Caroline Wozniacki

Foto: Getty Images Caroline Wozniacki takker af efter en vild tenniskarriere.

Caroline Wozniacki: En stjerne takker af

Utallige træningstimer, stort talent og et unikt drive krydret med et strålende smil har bragt Caroline Wozniacki helt til tops i tennisverdenen. Senere i år takker Miss Sunshine af med en allersidste kamp på dansk grund – vi tager et kig på hendes vilde karriere.

Da Caroline Wozniacki var en lille pige på seks år, var ”slåmuren” i Køge Tennisklub hendes trofaste træningsmakker. Hendes storebror, Patrik, havde nemlig ikke tålmodighed til at slå bolde med sin lillesøster.

Så mens mor, far og Patrik spillede bolde over nettet, måtte den kommende verdensstjerne øve sig på slåmuren. Når den sendte en bold tilbage, som hun ikke ramte, kogte hendes temperament, men hun fortsatte alligevel ufortrødent med ketsjeren i hånden, for det var en selvfølge ikke at give op.

Caroline Wozniacki var nemlig født ind i en sportsfamilie med store ambitioner. Far Piotr og mor Anna kom til Danmark fra Polen, og med sig fra deres hjemland havde de en målrettet træningsmentalitet, der har påvirket Caroline lige fra dengang i Køge Tennisklub til de store areaner, hun siden da har spillet på rundt omkring i verden. 

“Lige fra barnsben har vi lært, at begyndte vi på noget, så skulle det også være 100 procent seriøst. Vi skulle arbejde stenhårdt. Der var meget seriøsitet og lidt leg. Vi er vokset op med sport. Der var sport i fjernsynet og en masse sportsaktiviteter. Det var helt naturligt for os at følge i vores forældres fodspor. Senere bad de os om at vælge, om det skulle være på et seriøst plan eller hobby. Ingen af os var i tvivl,” har Patrik Wozniacki fortalt til B.T.

Læs også: Nadia Nadim: ”Hvis det brænder på, ville jeg elske at trække i kitlen og hjælpe det, jeg kan”

Kun førstepladserne tæller

Som niårig var Caroline færdig med at slå de gule tennisbolde ind i muren. Nu var det hende, der vandt. Både over forældrene og storebroren. Og da hun rundede 11 år, var tennis ikke længere en fritidsaktivitet. Ketsjeren blev en tro følgesvend, og sammen skulle de erobre hele verden.

“Jeg vil være nummer ét i verden og vinde alle Grand Slams,” sagde den unge Caroline stålsat i et tv-interview. En drøm, som mange sportsglade børn udtrykker en gang eller to, indtil de finder ud af, hvad en plads i toppen af sportsverdenen i virkeligheden kræver. Men med sin far og hans no-nonsens træningsfilosofi på sidelinjen satte hun handling bag ordene.  

Som 15-årig begyndte Carolines professionelle karriere for alvor, da hun debuterede som seniorspiller på WTATouren. Allerede året efter vandt hun som den første dansker i næsten 60 år en Wimbledon-titel i damesingle.

Herefter væltede det ind med både sejre, priser og sponsorater til den unge tennisstjerne. I 2010 gik Carolines barndomsdrøm i opfyldelse, da hun som den første dansker nogensinde blev nummer ét i verden efter WTA-turneringen China Open.

Hun overtog tronen fra sit store idol, Serena Williams, som med årene også er blevet en nær ven uden for banen. Og kælenavnet ”Miss Sunshine” klæbede for alvor fast til den succesfulde og altid smilende danske tenninsdarling.

Et Grand Slam til kærligheden

Selv om der ikke er meget fritid i en tennisstjernes liv, fandt kærligheden alligevel sin vej til Caroline i 2011, hvor hun mødte den nordirske golfspiller Rory Mcllroy. De to blev et af de største internationale sportspar i verden og dermed også hovedpersoner i mange artikler i de kulørte blade. Begge blev de kritiseret for at lade forholdet påvirke deres professionelle karriere.

Værst gik det ud over Caroline, der blev beskyldt for at være årsagen til Mcllroys dårlige form. Nytårsaften 2013 blev de to forlovet og planlagde sammen et stort og glamourøst bryllup i New York.

