup. Hydrating Micellar Water 2 in 1, 200 ml, Yves Rocher, 45 kr.

Fugtgivende og blødgørende rensemælk, der giver huden ny glød. Renewing Rose Cleanser, 200 ml, AromatherapyAssociates, 225 kr.

Rensende og beskyttende rosenvand, der fugter og beroliger huden. Rose Water, 250 ml, Santa Maria Novella, 149 kr.


Gode renseprodukter til fedtet eller uren hud
Fra venstre:
Plejende to-faset øjenmakeupfjerner, der nemt fjerner enhver type mascara. Instant Eye Make-Up Remover, 125 ml, Clarins, 195 kr.

Mild og effektiv renseskum, der renser og forfiner huden i dybden. Foaming Facial Wash Step 2, 150 ml, Sensai, 395 kr.

Fugtgivende toner med antibakterielle og poresammentrækkende egenskaber. Skin Tonic Nordic, 200 ml, Raunsborg, 169 kr.

LÆS OGSÅ: Slip af med hudormene

Fakta

Helle Thorup driver to hudplejeklinikker i København og Århus samt en webshop på Hellethorup.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Bumser