Tyggegummi i maven
SPONSORERET indhold

Det sker der, når du sluger et tyggegummi

Der er mange myter om, hvad der sker, når du sluger et tyggegummi – vi har fundet den rigtige forklaring.

Af: Sofie Hviid Foto: iStock
21. jul. 2016 | Sundhed

Jeg har altid haft for vane at sluge mit tyggegummi, når jeg ikke gider tygge på det mere. Det er ren refleks, jeg kigger ikke engang efter en skraldespand. Men nu er min kæreste begyndt at prikke til mig. Han er nervøs for, om min dårlige vane er skadelig for mit helbred.

For at finde ud af, om det med at sluge sit tyggegummi er så ufarligt, som jeg tror – eller om min kæreste har ret – har jeg ringet til Alice Højer Christensen. Hun har speciale i mave- og tarmsystemet og er overlæge på privathospitalet Hamlet. Det viser sig, at hun ikke giver nogen af os ret.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når den ældes

Sunde tarme, ingen problemer
Den gode nyhed er, at hvis man har et velfungerende tarmsystem, så skulle der ikke være nogen problemer, forklarer Alice Højer Christensen:

- I et normalt mave- og tarmsystem er der rigelig plads til, at tyggegummiet kan passere systemet. Så kan man opleve, at det kan passere ufordøjet igennem. Men det kommer an på, hvordan dit system fungerer.

Det er nemlig ikke noget godt tegn, hvis man kan se, at tyggegummiet ryger igennem systemet og kommer ud i samme tilstand, som man slugte det:

- Nogle mennesker har et super godt system, hvor enzymer og bakterier nedbryder kosten effektivt. Er det tilfældet kan man ikke se det i sin afføring. Men der er mange mennesker med et system, hvor der ryger mange ufordøjede madrester igennem. Det har at gøre med, hvor godt dine organer fungerer, og hvordan dine tarmbakterier har det.

Jeg har brug for et helt klart svar, så jeg spørger tarmspecialisten helt direkte, om det er farligt for min mave at sluge det tyggegummi:

- Det er ufarligt at sluge et tyggegummi. Hvis man har sygdomme eller været opereret kan det være en farligt, fordi tyggegummiet kan sætte sig fast. Men for den gruppe er det også farligt at synke for store klumper mad.

LÆS OGSÅ: Her er tre gode grunde til, at du ikke skal være bange for kulhydrater

Men...
Overlægen vil dog ikke råde mig eller andre til at gøre det til en vane:

- De fleste kan fornemme, at det føles som om, man får noget i den gale hals, når man sluger et tyggegummi. Man kan mærke en klump i spiserøret. Jeg vil gerne fraråde, at man sluger det. Hvad skal det der ned for? Som hovedregel skal man spytte det ud – men hvis man er kommet til at sluge det, sker der ingenting af den grund.

Okay – jeg tager overlægens ord og spytter ud næste gang.

LÆS OGSÅ: Derfor lever du længere med ekstra kilo på sidebenene

LÆS OGSÅ: Sådan gik min uge som vegetar

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du løber et maraton