Smukke øjne

Foto: Getty Her er gode tips til at forebygge grøn stær.

Grøn stær: Sådan passer du godt på dine øjne

Mange har grøn stær, men vidste du, at et tilskud med krom samt antioxidanter fra vilde blåbær kan forebygge sygdommen?

Kronisk grøn stær vil sige, at der er skader på synsnerven, så man ikke kan se en del af synsfeltet. De fleste tilfælde af grøn stær bliver opdaget tilfældigt i forbindelse med en rutinemæssig øjenundersøgelse. Patienten har hverken smerter eller andet ubehag. Man regner med, at et par procent af befolkningen over 40 år har kronisk grøn stær, og forekomsten stiger med alderen.

Årsagen til udviklingen af grøn stær er ukendt, men en række faktorer øger risikoen, f.eks. forhøjet blodtryk, alder, udtalt nærsynethed, øjenskader, regnbuehindebetændelse eller langvarig behandling med binyrebarkhormon.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen fik synet tilbage: ”Det er som om, at jeg får mere og mere øje på uligheder nu”

Behandlingen består i at sænke øjentrykket til et niveau, som synsnerven kan tåle med øjendråber, tabletter, laserbehandling eller operation.

Hvordan undgår man at få eller forværre kronisk grøn stær? Prøv følgende naturlige metoder:

Årligt tjek. Hvis man er arveligt disponeret for at få grøn stær, bør man gå til undersøgelse en gang om året ved en øjenlæge.

Antioxidanter. Drik friskpresset juice og spis mad, der indeholder antioxidanter. Bær er en god kilde, især mørke bær som kirsebær og vilde blåbær. Vilde blåbær indeholder en type af stærke antioxidanter kaldet for anthocyaniner. Vilde blåbær fås frosne i nogle dagligvareforretninger.

LÆS OGSÅ: Antioxidanter: Holder de os raske, unge og smukke?

A-Vitamin er godt for øjnene og findes i gullige og orangerøde frugter og grønsager, f.eks. gulerødder, hyben, græskar, abrikos, papaya, tomater, søde kartofler, peberfrugter og meloner. Men også i bladgrønt som spinat og grønkål.

Kosttilskud med krom. Mineralet krom er gavnlig for grøn stær. Kosttilskud med krom fås i helsekosten.

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sygdom og Kost