alt om cykling

Foto: Getty Vi har samlet de vigtigste ting, du skal vide om cykling.

alt om cykling

Cykling A-Z: Her er alt, du skal vide

Det er ikke os alle, der har lige godt styr på kadence, pedaltråd og dæktryk for ikke at tale om, hvad der er lirens og ulirens. Læs med her, når vi gennemgår cykelsporten fra A til Z.

ANTIDOPING

De fleste ved, at doping er stærkt udbredt i cykelsporten. I 1999 blev World Anti-Doping Agency oprettet i kampen mod doping. Danske cykelryttere, der har erkendt et misbrug af stoffet, tæller blandt andre Bjarne Riis, Jesper Skibby, Rolf Sørensen og Michael Rasmussen.

BUNDLØS

Under cykelshortsene er der ingen underbukser. De gnaver mere end de gavner.

CARBOLOADING

Pasta – cykelrytterens typiske måltid. Fylder du dine energidepoter med kulhydratrig kost, øger du kroppens kapacitet for at lagre glykogen. Det øger samtidigt din evne til fysisk intensitet, og på den måde undgår du nemmere at ramme muren på de længere distancer.

DÆKTRYK

Der er forskel på, hvor meget luft du skal have i dækkene. En bycykel og en racercykel, der kører på jævnt underlag skal helst være godt pumpet. En mountainbike derimod, der kører i skoven, skal have mindre luft i dækkene. Når det så er sagt, er det en smagssag, om du foretrækker hårdtpumpede dæk eller er til de lidt blødere. Som man siger ...

LÆS OGSÅ: Motionsnetværket: "Vi kører på racercykler for at køre stærkt"

ETAPE DU TOUR

Du drømmer måske selv om at deltage i Tour de France. Og det kan du faktisk også ... næsten i hvert fald. L’Étape du Tour gør det muligt for amatører at ræse over de samme ruter, som de professionelle ryttere har krydset på Tour’ens forskellige etaper.

FIXIE BIKE

Adskiller sig fra almindelige trans- Gruppetto Er en gruppe, der bliver dannet af et cykelløbs bagerste ryttere. Gruppen samarbejder ofte for at overholde tidsgrænsen, så de ikke bliver diskvalificeret.

GRUPPETTO

Er en gruppe, der bliver dannet af et cykelløbs bagerste ryttere. Gruppen samarbejder ofte for at overholde tidsgrænsen, så de ikke bliver diskvalificeret.

HVIDE SOKKER

Alt andet end hvide sokker er stort set bandlyst i cykelsporten.

ITALIENSK CYKELKASKET

I 2003 bliver det påbudt cykelryttere at køre med cykelhjelm. Inden da kørte rytterne ellers med de såkaldte italienske kasketter – med kasketten kunne cykelrytteren udtrykke sin helt personlige stil.

JØRGEN LETH

År efter år beriger ordekvilibristen Tour’en med sine sprogblomster og en enorm viden både inden for cykelsport, vin, ost , franske slotte og smukke bjerge. Foruden at være kommentator på Tour’en har Jørgen Leth brugt sin store viden om cykelverdenen i tilblivelsen af film som En forårsdag i helvede og Stjernerne og vandbærerne.

KADENCE

Kadence er revolution per minute (RPM). Med andre ord betyder det antal pedalomdrejninger per minut.

LIRENS/ULIRENS

For nogle er cykling ikke bare en transportform, men en decideret livsstil. Hver en lille detalje er vigtig, og generelt ser cykelrytterne bare godt ud. Stilen skal være lirens, og rytteren skal helst “sidde lirens på lågen”, have pudset cyklen og vasket tøjet. Det er for eksempel ulirens at have hjelmen på, når du er steget af cyklen.

MÆLKESYRE

Du tramper derud af, giver alt, hvad du kan. Langsomt mærker du fornemmelsen af tunge ben, der syrer til. Når din krop arbejder hårdt, udskiller dine muskler mere mælkesyre end normalt. Koncentrationen af mælkesyre stiger derfor eksponentielt med arbejdsbelastningen.

LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du cykler

NEDKØRSEL

Det går ikke kun op ad på bjergetaperne i Tour de France. Og på de stejle nedkørsler vil de hurtigste cykelryttere snildt bringe sig selv i spil til en fartbøde på en dansk motorvej. De når nemlig op på hastigheder tæt på 130 kilometer i timen.

OPKØRSEL

Godt nok er bjergetaperne i Tour de France berygtede, men du skal faktisk til Indien i Khardung-passet for at finde verdens højest beliggende kørbare vej. Den strækker sig over 39 kilometer med en vertikal stigning på 1.859 meter!

PEDALTRÅD

Måske har du studset over, hvorfor cykelryttere spænder skoen fast til pedalen. Det er, fordi du ikke kun overfører kraft til cyklen, når du træder ned i pedalen, men i lige så høj grad, når du trækker den op.

QUICK-STEP

Er et belgisk cykelhold. Holdet rummer mange stortalenter og har gennem årene vundet adskilligere klassikere (prestigefulde endagsløb.)

RYTTER VS. CYKLIST

Ordet ride, og på dansk rytter, har en bredere betydning end blot at ride på en hest – nemlig også at ride på en carbonhest. Ikke desto mindre bruges cykelrytter over for cyklister for at differentiere mellem cyklingens former. En cykelrytter er professionel og adskiller sig altså fra motionscyklisterne.

STYRT

Det hører sig ikke til sjældenhederne, at flere ryttere ender i massestyrt. Et af de mest dramatiske uheld i dansk cykelhistorie endte med, at tidligere cykelrytter Jørgen V. Pedersen havnede koma i fem dage, men slap levende fra styrtet.

TOURTRØJERNE

Tour de France betyder direkte på dansk Frankrig rundt. Tour’en blev første gang kørt i 1903 og er et af verdens hårdeste og mest prestigefulde cykelløb. De fleste af os kender den gule trøje, førertrøjen, som går til den rytter, der har brugt kortest tid på at køre Tour’ens etaper. Den grønne farve pryder pointtrøjen. Cykelrytterne scorer point, når de vinder de spurter, der ligger undervejs på etaperne. Polka dottrøjen! Mange anser den som den sejeste. Den prikkede trøje går til den rytter, der klarer sig bedst i de berygtede bjerge. Den hvide trøje er ungdomstrøjen og går til den rytter under 25 år, der ligger bedst i det samlede klassement.

URAN URAN

Rigoberto Urán er en professionel colombiansk cykelrytter, der begyndtesin karriere uden rigtig at vide, at cykelsport var noget for ham. Urán fik allerede en professionel kontrakt som 16-årig, som hans mor måtte underskrive for ham. Vandbærer Cykelsportens hierarki er stramt, og der er langt fra vandbærer til stjerne. Alle kender deres plads. Det er stjernen, der skal arbejdes for.

ZABEL

Erik Zabel er navnet på en legendarisk sprinter, der har vundet den grønne pointtrøje i Tour de France seks år i træk fra 1996-2001. Hvis navnet virker bekendt også i dag, er det måske fordi hans søn, Rick Zabel, er cyklet i sin fars spor, og i dag cykler han på topplan.

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykling