Av, det gør ondt. Har du nu blærebetændelse igen?
SPONSORERET indhold

11 råd du ikke kendte: Sådan slipper du af med din blærebetændelse

ALT.dk har samlet 11 overraskende råd mod blærebetændelse fra tre eksperter.

Af:: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Alamy
09. nov. 2015 | Sundhed | Fit living

Av, av, du skal tisse hele tiden, men tør næsten ikke, for hver gang du forsøger, er det som om, dit urinrør bliver flænset op med glasskår. Men vidste du f.eks., at det kan hjælpe at skifte prævention, eller at lidelsen kan afhjælpes med akupunktur? ALT.dk har samlet 11 overraskende råd mod blærebetændelse fra tre eksperter. Oplever du kraftige smerter eller tisser blod, skal du gå til lægen for at få en antibiotikakur, men det skader ikke at hjælpe behandlingen lidt på vej eller at forebygge en ny infektion med disse ekspert-tips. 

1. Sørg for at være sur

- Når du får en blærebetændelse, er det ikke sådan, at der kommer en bakterie udefra og går ind gennem bugvæggen. Den kommer nede fra skeden ved urinrørets åbning og vandrer op igennem urinrøret og ind i blæren. Risikoen for at der skal komme mærkelige bakterier ind i urinrøret, afhænger af den bakterieflora, der er i skeden, forklarer gynækolog Bjarne Stigsby.

De mælkesyrebakterier, der bor i din skede, er med til at holde miljøet surt med en pH-værdi omkring 4. Ændrer pH-værdien sig, får de svært ved at overleve, og andre bakterier får lov at komme til. Især ændrer surhedsgraden sig, når du har været på en antibiotikakur, for den slår ikke bare de bakterier, der gør dig syg, ihjel. Den dræber også de gavnlige mælkesyrebakterier. Oplever du at få blærebetændelse igen og igen, kan det skyldes, at miljøet i din skede ikke er surt nok. Derfor anbefaler Bjarne Stigsby, at du efter en antibiotikakur gennemfører en kur på otte dage, hvor du den første aften sætter en Canesten-stikpille på 100 mg op i skeden. I den findes der bl.a. mælkesyre, der gør miljøet surt. Aftenen efter sætter du en stikpille med mælkesyrebakterier op. Det kan være af mærket Vivag eller et lignende præparat. Mælkesyrebakterierne kan lide det sure miljø og begynde at producere mælkesyre. Aftenen efter tager du endnu en Canesten-stikpille, aftenen efter en Vivag og sådan fortsætter du i otte dage.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

2. Tænk på tarmen

- Du skal også tænke på tarmen, for du har nogle unormale bakterier i tarmen efter sådan en antibiotikabehandling: Nemlig dem, der er resistente over for det antibiotika, du har fået, og det er faktisk de værste. Får du en blærebetændelse med dem, så virker almindelig antibiotika ikke. Derfor skal du også gøre dig umage med at genetablere en normal tarmbakterieflora i tarmen, siger Bjarne Stigsby.

Det kan du gøre ved f.eks. at tage præparaterne Paraghurt eller Idoform med dine måltider. Husk dog først at gøre det, når din antibiotikakur er slut, ellers er det ikke til nogen nytte.

3. Skyl igennem med saft og te

- Drik rigeligt, gerne tre liter om dagen for at skylle blæren igennem. Den drikke kunne være tranebærsaft uden sukker. Sukker er mad for bakterier, så hvis du kan klare at drikke din saft uden sukker, er det bedst. Tranebær hæmmer og dræber bakterier, og så forhindrer det, at bakterierne sætter sig fast på slimhinden i blæren og urinrøret. Det virker også forebyggende, for det styrker slimhinden. Derfor er det rigtig godt at tage et par glas om dagen i de kolde måneder. Du kan også tage tranebær som tabletter eller kapsler, hvis du har problemer med at drikke det, men så er det vigtigt, at du drikker meget vand samtidig. Blåbær har samme egenskaber, selv om de ikke er lige så kraftige som tranebær. Gyldenris- og padderokkethe er vanddrivende, heler og styrker slimhinden, og hjælper også rigtig godt, hvis du har blærebetændelse, fortæller phytoterapuet Dorte Ulrikke Nørgaard.

