3 øvelser: Førstehjælp til ondt i ryggen

Foto: Klaus Rudbæk

Førstehjælp til ondt i ryggen

Har du ondt i ryggen, og er smerterne kommet af en dårlig arbejdsstilling eller lignende, kan du bruge disse tre øvelser til at mindske smerterne. Er smerterne mere alvorlige, skal du gå til din læge.

knæ-til-bryst.jpg

Knæ til bryst

FUNKTION: Strækker lænderyggen.

GENTAGELSER: 10 vejrtrækninger på hver side.

SÅDAN GØR DU: Læg dig på ryggen med udstrakte ben. Løft det ene ben op, og tag fat under knæet eller eventuelt rundt om knæet. Hold imens det andet ben bøjet eller strakt.

hvile.jpg

Hvilestilling

FUNKTION: Centrerer dit bækken, og afspænder psoasmusklen, som forbinder overkrop til underkrop, og gør at du blandt andet kan holde dig oprejst.

GENTAGELSER: 10 dybe vejrtrækninger.

SÅDAN GØR DU: Læg dig på ryggen med fødderne placeret på en stol, sofa eller skammel. Lad armene ligge ned langs siden med håndfladerne vendt opad, og slap af i dine skuldre. Kunsten er her at lave ingenting.

Prøv også: 6 hverdagsøvelser, som din ryg vil elske

Håndklæde under ryggen

TRÆNER: Mobiliteten i rygsøjlen og mindsker spændinger i ryg og lænd.

GENTAGELSER: 10 vejrtrækninger.

SÅDAN GØR DU: Rul et håndklæde eller en yogamåtte tæt sammen. Læg dig på ryggen med bøjede ben, og placér håndklædet under enten den øverste eller nederste del af ryggen. Lad dine arme være der, hvor du synes, det er behageligt. ”Smelt” nu for hver vejrtrækning mere og mere ned over håndklædet.

Om eksperten

Yoga- og træningsinstruktør Ann Sofie Bækgaard har altid elsket at bruge sin krop. Så meget, at hun i de sidste 20 år har brugt sin hverdag på at lære andre at bruge deres. I dag underviser hun live og online i universet SofieB, laver yogaretreats og skriver træningsbøger. Se mere på sofieb.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Rygøvelser og Træningsprogram