æbler
SPONSORERET indhold

5 sunde grunde til at spise æbler

Talemåden ”Et æble om dagen holder lægen fra døren” er ikke grebet ud af den blå luft. Se bare her.

Af:: Gunn Helene Arsky Foto: Getty Images
20. nov. 2023 | Sundhed | Hjemmet

Æbler er i sæson og smager allerbedst netop nu. Og de er ikke bare fuld af smag, det er også en af få gode kilder til det foryngende stof quercetin. Under den skinnende røde, grønne eller gule skræl, finder du en kombination af stoffer, som gør æblet unikt og klogt at inkludere i din kost.

Antioxidanten quercetin har følgeskab af en række andre stoffer samt vitaminer, mineraler og fibre i æblet, men for at få nytte af dem, skal du undgå at skrælle æblet. Det er nemlig i skrællen, de fleste af de aktive stoffer sidder.

1. Reducerer risikoen for kræft 

Forskere har fundet en sammenhæng mellem æblespisning og reduceret risiko for flere typer af kræft, herunder lunge, tarm-, bryst- og prostatakræft. Jo flere æbler der spises, jo mere beskyttelse. Det er polyfenolerne og quercetin i æbleskrællen, som er så sundt.

Men da forskere lavede æblejuice, der indeholdt ovennævnte gode stoffer, virkede det ikke på samme måde. De konkluderede, at hidtil ukendt aktive stoffer giver deres æbler beskyttende egenskaber, og at det bedste er at spise hele frugten.

2. Tarmsundheden

Æbler er rige på flere slags kostfibre. Fibrene kan bidrage til at at forbedre fordøjelsen og forebygge forstoppelse. Pektin, en speciel type gelédannende fiber i æblet, har i flere undersøgelser vist at kunne være med til at regulere vægten. Æblet påvirker også tarmfloraen.

Antioxidanter i æblerne reagerer med tarmbakterierne og forbedrer bakteriernes sammensætning. Det er formentlig også effekten på tarmfloraen, der gør æblet antiinflammatorisk.

3. Kolesterolsænkende

Tre timer efter at du har spist et æble, er antioxidanterne i æblet i fuld sving med at beskytte dit kolesterol mod at harskne. Et døgn efter er effekten væk. I dyreforsøg har æbler også vist sig at sænke LDL, det ”dårlige” kolesterol, mens de øger det gunstige HDL-kolesterol.

4. Godt for hjertet

Jævnlig spisning af æbler kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. En gennemgang af 29 studier viste, at et højt indtag af frugt og grønt, herunder også æbler, sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme med syv procent.

Jo flere flavonoider, du får fra din mad, jo lavere risiko har du også for at dø af hjerte-kar-sygdom. Studier har vist, at æblespisning kan være med til at sænke kolesteroltal, forbedre blodårerne og reducere BMI. Disse effekter, og æblets påvirkning af tarmfloraen, er hovedårsagen til at æbler bør være en del af en hjertevenlig kost.

5. Kan forebygge nogle former for demens 

En sund og varieret kost ser ud til at nedsætte risikoen for demens. Æbler kan bidrage til at beskytte hjernen mod aldersrelateret kognitiv tilbagegang og Alzheimers. En række forskellige flavonoider fra æbler ser nemlig ud til at være en kraftfuld og aktiv ingrediens, der beskytter hjernevævet.

Anbefalet til dig