Færre feriekilo, tak
SPONSORERET indhold

15 tips til at undgå ekstra kilo i ferien

Sommerferie rimer på kølig hvidvin, is, flymad, rundstykker (med nutella) og en liggestol i solen... Og vi er mange, der derfor er kommet tilbage fra en dejlig ferie lidt rundere og meget blødere. Vil du undgå det, så får du her diætistens bedste tips til at spare på kalorierne. Og bare rolig – du kan godt nyde ferien alligevel.

Af: Jo Brand Foto: Getty Images
20. jul. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

1// Ferietid = spisetid?
Du har ferie, og det er dejligt! Men lad være med at gøre ferietid til spisetid. For giver du fuldstændigt slip, kommer du nemt op på alt for mange kalorier. Se selv følgende eksempel på en typisk fed feriedag:

Morgenmadsbuffet med alt det søde og fede: 1.100 kcal
Formiddagssnack ved poolen: peanuts: 600 kcal
Frokost: en sandwich: 440 kcal
Eftermiddagsis: 300 kcal
Drink ved poolen: 200 kcal
Aftensmad med brød, hovedret og dessert: 700 kcal
To øl til aftensmaden: 260 kcal
----------------------
I alt: 3.600 kcal

Desværre er 3.600 kalorier omkring 1.600 mere end de cirka 2.000, du som kvinde har brug for om dagen. Og spiser du 1.600 kalorier mere, end du har brug for hver dag i en uge, tager du cirka 1,6 kg på (3,2 kg hvis det drejer sig om to uger). Så der er altså god grund til ikke at sende din fornuft på ferie samtidig med dig selv

LÆS OGSÅ: Hvorfor går kvinder så meget op i hvad de vejer? 6 kvinder om deres vægt

2// Spis grøntsager som tilbehør
Når du er i udlandet, kan det være svært at komme uden om hvide ris, hvidt brød og pasta, men prøv – det kan betale sig. F.eks. sparer du hurtigt 200 kcal, hvis du er på restaurant og fravælger de hurtige kulhydrater og i stedet bestiller ekstra grøntsager som tilbehør.

3// Tænk forud
Ja, okay, det er ikke det mest eksotiske at tage mad med hjemmefra i kufferten, men hvis det nu er det, der er med til at holde de overflødige kilo fra kroppen, er det vel i orden? Så medbring Isis-barer, nødder, knækbrød, eller hvad der nu kan hjælpe dig på rejsen. Husk dog lige at tjekke, hvilke fødevarer du må have med ind i det land, du rejser til. Du skal jo ikke gøre dig til kriminel i forsøget på at holde vægten.

4// Styr genstandene
Det er festligt med drinks i solen (og i mørket for den sags skyld), men nøjes med en enkelt, hvis det kan lade sig gøre. Alkohol indeholder masser af kalorier. F.eks. får du 200 kalorier med et glas sangria og 130 med en øl.

5// Gør sightseeing til motion
Du oplever både by og land på bedste vis fra et par løbesko. Så put løbeudstyr i kufferten og løb! Alternativt kan du også leje en cykel i stedet for den obligatoriske knallert eller scooter.

6// Vind over buffeten
Buffet ... ja, det skal jo næsten gå galt, men så igen: Det behøver det ikke. Det er jo dig, der bestemmer – ikke buffeten. Hjælp dig selv ved at vælge den mindste tallerken. Del den så op, så halvdelen er fyldt med grøntsager, en fjerdedel med magert kød, og en fjerdedel med sundt fedt (f.eks. nødder, oliven eller pesto). Hvis der er kvalitetskulhydrater til stede, som f.eks. brune ris eller fuldkornspasta, kan du erstatte halvdelen af det sunde fedt med dem. Og nøjes så med kun at tage én gang!
Med andre ord: Beat the buffet!

LÆS OGSÅ: Tag din egen madpakke med på arbejde og 5 andre nemme trick til sundere kost

7// Drik!
Når det er varmt, skal du drikke ekstra meget. Din krop har brug for det, og mange af os har en tendens til at forveksle tørst med sult.
Og det er jo dumt at spise, når du kan nøjes med at drikke.

8// Proteiner til morgenmad
Groft brød og sund grød skal du ofte kigge langt efter i udlandet. Men det betyder ikke, at du absolut bliver nødt til at svælge i snehvidt brød med nutella, der findes nemlig gode morgenmadsalternativer. Snupper du f.eks. yoghurt med frisk frugt (ca. 230 kalorier) eller en lille portion røræg med tre stykker bacon (ca. 224 kalorier) i stedet for to hvide boller med pålæg og en croissant, har du sparet omkring 550 kalorier. Og det er allerede til morgenmaden!

9// Leg!
Lav vandgymnastik i poolen, udfordr hinanden i mave-, ryg- og armbøjninger, og se, hvem der kommer først hen til ... Det er gratis motion, det gør ferien sjovere, og hvis der er børn tilstede, vil de synes, du er det mest festlige, der findes! Altså en win-win-win-situation.

10// Vælg den rigtige is
Det kan godt være, at ferietid ikke er spisetid, men det er altså istid! Så sørg for at vælge den rigtige (og lidt mindre). Tre kugler flødeis giver dig 300 kalorier, mens der kun følger 150 kalorier med to kugler sorbet.

11// Spring brødet over
Når du er ude at spise, og brødkurven kommer på bordet, med alt hvad den rummer af breadsticks, grissini og friskbagte herligheder, så lad den være. På den måde sparer du omkring 250 kalorier.

12// Spis frugt og grønt
Ja, det er dejligt at hyggespise i en liggestol eller på en lille strandbar, men det løber op, når det gælder kalorier. Bare tænk på, at en bakke pomfritter indeholder 630 af slagsen. Nyd i stedet al den friske, lækre frugt og alle de dejlige grønt-sager, som du ofte finder i udlandet, når du har trang til
at småspise.

LÆS OGSÅ: Johanne, Line, Christina og Mona tabte tilsammen 85 kilo på 9 uger 

13// Godt begyndt...
Start morgenen med en times rask gåtur ved stranden. Ud over at du forbrænder 450 kalorier, får du en særdeles dejlig start
på dagen.

14// Drik de rigtige bobler
I stedet for at tænke "nu skal det blive godt med en iskold cola", så tænk "nu skal det blive godt med en iskold danskvand". Når du drikker danskvand i stedet for dåsecola, sparer du 136 kalorier pr. dåse. Og hvor mange dåser er det, at du kan nå at konsumere i løbet af en varm feriedag?

15// Drop bekymringerne
Når du er på ferie, så spis et måltid ad gangen! Og med det menes der: Lad være med at bekymre dig over, hvordan du skal undgå at få for mange kalorier på HELE ferien. Tag et måltid af gangen, og gør det, så godt du kan, når det kommer til det. Så er der større sandsynlighed for succes.

Og nyd så ferien!


LÆS OGSÅ: Italiensferien behøver ikke koste hele budgettet – tre billige ferier til Italien

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: Her er vores sunde rejsetips

LÆS OGSÅ: Slank efter ferien: 16 råd, der virker