Hovedpine kur

Foto: Jacqueline Fluri Tre kvinder fortæller om, hvordan de slap af med hovedpine og migræne.

Farvel hovedpine: Mød tre kvinder der endelig har fået bugt med hovedpinen

Forestil dig at have ondt i hovedet hver dag. Spændinger, migræne og træthed i en grad, hvor både job, venner og familie bliver forsømt. Sådan var det for Yolanda, Christel og Lea, indtil de valgte at gå alternative veje for at slippe for smerterne.

Systemterapi ”Det er som at få et helt nyt liv”

For 18 år siden var Yolanda Hernandez, 48, på vej hjem fra arbejde, da hun fik voldsom kvalme og hovedpine. Hun kastede op hele vejen op til sin lejlighed. I ugerne inden havde hun haft næseblod hver morgen. Det var Yolandas første af mange migræneanfald, som kom hver måned op til menstruationen.

"Migrænen varede to dage, men inden og efter var der flere dage med kraftige 'tømmermænd'. Det gjorde mig uarbejdsdygtig i over en uge," mindes Yolanda, som måtte droppe migrænemedicin, fordi den gjorde hende endnu dårligere.

"Jeg havde migræne med aura, så når lyspletterne kom, vidste jeg, at jeg kunne nå to Ipren, en kop kaffe og i seng – så kunne jeg vågne op uden migræne. Men det kunne jo ikke altid lade sig gøre, og jeg endte med at miste mit job,"fortæller Yolanda.

Svamp i kroppen

Migræne var ikke det eneste, Yolanda kæmpede med. Hun havde en agressiv candidasvamp, som kan give migræner, men også allergiske hudreaktioner, træthed og humørsvingninger. Hudspecialisterne anerkendte det, lægen gjorde ikke, og selv ikke en heftig diæt fra en biopat, som skulle 'udsulte' svampen, hjalp på migrænerne.

"På et tidspunkt havde jeg egen butik, og det gik det bedre, fordi jeg var min egen chef og kunne gå hjem, inden migrænen kom. Men jeg har haft jobs, hvor migrænen stort set forsvandt – og jobs, hvor den vendte værre tilbage. Der er ingen tvivl om, at det psykiske spiller en rolle," siger Yolanda, som til sidst var klar til at prøve hvad som helst, og en ven blev ved med at sige, at hun skulle få systemterapi hos Jette Hartung.

"Men jeg er skeptisk over for alternativ behandling generelt, og her var så en clairvoyant, som påstod at kunne hjælpe syge folk. Det var svært at tro på. Men til sidst blev jeg nødt til at prøve," fortæller hun.

En helt ny mor

Yolanda blev trykket på og hevet i, helt oppe fra nakken og ud til fødderne. Og sat på en base-diæt, hvor hun skulle udelukke syreholdige ting som alkohol, kaffe, rødt kød, hvidt mel og sukker. Men det vildeste var, fortæller hun, at hun aldrig fortalte om sine symptomer.

"Hun kunne bare sige en masse personlige ting om mit liv, som jeg ikke har fortalt andre. Hun ramte plet! Hun prøvede at få mig til at løsne op og give slip på nogle traumer, jeg har været igennem, og jeg gik grædende derfra," siger Yolanda, som efterfølgende skiftede sin sorte garderobe ud med farverigt tøj, fordi oplevelsen havde fået hende til at føle sig som en ny person.

"Behandlingen løsnede op for noget fysisk, men også noget psykisk, som må have trigget mine migræner. Jeg har ikke haft migræne siden, og det kan ikke kun være diæten, for det havde jeg før prøvet uden lindring. Nu får jeg kun let hovedpine, hvis jeg slækker på ”reglerne"," jubler Yolanda.

"Det er så vildt. Min søn har fået en anden mor, der ikke er så hidsig mere. Ja, jeg kan blive sur, men ikke som før, og det er stort for en dreng på 13 år."

Læs også: 4 fødevarer, der kan give hovedpine

HVAD ER SYSTEMTERAPI?

Yolanda er blevet behandlet hos Jette Hartung, som har opbygget sin egen systemterapi, der består af en blanding af kinesisk kiropraktik, healing og clairvoyance. Jette Hartung har klinik i Karlslunde.

Homøopati ”Vildt, at der ikke skulle andet end en flaske med mærkelige dråber til!”

Da Christel Skousen Thrane, 47, var teenager, lå hun brak med hovedpine hver måned på "den tid". Smerterne kom også, når hun var stresset – og til tider uden grund. I en lang periode døjede hun med 24 timers hovedpiner hver uge.

"Jeg lå helt ynkelig i sengen og kunne ikke klare lys eller lyde. Det påvirkede min hverdag, for jeg kunne hverken arbejde eller være der for min familie. Jeg var bare hende den usle inde i sengen, som havde lyst til at skyde sig selv," indrømmer Christel, der arbejder som journalist og har tre drenge, der er store i dag.

Hovedpinerne kom i bølger og gav hende kvalme, svedeture og "eksplosionsagtig" hjerne. Hun fandt lidt lindring ved at binde et tørklæde stramt om hovedet eller gå ud i kulden i håb om, at blodkarrene trak sig sammen. Desværre fik hun det skidt af hovedpinepiller, og migrænepiller var effektive, men gav hende en følelse af at være påvirket.

Dråbe-Torben

Det var en venindes veninde, der anbefalede Christel at opsøge 'dråbe-Torben', en homøopat i Nordsjælland, som har behandlet sportsstjerner som fx Laudrup-brødrene.

