Se, hvor længe dine sundhedskøb kan holde sig

Foto: Alamy Se, hvor længe dine sundhedskøb kan holde sig

Så længe kan dine sundhedskøb holde sig

Fyldt med bakterier: Så tit bør du udskifte disse ting

Se hvornår du skal smide alt fra løbesko til skærebrætter og kontaktlinsebeholdere ud.

Vi kan ikke undgå bakterier. De er over alt, og nogle af dem er vigtige for vores sundhed. F.eks. er der noget, der tyder på, at der er en sammenhæng mellem, hvilke bakterier, der bor i din mave, og om du er overvægtig. Andre af de mikroskopiske væsner er knap så sunde. Derfor kan det f.eks. være godt at vide, hvordan du holder din mobiltelefon bakteriefri. Er der måske – uden du ved det – lige lovlig mange bakterier i din hverdag? Se her, hvad du skal smide ud hvornår.

Medicin
Smid ud: Kig på pakken. En del medicin bliver virkningsløs, andet giftigt efter udløbsdatoen. Aflever rester på apoteket, og opbevar altid medicinen køligt og tørt. Og altså ikke på badeværelset!

Løbesko
Smid ud: Efter cirka 800 km. Man ved ikke helt, om den stødabsorberende evne i løbesko forsvinder helt så hurtigt, men vi vil hellere snydes lidt af løbeskosproducenterne end at få ondt i benene.

Solcreme
Smid ud: Efter tre år (det var længere, end vi troede). Hvis du altså har opbevaret cremen forsvarligt, hvilket vil sige ikke over 30 graders varme.

Skærebræt
Smid ud: Når det får riller. Der er 200 gange så mange bakterier på skærebrættet som på et toiletsæde (det er dog nok ikke de samme bakterier). Træ er bedre end plastik, fordi træ har antibakterielle egenskaber.

Tandbørste
Smid ud: Senest efter 12 uger. Tandbørsten er en bakteriefarm, og hvis du opbevarer din sammen med familiens, så sørg for at hovederne ikke rører ved hinanden.

Sports-bh
Smid ud: Efter seks til 12 måneder. Undgå eventuelt tørretumbleren, da det slider på lycraen og dermed bh'ens støttende og strækkende virkning.

Kontaktlinsebeholder
Smid ud: Efter tre måneder. Selvom beholderen umiddelbart ser ren ud, kan den skjule bakterier, så desinficer jævnligt, og skift hver tredje måned.

Kilde: Good Health

LÆS OGSÅ: Vasker du dit lingeri korrekt?

LÆS OGSÅ: Så ofte skal du skifte sengetøj

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du listeria hjemme i dit eget køkken

Se, hvad vi ellers skriver om: Bakterier og Sund livsstil