Men forholdet tog en dramatisk drejning, da Mcllroy – kort tid efter bryllupsinvitationerne var sendt ud –  afsluttede forholdet i en telefonsamtale med Caroline, hvorefter han offentliggjorde bruddet i en pressemeddelelse.

Efter dramaet på privatfronten oplevede Caroline også en nedtur på tenninsbanen, og der gled en skygge henover Miss Sunshine. Efter at være røget tidligt ud af Conneticut Open i New Haven raslede Caroline ned ad verdensrang listen. Fra nummer ét til nummer 74. Caroline havde ikke været lavere rangeret siden 2007, hvor hun lå på 83. pladsen.

Heldigvis fik den målrettede tennisstjerne efter kort tid sin styrke tilbage og slog et gevaldigt slag for sig selv, da hun vandt over Venus Williams for første gang. Efterfølgende underskrev hun et livstidssponsorat, og i starten af 2018 gik en anden barndomsdrøm i opfyldelse. Hun vandt sportens hellige gral – en Grand Slam.

Caroline satte sig igen på tronen som nummer ét på verdensranglisten, og et nyt kærlighedseventyr begyndte, da hun mødte den tidligere basketballspiller, amerikaneren David Lee. De blev senere forlovet og gift under den strålende sol i Italien i 2019.  

Læs også: Anne Dorthe Tanderup: Om at leve med slidgigt

Og de levede lykkeligt …

Når prinsessen har fået sin prins, er det i et rigtigt eventyr ofte begyndelsen på noget nyt. Således også for Caroline. Den 6. december 2019 annoncerede hun på Instagram, at hun ville stoppe sin aktive sportskarriere. Efter at have nået alt, hvad hun havde drømt om i sit professionelle tennisliv, var det blevet tid til at skrive nye kapitler på andre fronter.

”Jeg har altid sagt til mig selv, at når tiden kommer, hvor der er ting uden for tennisbanen, jeg hellere vil lave, så er tiden kommet til at sige stop. I de seneste måneder har jeg indset, at der er meget mere uden for banen, som jeg gerne vil opnå.

At blive gift med David var et af de mål og at starte en familie med ham, mens jeg stadig rejser rundt i verden og sætter fokus på leddegigt, er lidenskaber, som jeg vil beskæftige mig med i fremtiden,” skrev stjernen, der selv blev diagnosticeret med leddegigt i 2018 og er ambassadør for nonprofit-organisationen Arthritis Foundation.

I januar spillede hun sin sidste egentlige kamp som professionel tennisspiller ved Australien Open, hvor hun samtidig blev kåret som den mest inspirerende kvinde ved årets turnering. Selv om kampen ikke endte med en sejr, var det alligevel en rørende og tårevædet afsked for Caroline.

”Jeg græder ikke normalt, jeg er bare virkelig glad,” sagde hun efter kampen.  Caroline har dog stadig én tennis-optræden i kalenderen. Hun kører baghånden i position og slår sit sidste slag som professionel mod legenden og veninden Serena Williams ved et udsolgt show i Royal Arena den 18. maj.

Dermed slutter første kapitel i eventyret om den danske tennisstjerne, der erobrede verden med sin ketsjer og sit ikoniske smil. Og det næste kapitel? Det skal først lige til at begynde.

Fun facts

  • Slogan: Din sande rival er dig selv, og du kan altid forbedre dig.
  • Hun har deltaget ved OL tre gange og været fanebærer en gang.
  • Hun har vundet 30 WTA-singler.
  • Hun har ligget nr. 1 på verdensranglisten i 71 uger fordelt over 3 perioder.
  • Hun har gennemført New York Marathon med tiden 3 timer, 26 min og 33 sekunder.
  • Hun har spillet sig til 653 sejre og 264 nederlag.
  • Hun har tjent 237 millioner kroner i præmiepenge.

Caroline Wozniacki

29 år, professionel tennisspiller. Havde planlagt at takke af med en sidste kamp mod veninden og kollegaen Serena Williams den 18. maj i Royal Arena. Gift med tidligere basketballspiller David Lee.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Træning