11 genveje til et sundere liv
SPONSORERET indhold

11 genveje til et sundere liv

Ligesom et par fodspor på fortovet kan guide dig hen til skraldespanden med dit affald, kan du også ”snyde” dig selv til mere sundhed i hverdagen. Metoden kaldes nudging, og her deler diætist og forfatter til bogen ”Nudging – slip madens magt” Lotte Juul Madsen ud af sine bedste tricks til et sundere liv.

Af: Jo Brand Foto: Getty Images
12. apr. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

1.  Køb mindre slikposer
Der er lavet forsøg, hvor man har givet folk samme mængde slik fordelt på to forskellige måder: En gruppe fik en stor pose, mens en anden fik fire små poser. Resultatet var, at de, der fik den store pose, spiste dobbelt så meget slik som dem, der fik deres portion slik fordelt på fire poser. En af forklaringerne er, at jo mere skrald, du producerer, des mere bliver du også klar over de mængder, du spiser. Derfor kan du også med fordel vælge slik, der er pakket ind i papir, eller nødder med skal. En anden forklaring er, at slikmængderne synes mindre, når de kommer i en stor pose. Derudover er det også sådan, at en pose symboliserer en portion, så hver gang, du åbner en ny, føles det som at tage en ekstra portion, og derfor bliver dit slik-indtag bremset. Så i stedet for at købe en stor pose fredagsslik, så køb flere mindre poser. Og går du ind i en bland selv-slikbutik med intentionen om at købe 100 gram slik, så bland i den mindste pose, ellers kommer du let ud med 400 gram.

2.  Drik vand af brede glas og sodavand af høje glas
Man skulle umiddelbart ikke tro, at der var den store forskel på, om du hælder din sodavand op i et lavt bredt glas eller et højt smalt, når det kommer til mængder. Men det er der! For de brede glas snyder vores øjne, så vi tror, at vi hælder mindre i dem, end vi reelt gør. I et forsøg bad man bartendere om at hælde en given mængde alkohol i henholdsvis brede og høje glas, og det viste sig, at de hældte meget mere i de brede glas – 37 procent mere end planlagt, mens de ramte rimeligt præcist i de høje, smalle glas. Så drik juice, kakao, saft, sodavand osv. af høje slanke glas og vand af de brede.

LÆS OGSÅ: Sådan får du din hjerne til at performe hele dagen

3.  Indret dit køleskab med omtanke
Det er sådan, at det første, du ser, når du åbner dit
køleskab, også ofte er det, du spiser. Og hvad er det første, du ser, når du åbner dit køleskab? For mange er det frikadellerne fra i går, osten og kagestykket, der ikke blev spist, hvorimod grøntsagerne gemmer sig allernederst i skuffen. Så byt rundt, så du har snackgulerødderne og peberfrugten i øjenhøjde, og Risifruttien og alt det andet i grøntsagsskufferne. En anden ting, du med fordel kan gøre, er at sørge for, at der ikke er overflod af det usunde. Har du f.eks. 36 sodavand stående i køleskabet, er det langt mere sandsynligt, at du lige snupper en enkelt, når du alligevel kigger derind, "for der er jo så mange". Har du derimod kun en enkelt, er der større chance for, at du venter med at drikke den, til du virkelig har lyst til den.

4.  Hop i træningstøjet, når du går fra arbejde
Ved at tage træningstøj på, inden du går fra arbejde, forhøjer du også sandsynligheden for, at du får trænet, selvom du skal hjem først. Bare tænk på, hvordan det ville føles at træde ind ad døren og lægge dig på sofaen og se fjernsyn i træningstøj, du ikke har trænet i... Har du mulighed for det, er det endnu bedre, hvis du kan træne på vej hjem fra arbejde, frem for at du skal hjem først, så du styrer helt fri af sofafristelsen. Er det søndag, hopper du i træningstøjet fra morgenstunden, og mon så ikke, du kommer af sted i løbet af dagen?