Læs også: Gode tips og tricks: Slip for blærebetændelse

4. Drik D-mannose

- Ca. 90 procent af tilfældene af blærebetændelse og urinvejsinfektion skyldes en bakteriel infektion. Det er kolibakterier, der fæstner sig i urinvejen. Der kan du bruge noget, der hedder D-mannose; et sukkerstof, der får kolibakterierne til at binde sig sammen, så de bliver skyllet ud af systemet. Det er derfor mange siger, at tranebær er godt. Der indeholder D-mannose, men der er så lillebitte en del i tranebærjuice, at det ikke er særligt effektivt i forhold til, hvis du tager D-mannose direkte. Det er et pulver, der skal opløses i væske og drikkes. Du skal tage et gram to gange om dagen, men du kan sagtens tage et gram tre gange om dagen, mens det er akut, siger Martin Lund Rasmussen, der er fysioterapeut og har en master i traditionel kinesisk medicin.

5. Interfase til de ekstra insisterende bakterier

- I 10 procent af de andre tilfælde kan man se, at det ikke er kolibakterier, der er skyld i blærebetændelsen. Der vil man mistænke, at det er nogle andre bakterier, der sidder noget biofilm, som er sådan beskyttelseskappe omkring bakterierne, så de kan sidde i fred. Der giver det rigtig god mening at tage noget, som kan opløse biofilme. Det er især for dig, der igen og igen får urinvejsinfektion og blærebetændelse. Du kan bl.a. bruge noget, der hedder Interfase eller Interfase Plus. Forskellen på de to er, at der i den, der hedder Plus, er noget, der hedder EDTA. Det gør det ekstra effektivt, men det kan give løs mave og lettere ubehag hos nogle. Interfase er enzymer, så derfor skal du tage dem på tom mave. Tager du dem med mad, hjælper de nærmere med at fordøje maden. Enzymerne hjælper med at opløse biofilmen, så bakterierne bliver lettere for immunforsvaret at få ud af kroppen, siger Martin Lund Rasmussen.

Han understreger, at du sammen med Interfase skal tage probiotika, der er gavnlige mælkesyrebakterier, der bl.a. understøtter en sund tarmfunktion og fremmer dit immunsystem. Det skal være en såkaldt bredspektret probiotika, der både indeholder Lactobacillus og Bifidobacterium.

6. Prøv en ny prævention

- Visse typer af præventioner kan være problematiske i forhold til blærebetændelse.. Kobberspiralen irriterer f.eks. livmoderhulen, så den safter lidt mere. Det påvirker pH-værdien i skeden. Så hvis du bliver ved med at få blærebetændelse og bruger kobberspiral, skal du overveje at bruge en anden prævention, siger Bjarne Stigsby og anbefaler p-piller og hormonspiral som de bedste alternativer.

LÆS OGSÅ: Derfor droppede Sandie p-pillen: "Nu anbefaler jeg hormonspiral til alle mine veninder"

7. Dræb bakterierne med dråber

- Echinacea, den røde solhat, styrker dit immunforsvar og dets evne til at håndtere betændelsestilstande. Der findes også et homøopatiske middel, der hedder Cantharon, der er helt fantastisk. Du kan købe det i bl.a. Matas eller helsekostbutikker. Tag akut 50 dråber i et glas vand, som du drikker slurkvis over en halv time eller tag ti dråber i et lille glas vand tre gange om dagen mellem måltiderne ind til symptomerne er væk. Det slår bakterierne ihjel, det styrker blæren og det styrker immunforsvaret, siger Dorte Ulrikke Nørgaard.

8. Prøv naturens egen penicillin

- Tag Urte-pensil, nogle kalder den en grøn penicillinpille. Den består af mange forskelige urter, bl.a. rød solhat, askeblad og bukkehorn, som er rigtig gode, hvis du har en betændelsestilstand i kroppen. Urte-pensil kan fås med tilsat C-vitamin, som gør urinen mere sur, hvilket bakterierne ikke kan lide, siger phytoterapeuten og anbefaler, at du samtidig med behandlingen tager et tilskud af mælkesyrebakterier. Enten i kapselform eller som syrnede mælkeprodukter.

