Er du klar til at elske dig selv - også med 5 kg ekstra?

Foto: Alamy

"Jeg droppede at tabe de evige '5 kilo'"

Drop tanken om kiloene og nyd sommeren.

KLUMME: Nu er det endelig sommer. Ikke kun i kalenderen, men også i vejret. For mange er det en fantastisk tid med grillaftener, badning, ferie og sol, men for andre er det en tid til pinlig konfrontation med ens fejl og mangler. Her taler jeg ikke om ønsket om at blive bedre til at rydde op, slukke mobilen, lege med børnene eller lave perfekte og sunde sommerretter, men helt i gennem pinagtig og skamfuld fokus på alt det, man gerne vil gemme væk: Som strækmærker, tykke lår, åreknuder, mavedeller og mormoroverarme.

LÆS OGSÅ: "Jeg tabte 9 kilo på 2 måneder"

De fleste kvinder kan nok i en eller anden grad nikke genkendende til, hvad jeg skriver om. Følelsen af at få udstillet ens sårbare punkt i fuldt sollys kan være skræmmende. Tag det fra en, der selv har prøvet at have nylonstrømper på under den korte kjole i en hedebølge.

Hvis jeg havde en tryllestav, ville jeg trylle kropsskam væk fra verden. Følelsen af at kigge på sig selv og føle et tons af mindreværd regne ned over en, fordi man ligner et almindeligt menneske.

Det er et fåtal af alle de fantastiske og lækre kvinder, jeg har mødt i mit liv, der helt kan sige sig fri for at have i hvert fald lidt negativ dom over egen krop. Desværre. For hvordan kan vi virkeligt nyde livet, glædes ved sex, udfolde vores evner og rocke hverdagen, hvis vi skammer os over vores krop?

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan bryder du dine dårlige hverdagsvaner

En del af min egen faglighed har lært mig at sætte mål, og at det er godt for motivationen at have et klart mål. Ligesom mange andre har jeg derfor også i årevis skrevet i min strategi, at jeg ville tabe 5 kg. Det er aldrig rigtigt lykkes mig. Til gengæld har det irriteret mig vildt meget at blive ved med at ville tabe de 5 kg og ikke gøre det.

Hvis du har det sådan, så har du sikkert også hørt, at man skal prøve igen, og du har sikkert også prøvet en ny kur flere gange. Verden er fyldt med løfter, kure og nemme tilgange til endelig at blive fri for de 5 kg.

Jeg gjorde selv noget andet. Jeg droppede at tabe 5 kg.

I stedet for tog jeg 2 beslutninger: 

1. At elske mig selv, som jeg er, og tillade andre at se mig, som jeg er.

2. At droppe mål omkring min krop og i stedet fokusere på at opbygge en sund praksis for mig selv.

LÆS OGSÅ: 9 'dårlige' vaner, du skal have

Begrebet om at have en praksis blev jeg introduceret til under et ophold i Laos, hvor jeg boede hos en laotisk familie og gik i templet dagligt. Munkene dér har en meditationspraksis, som er en kontinuerlig søgen efter deres spirituelle udvikling og daglige, faste rutiner med at meditere.

I min moderne udgave arbejder jeg med en ugepraksis, som er en høj bevidsthed om, hvad jeg bruger min tid på, og hvad der er vigtigt.

Ved at droppe målene omkring min krop og i stedet opbygge en praksis, fik jeg endelig mere motion ind i min hverdag. Jeg fik også friheden til at lægge motionen dér, hvor den passer bedst i den enkelte uge og endnu vigtigere: Jeg fik et andet fokus.

I stedet for at tænke på hvad jeg ville opnå med motionen, som dybest set gjorde mig mere opmærksom på, hvor jeg var, begyndte jeg i stedet at give min oplevelse af at træne opmærksomhed.

Jeg er i dag meget mere glad for at bruge min krop aktivt, og jeg nyder min motion som en mental pause. Jeg nyder det at motionere mere, fordi jeg ikke skal opnå noget med det.

Sommeren er så kort. Derfor skal den også nydes. Du skal nyde den, ligesom du er. Med vind i håret, brune ben, badning og bare arme.

Det handler ikke om at nå et mål med din krop. Det handler om at give den og dig selv kærlighed ved at leve på en måde, som gør dig stærk og glad.

Nu tænker du måske over, om jeg så tabte de 5 kg ved at fokusere på min praksis? Helt ærligt - Jeg ved det ikke, for jeg vejer mig ikke mere.

God sommer.

Du kan gratis downloade en manual til at lave din egen ugepraksis på Daisylovendahl.dk.


LÆS OGSÅ: 8 bøger, du skal læse i sommerferien

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til højere forbrænding

LÆS OGSÅ: Kan du komme i mental balance på 3 uger?

Om klummeskribenten


Daisy Løvendahl er personlig rådgiver. Gennem samtaler assisterer hun med at mestre kærlighed, familie og karriere. Hendes baggrund er en kandidatgrad i filosofi og kommunikation samt certificering i coaching og styrkebaseret udvikling. Hun kombinerer coachingens spørgende tilgang med teoretisk viden i et samtalerum, hvor mødet er vigtigere end en metode. Udover at skrive arbejder Daisy med fotografiet som udtryksform og har haft 14 kunstudstillinger i ind- og udland. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Hun bor i København med sin mand og deres to børn.

Hende bog 'LEV – kunsten at mestre både kærlighed, familie og karriere' udkom 19. marts 2015 på forlaget INDBLIK.

Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen