Få lyst til at løbe
SPONSORERET indhold

De bedste tips: Boost din løbeglæde

Er du startet med at løbe og stoppet igen? Måske mere end én gang? Så er du ikke alene. En af de helt store løbeudfordringer er, hvordan du bevarer lysten og bliver ved. Vi har samlet de bedste tips til, hvordan du for alvor får løb under huden  så du også er løber, når den første forelskelse har lagt sig.

Af: Else Marie Lehman
17. aug. 2014 | Sundhed | Fit living

Du kender det måske. Du begynder at løbe og i begyndelsen kører det. Du hopper flittigt i løbeskoene og kan mærke, hvordan du bliver bedre, mere glad og energisk. Men så begynder motivationen lige så langsomt at sive. Du ved ikke helt hvorfor, men der går længere og længere imellem, at du kommer af sted, undskyldningerne står i kø, og pludselig er du helt ude af form og rutine…
Har du prøvet det, er du langtfra alene. Det store spørgsmål er, hvordan du undgår at havne der og i stedet får løb helt ind under huden, så det bliver en fast del af din livsstil. Den gode nyhed er, at det sagtens kan lykkes og netop nu er den allerbedste og ikke mindst dej-

Målsætninger er god benzin
Hemmeligheden bag at blive glad for at løbe er i høj grad at sætte dig et mål. Den rette målsætning sætter ekstra fokus på din daglige træning, og den giver dig grund og motivation til at komme ud på den enkelte løbetur.
Vælg et mål, der er ambitiøst, men samtidig realistisk og opnåeligt. Det nytter ikke, at du vil løbe maraton om to uger, hvis du ikke har prøvet at løbe længere end 5 kilometer i dag. Maraton er også kun realistisk, hvis du kan afsætte tilstrækkelig tid til træningen op til inklusive en længere tur hver uge. Og hvis du reelt har lysten og viljen. Giv dig enten den tid, det kræver at komme i maratonform, eller stil i første omgang efter et fedt 10-kilometerløb eller halvmaraton. Og meld dig til i god tid. Det forpligter.

Tip! Dit løbemål behøver ikke handle om at løbe længere. Du kan også udfordre dig selv til at løbe hurtigere. Komme af sted 3-4 gange om ugen. Eller at kunne passe dine yndlingsjeans fra skabet igen.

Mål og noter løbende dine fremskridt. Og lad dig motivere til det lange, seje træk ved at se, hvordan du støt og roligt arbejder dig hen imod det store mål.
Delmål kan virke lige så motiverende. Særligt, hvis dit store mål ikke er lige om hjørnet. Det giver dig løbende nogle succeser at fejre, og noget, der minder dig om, at du gør det godt og er på rette vej.

Find nogle at lege med
Det føles tit mere forpligtende at have en træningsaftale med andre end dig selv. Derfor er en træningsmakker en stor støtte, hvis du har svært ved at komme ud ad døren. Det er bare langt sværere at pjække fra løbeturen, når veninden står og venter, end hvis det kun er dig selv, du skal forhandle fridagen hjem med. I slår også flere fluer med et smæk, når I kan bruge træningen som „undskyldning” for at ses lidt oftere i den gode sags tjeneste. Og så giver fællestræning bare mere at grine af og konkurrere om. 

Tip! Kan du ikke overtale hverken veninden, søsteren eller din kollega til at løbe, så meld dig ind i en løbeklub eller til udendørstræning som Power Training eller Back to Nature. Så er du aldrig alene og har altid nogle, der kan heppe dig til at yde lidt ekstra. Det samme kan du få ved at hyre en personlig løbecoach.

Fortæl andre om din træning, og hvad du gerne vil med den. Det forpligter dig og giver dig både støtte og en opbakning i dagligdagen, som kan være altafgørende på de småsure dage. Når du involverer andre i dit projekt, finder du måske også ud af, at en kollega eller bekendt er i gang med det samme og har nogle geniale tips og råd, du kan bruge. Det kan også give ny vind under vingerne, så din løbeglæde får et boost, og målstregen pludselig rykker lidt nærmere.

Løb nye veje
For mange fungerer det fint at løbe den samme rute stort set altid. Men overvej at lægge noget variation ind. Forskellige løberuter vil give dig nye oplevelser, fysisk og mentalt: Nye stigninger og nyt terræn, et underlag du ikke er vant til, et landskab med friske indtryk til øjnene og fremmede dufte til næsen. Det er med til at forny din oplevelse og gøre løbeturen spændende på ny. Dit hoved og din krop vil reagere anderledes på en løbetur i nye omgivelser € og det er sundt, givende og motiverende for løbeglæden.

Tip! Sæt dig med et kort, og planlæg nye ruter. Både i dit nærområde, men også andre steder, hvor du måske lige skal cykle eller køre hen først. Det kan være helt o.k. indimellem. Spørg andre løbere om, hvor deres favoritrute er, og prøv den. Her må man gerne kopiere og stjæle med arme og ben.

Ligesom løberuten bør varieres, bør du også veksle mellem forskellige træningstyper. Det er dejligt at løbe den velkendte distance i sit favorittempo. Men det er ikke særlig givtigt for formen og dermed også en smule kedeligt og demotiverende i længden. Skru op og ned for både tempo, distance og intensitet. Sæt bakketræning, stigningsløb, intervaltræning og tempoløb på menuen. Kom helt ud af komfortzonen mindst én gang om ugen. Vist er det hårdt, imens det står på € men e‰ekten af det vil gøre dig nyforelsket i løb igen og igen. Så vi gentager lige: Variation er vejen til løbeglæde!