9. Sukker og stivelse kan være synderne

Ifølge Bjarne Stigsby er det en god idé at holde dig fra sukker og hurtige kulhydrater, når du lider af blærebetændelse.

- Bliver du ved med at få blærebetændelse, skal du tænke over, om du i virkeligheden får for mange hvide kulhydrater. Når man spiser sukker og stivelse, har man et ustabilt blodsukker, der kan være højt, og blodet forsyner jo slimhinderne med næringsstoffer. Deriblandt sukker.

Et sødere miljø i skeden vil kun bidrage til, at bakterier, der ikke hører hjemme der, vil kunne leve fedt og godt. Så drop slikskålen og krydderbollerne, hvis du vil din blærebetændelse til livs.

LÆS OGSÅ: Her er tegnene på, at du har svamp

10. Akupunktur kan afhjælpe problemerne

- Akupunktur er meget effektivt, især til dig, der har gentagende blærebetændelser. Nogle går til lægen og får noget antibiotika, der så ikke hjælper. Det er fordi, det nogle gange ikke skyldes en bakteriel infektion, men en irritationstilstand, og der kan akupunktur stimulerer bl.a. blodgennemstrømning lokalt i det område. En veluddannet, registreret akupunktør bør kunne behandle urinvejsproblemer.

11. Overgangsalderen kræver ekstra østrogen

Har du lige ramt overgangsalderen, kan det også være grunden til, at du kæmper med en konstant svien under toiletbesøg. For i perioden i starten af overgangsalderen, hvor din krop ændrer sig, falder produktionen af glykogen fra dine slimhinder i skeden. Glykogen er mad for mælkesyrebakterierne, og styres af kvindens østrogen, der også falder i overgangsalderen.

- Mælkesyrebakterierne bliver sat på smalkost, de producere mindre mælkesyre, og surhedsgraden i skeden falder. Til sidst, når overgangsalderen er slut (menopausen, red.), ophører glykogenproduktionen fra slimhinderne helt. Det er i perioden i overgangsfasen til menopausen, risikoen for blærebetændelse er størst. Det, en læge kan gøre, er at give kvinden noget østrogen lokalt, siger gynækologen.

Du skal til lægen for at få østrogen. Det kan enten fås som stikpiller eller som præparatet Estring, der frigiver østrogenet kontinuerligt over tre måneder. Stigsby anbefaler den sidste mulighed, da Estring holder niveauet af østrogen stabilt. 

Bliver det ved? Få det tjekket

Bliver dine blærebetændelser ved, skal du ikke bare fortsætte med at tage antibiotikakur på antibiotikakur. I stedet skal du få din læge til at udrede, hvad årsagen kan være. Det kan skyldes flere forskellige ting. Bl.a. kan årsagen være:

- For det første kan der være noget galt med blæren. F.eks. kan du have en blærepolyp. Man kan også have en blærecancer, der kan give problemer, der kan være problemer med de ventiler, der sidder, hvor urinlederne går ind i blæren fra nyrerne. Når du føler vandladningstrang, stiger trykket i blæren og det lukker disse ventiler, så urinen ikke kan løbe op i nyrerne, men kun ud gennem urinrøret og ned i toilettet. Hvis det ryger op i nyrerne igen, betyder det, at blæren ikke bliver tømt, men at der er noget urin, der kører frem og tilbage. Kommer der en bakterier ind, bliver den derfor ikke skyllet ud igen, siger Bjarne Stigsby.

Det kan også skyldes sukkersyge.

- Bakterier elsker sukker, og hvis der hele tiden er et lidt forhøjet blodsukker, så vil det blod, der forsyner slimhinderne i skeden med næringsstoffer, afgive noget sukker. Bliver sukkerniveauet alt for højt, helt oppe i diabetisk niveau, så er det ikke kun blodet, der indeholder for meget sukker: Urinen vil også indeholde for meget sukker. Har du sød urin og søde slimhinder, er det næsten umuligt at holde fremmede bakterier fra døren.

LÆS OGSÅ: Har dit tis denne farve? Så skal du gå til lægen

LÆS OGSÅ: Atjuh: Er du forkølet? Her er 5 ting du kan gøre for at blive rask

LÆS OGSÅ: 9 enkle råd: Aldrig mere blærebetændelse