"Jeg er relativt åben over for alternativ behandling, men jeg havde aldrig tænkt på, at ens krop består af svingninger, frekvenser og energibaner, og at der skal være fri passage for blodet til at komme rundt i hele kroppen, ellers får man symptomer, som f.eks. kraftig hovedpine," siger Christel og fortsætter:

"Men det var en mystisk oplevelse at sidde med nogle håndtag og få målt sine frekvenser, så de kunne finde rester af giftstoffer, vira og bakterier. Der gik dog kun en halv time, og så kunne han fortælle mig alt muligt om mig selv, og det var en vild oplevelse," mindes Christel, der fik en flaske med homøopatiske dråber med, som hun skulle drikke over en måned.

Hjalp efter en uge

Allerede en uge senere kunne hun mærke forskel, og da måneden var gået, var Christels hovedpiner væk.

"Det lyder vildt, og det var det også. Det virkede mystisk at blive diagnosticeret ved at sidde med nogle håndtag i hånden. Men det var også en god oplevelse, og jeg mærkede hurtigt den gode effekt," fortæller Christel, der efter fire uger fik en ny test, som viste, at hendes krop nu var i balance.

Det er otte år siden, og Christel har ikke haft migræne siden. Hun har heller ikke fået flere behandlinger, som hun før har oplevet med bl.a. bodysds, hvor hun skulle komme igen og igen.

"Effekten bliver ved med at holde – man skal selvfølgelig være opmærksom på, at der er et psykisk aspekt. Jeg kan mærke, at hovedpinen trænger sig på, hvis jeg er følelsesmæssigt overbelastet eller gør noget, som jeg faktisk ikke har lyst til," fortæller Christel og fortsætter:

"Men hvor er jeg glad for, at jeg ikke lyttede til lægerne, som bare blev ved med at give mig de stærke migrænepiller, der gjorde mig endnu mere dårlig. Vildt, at der ikke skulle andet end en flaske med mærkelige dråber til!"

Læs også: Yogaøvelser: Farvel hovedpine, stress og træthed

HVAD ER HOMØOPATI?

Homøopati er en alternativ behandlingsform, hvor små doser af udvalgte lægemidler siges at kunne få krop og sind i balance. Teorien er, at et homøopatisk lægemiddel, som kan fremkalde bestemte symptomer på sygdom hos et rask menneske, kan behandle samme symptomer hos et sygt menneske. Kilde: homeopati.dk

Akupunktur ”Hvorfor foreslår lægerne det ikke med det samme?”

Lea Nikander var kun otte-ni år gammel, da de første hovedpiner startede. Først den klassiske spændingshovedpine, som kom efter en lang skoledag. Men som teenager blev hovedpinen mere konstant, og det var et problem at koncentrere sig i skolen. Lægens dom var migræne.

"Det påvirkede mig i hverdagen, for jeg var træt og i konstant underskud af energi. Jeg var ikke meget værd socialt, for når jeg kom hjem fra skole, var jeg færdig," mindes 30-årige Lea, der både fik testet synet og fik panodiler og stærk migrænemedicin uden den store lindring. Selv med migrænemedicin havde Lea nemlig migræne flere gange om måneden, og da hun var færdig med at studere og fik et arbejde, blev det for alvor udfordrende.

"Man kan ikke sygemelde sig hele tiden, så ofte måtte jeg gå på arbejde. Desperat forsøgte jeg laktose- og glutenfri diæt, og jeg gik til fysioterapi. Men det fjernede ikke migrænen. Til sidst foreslog lægen selv akupunktur, for han kunne ikke gøre mere," fortæller Lea.

Nåleskepsis

Lea har altid været skeptisk over for alternativ behandling, men hun fandt en akupunktør med speciale i migræne og besluttede sig for at give det en chance.

"Jeg var tilbageholdende, for det var noget med nåle, og det kunne ikke være behageligt. Efter første besøg kunne jeg ikke mærke noget, så jeg blev mere skeptisk. Men jeg havde lovet mig selv at give det en chance," fortæller Lea, der så efter tredje gang opdagede, at hun, trods en stressende arbejdsdag, ikke havde fået migræne, som hun plejede.

"Efter fem behandlinger havde jeg en hel måned uden hovedpine – for første gang i mange år. Så det virkede! Jeg var helt rundt på gulvet," fortæller Lea.

Giv aldrig op

12 behandlinger endte Lea med at få, og i dag kan hun nøjes med en behandling hver tredje eller fjerde måned, og så mærker hun kun til en snert af hovedpinen et par gange om året.

"Jeg har tænkt, om det hele bare har været noget i mit hoved. For kan det virkelig 'bare' være det, der skulle til? Hvorfor foreslår lægerne det ikke med det samme," spørger Lea, der blev så tændt på det alternative, at hun droppede sin karriere som forsker og blev akupunktør.

Hun vil gerne hjælpe andre, for hun ville ønske, at nogen havde hjulpet hende for 10 år siden, så hun ikke skulle leve så mange år med smerter, mens hendes jævnaldrende levede livet.

"Jeg kan huske, at jeg tænkte: "jeg skal leve med smerter resten af mit liv". Men der må jeg sige til andre: "NEJ. Du skal ikke have det dårligt hver dag. Hvis det ikke er akupunktur, der virker for dig, så er det noget andet. Men giv ikke op."

HVAD ER AKUPUNKTUR?

Akupunktur er en afbalancerende behandling med nåle. Formålet er at behandle hele kroppen eller mennesket, ikke kun enkelte symptomer, for at skabe balance mellem Yin og Yang og sørge for passage gennem kroppens energibaner. Kilde: aku-net.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Hovedpine og Interview