Daisy Løvendahl: Boost dit selvværd

Foto: Rune Lundø Daisy Løvendahl giver gode tips til at elske dig selv.

Daisy Løvendahl: Boost dit selvværd

Daisy Løvendahl: 5 veje til et bedre selvbillede

Alt for mange skønne kvinder holder sig tilbage, fordi deres krop og udseende giver dem en følelse af ikke at være værdige til at udøve deres indflydelse og stå frem i verden. Og det er galskab, mener Daisy Løvendahl. Her er hendes fem råd til dig, der har brug for at vende dit selvbillede, så du ser noget, du elsker, når du kigger dig i spejlet.

1. Hyld andre kvinders intelligens og bedrifter ...

i stedet for kun at rose dem for deres udseende, som vi kvinder generelt har en tendens til. Selvom det kommer fra et godt sted, og jeg selv er verdensmester i at slynge et kompliment ud for en venindes lækkerhed, er det også med til at holde kvinder fast i et fokus på udseende. Lad os ændre det lige nu og sætte os selv mere fri samtidigt.

Næste gang du slår dig selv over dine skønhedsfejl, så sig gerne højt: Skønhed er fint, intelligens er fantastisk. Flyt dit fokus fra din krop og dit ydre til dit indre. Hvad optager dig i verden? Hvad er du god til på dit arbejde? Anerkend andre kvinder for deres bedrifter. Skift komplimentet for deres smukke hår og labre taske ud med en ros for deres arbejdsindsats, for deres forældreskab eller måde at være veninde på. Læs om seje kvinders handlinger, og tal det op over for andre kvinder. Vi er meget mere end det, man kan se udenpå. Giv alt det andet langt mere opmærksomhed, og opdag friheden i at være meget mere end dit udseende.

2. Undgå samtaler om udseende

Enhver form for dom over andre såsom iagttagelser om, hvorvidt Julie fra marketing har taget på, om studieværtens kjole er usmagelig, eller om din venindes hår er kedeligt, skal du bare lade være med. Dels fordi du lige der er med til at holde en anden kvinde nede. Dels fordi negativ snak om andre også afføder usikkerhed i dig selv om dit eget udseende. Dømmer du aktivt andre eller lytter passivt til andres kritik, vil de selv samme ord ramme dig, når du en dag står sårbar foran spejlet og ser negativt på dig selv. Så stop samtalerne om udseende, og begynd nogle mere interessante om styrker, synspunkter og handlinger.

3. Lad, som om du accepterer dig selv

En af de ting, der bekymrer mig mest, er, hvad vi kvinders generelle selvkritik betyder for vores døtre. Ikke kun min datter, men alle de yngre kvinder, som jeg ønsker skal vokse op og nyde deres liv og gøre en forskel i verden. Så selvom jeg godt kan forstå, at du gerne vil dele din frustration over dine tykke lår, slaskede arme og hængende bryster med dine veninder og døtre, er der også en værdi i at eje dig selv.

Måske kan du ikke stå nøgen foran en yngre kvinde og oprigtigt sige: Jeg elsker min krop, som den er, med alle dens fejl. Men prøv. Ikke kun for din egen skyld, men også for at vise hende, at der er håb. At hun også en dag kan ældes, få ar og flere kilo og stadig være smuk. Samtidig sker der også noget forunderligt i dit sind. Når du lader, som om du accepterer din krop, og siger det højt, begynder du langsomt at danne det spor i dig. Ord bærer stor kraft. Brug den kraft med omhu.

Læs også: 3 tips til kærlig kommunikation i dit parfold og hvad du skal styre udenom

 

4. Dyrk det, du er taknemmelig for

Da jeg var ung, købte jeg det meste af mit tøj hos en ven, der havde sin egen butik med systue. Han var en kilde til visdom for mig og lærte mig en del om at være kvinde ved at have et helt andet syn på alting end det, jeg ellers havde mødt. En dag prøvede jeg en af hans kjoler, der sad helt tæt om kroppen, afslørede min buttede mave og var ret nedringet. Jeg kan huske, at jeg afviste den, da mine ekstra kilo på sidebenene var tydelige, men han grinede af mig og sagde: ”Honey, ingen kigger på din mave, når man kan se, hvor flotte bryster du har.” Jeg købte kjolen og gik i den hele tiden. Siden da har jeg ofte tænkt: Pyt med det ene, jeg har det andet.

Der er en fundamental forskel mellem, om du fokuserer på det, du er taknemmelig for ved din krop, eller det modsatte. Jeg vil udfordre dig til at fokusere på det, du er taknemmelig for, i en måned. Se det, klæd dig efter det, og dyrk det. Oplev, hvilken kraft det giver dig at leve i taknemmelighed frem for selvkritik.

5. Og jo, du må gerne rose dig selv!

Der er en ret stor sandsynlighed for, at ingen andre kommer til at elske dig mere end dig selv. Jeg ved godt, at ideen om, at vi en dag møder dette menneske, som virkelig ser os, som kan se skønheden i os og alle vores skjulte talenter, er ret fremherskende, men det er en illusion. Det er din opgave at se, hvem du er. Din skønhed, dine styrker og din kraft. Du må ikke lægge magten til at definere dig og give dig følelsen af at være et pragteksemplar af en kvinde i hænderne på en anden. Tag den magt tilbage. Giv dig selv al den kærlighed, du længes efter, og inviter gerne andre med ind, men læg ikke følelsen af, hvem du er, i hænderne på andre. Hold dig selv, min skat.

Om eksperten

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Selvværd og Psykologi