5.  Spis af en mindre tallerken
Mange af os har helt eller delvist mistet fornemmelsen for, hvornår vi er mætte. I stedet spiser vi efter, hvordan vi plejer at spise, og det vil blandt andet sige, at vi spiser "en fuld tallerken". Derfor kan du med fordel spise af en mindre af slagsen. F.eks. har et forsøg vist, at hvis man serverer samme mængde mad på to tallerkener, der har henholdsvis en diameter på 30,5 cm og en på 25,5 cm, spiser dem, der får maden serveret på den store tallerken, 22 procent mere, fordi de oplever, at de kun fik en halv portion og derfor øser op igen. Det har betydning for din vægt, hvis du gør det hver dag!

6.  Placer dit slik og dine kager strategiske steder
Undersøgelser har vist, at man har et klart større slik-indtag, når slikskålen står lige ved siden af en, frem for hvis den flyttes bare to meter væk. Så hvis du vil spise mindre af det usunde, handler det altså om at flytte de søde sager uden for rækkevidde. Derfor: Put småkagerne ind bagerst i et af de øverste skabe i køkkenet, så du skal arbejde for at få fat i dem, i stedet for at have dem stående i et glas på køkkenbordet, hvor du går forbi dem igen og igen. En anden ting, der også har betydning, er synlighed. Alene det, at du kommer slik i en ikkegennemsigtig skål, eller pakker kagen ind i stanniol frem for husholdningsfilm, vil også være med til at nedsætte dit indtag. Du kan også bruge princippet modsat: Vil du gerne spise mere frugt og grønt, så sørg for, at det er synligt og inden for din rækkevidde.

LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg

7.  Reserver halvdelen af indkøbsvognen til grøntsager
Grøntsager er sunde, så reserver halvdelen af din indkøbskurv eller -vogn til dem, når du køber ind. Et forsøg fra Mexico har vist, at folk, der gjorde det, købte over dobbelt så mange grøntsager – og det, du køber, er også det, du spiser. Et andet tip er at starte i grøntafdelingen, når du er ude at handle. Det er nemlig på den første del af indkøbsturen, at vi er mest motiverede til at købe, og samtidig øger det også chancen for en sundere aftensmad, fordi grøntsagerne med større sandsynlighed bliver udgangspunktet for måltidet frem for kødet.

8. Gem det usunde af vejen, når du er stresset
Stress gør noget ved vores hjerne, så den har sværere ved at træffe sunde valg. Derfor er vi særligt sårbare over for kage og den slags, når vi er småstressede. Det har man blandt andet set, da man satte to grupper af mennesker til at huske henholdsvis en let og en kompliceret talrække. Den gruppe, der skulle huske den komplicerede talrække, takkede i langt højere grad ja til den kage, der efterfølgende blev serveret. Lektie? Vær forberedt, og hav sunde snacks i skrivebordsskuffen,
tasken eller på skrivebordet i stressede perioder.

9.  Undgå store emballager i supermarkedet
Medmindre du køber ind til en storfamilie, kan du med fordel undgå store emballager. Det har vist sig, at folk, som køber en pose pasta i dobbelt størrelse, øger deres forbrug med 25 procent, når de efterfølgende skal dosere til
aftensmaden.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at tage på i weekenden

10.  Lad noget andet end mad være samlingspunktet
I stedet for at mødes med en veninde over en muffin og en stor latte på en cafe, der kan løbe op i næsten 700 kalorier, så aftal for eksempel at gå en tur, eller tag i dampbad sammen. Der er mange kalorier at spare! Det samme gælder fes-ter: Her behøver maden heller ikke altid være omdrejningspunktet. Tag i stedet på skovtur og spil kongespil, eller inviter alle i Zoo.

11. Tyg minttyggegummi, når du køber ind
Ofte kommer vi hjem fra supermarkedet med ting, vi egentlig ikke havde tænkt, at vi skulle have – og det er gerne de usunde af slagsen. Men tager du et stykke minttyggegummi i munden under indkøbsturen, bliver du mindre fristet. Har du for eksempel lyst til chips, når din mund smager af mint?

LÆS OGSÅ: Annamette og hendes mand gik fra hinanden - og fandt sammen igen
LÆS OGSÅ: Den bedste læbepomade: Den koster næsten ingenting, men er langt bedre end andre
LÆS OGSÅ: Ole Henriksen frygter én ting mere end noget andet