sund frugt

Få mest sundhed ud af din frugt

Frugt er proppet med vitaminer, mineraler og smagsstoffer, som giver dig sundhed, velvære og energi. Men hvordan skal du egentlig behandle vitaminbomberne for at få mest mulig sundhed ud af hver bid? Få svaret her

Hele frugter = sunde fibre

Spis størstedelen af din frugt hel. Når du presser den, udskiller du en masse vitaminer og mineraler. Desuden indeholder hel frugt flere fibre end frugtjuice. Kostfibrene er i sig selv sunde for krop og fordøjelse, og så mætter de oven i købet godt. Mmm! 

Råt er godt

Når det kommer til frugt, er hovedreglen, at forarbejdning mindsker både holdbarhed og sundhedse ekt. Skræller, snitter eller forarbejder du din frugt, nedbryder du dens cellevægge. Det betyder, at den mister spændstighed, bliver blød og mange gange også brunlig i farven. Samtidig kan luft mindske frugtens vitaminindhold, fordi nogle vitaminer nedbrydes, når de kommer i kontakt med ilt. Så spis frugt hel eller lige efter tilberedning, så får du flest vitaminer i hver bid. 

Vitaminerne sidder i skrællen

Skræl, ja tak! Især på bl.a. æbler, pærer, vindruer og blommer. Her finder du nemlig rigtig mange gode vitaminer og mineraler i og lige under skrællen. Det skyldes, at de sunde sager koncentrerer sig der, hvor frugten vokser. I resten af frugten finder du dog også gode sager. Bl.a. fibre, der er gode for fordøjelsen og mæthedsfornemmelsen, så den del er nu også værd at sætte tænderne i. I appelsiner og bananer er vitaminer og mineraler jævnt fordelt i hele frugten, så du behøver ikke fortvivle over, at du sandsynligvis ikke har lyst til at spise skrællen. 

Pas på tørrede kaloriebomber

Den gode nyhed er, at tørret frugt kan holde sig længere end frisk frugt, fordi mikroorganismerne ikke har vand at arbejde med i nedbrydelsesprocessen. Og derfor kan du have f.eks. tørrede rosiner og abrikoser liggende i sku en længe, uden de bliver dårlige. Den dårlige nyhed er, at vitaminindholdet falder, når frugten tørres, og at kalorieindholdet per gram stiger. Men i fornuftig mængde er tørret frugt dog stadig et fint alternativ, der som bonus giver dig sunde kostfibre og hjælper med at holde maven i gang. 

Spis efter sæson

Der er mange gode grunde til at spise den frugt, der er i sæson:

1. FRISKHED! Du får råvarer, som er nye og friske og ikke har ligget længe på kølelager eller er transporteret halvvejs rundt om jorden.

2. BEDRE SMAG! En blomme i blommesæsonen smager meget bedre end en hård, importeret blomme. Frugt, der er høstet, når den er moden, har den bedste smag. Bare tænk på jordbær…

3. MERE VARIATION. At spise efter sæson giver en naturlig variation i dit frugtindtag hen over året.

4. SPAR PENGE. Frugten er billig i højsæsonen, så der får du rigtig meget for pengene.

5. GODT FOR MILJØ & KLIMA. Ved at spise det, der er tæt på os, belaster vi ikke miljøet med unødig transport.

Få flere tips på næste sideFrost er godt

Alle frugter kan fryses ned i ca. et år, dog ændrer de konsistens og tekstur, derfor egner mange frugter sig bedst som grød, fyld i kager og smoothies efter optøning. Men nedfrysning kan være en god måde at opbevare frugt på, som du ikke når at spise, mens den er helt frisk. Vitaminer og antioxidanter bevares nemlig ganske pænt. Præcis hvor godt afhænger dog meget af temperaturen: Ved -18 grader kan du bevare 90 pct. af C-vitaminerne mod bare 20 pct. ved -12 grader C. Alt efter din frysers temperatur kan du altså holde bedre på vitaminerne i fryseren end på køkkenbordet og i køleskabet. 

Kogning, nej tak!

Når du koger frugt, bliver en del af vitaminerne opløst i vandet. Så medmindre du også bruger kogevandet, mister du en stor del af de sunde sager i frugten i forhold til den friske udgave. 

Hvor meget frugt skal du have?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du spiser frugt og grønsager hver dag. Mere konkret siger de „6 om dagen” eller 600 gram dagligt, hvoraf mindst halvdelen bør være grønsager. Det giver plads til 2-3 stykker frugt i dit regnskab. Undgå som tommelfingerregel, at mere end én frugt per dag er presset. 

Hvilke frugter er sundest?

Svaret er ingen af dem eller måske rettere dem alle sammen. Al frugt indeholder nemlig forskellige sunde sager, og derfor er den sundeste løsning faktisk at blande og variere de frugter, du spiser, så du får flest muligt af de forskellige gode næringssto  er, de hver især har at byde på. Bland og nyd på kryds og tværs. Fra dag til dag og især hen over året. Inkluder f.eks. gerne C-vitaminbomber som appelsin, grape, kiwi og solbær, jordbær og blåbær, når de er i sæson.

Tip! Vil du undgå pesticider og kemiske stoer, så vælg økologisk frugt. Ellers gå efter dansk frugt, hvor mængden af sprøjterester generelt er på et meget mindre end en i udenlandsk frugt.

Eksperten

Trine Krebs er PB i ernæring og sundhed. Hun er partner og kreativ direktør i Frugtformidlingen, formand for bestyrelsen for Praktisk Økologi og sidder i bestyrelsen for Madfestivalen Copenhagen Cooking. Se frugtformidlingen.dk