Pige HPV vaccine
SPONSORERET indhold

Nyt studie fastslår en gang for alle: HPV-vaccinen er ikke farlig

Der er ikke en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de symptomer, som nogle piger mener at have fået af vaccinen. Det er konklusionen på et nyt studie, Statens Serum Insitut står bag.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
04. sep. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerte.

HPV-vaccinen er blevet beskyldt for mange ting, siden TV2 i 2015 bragte dokumentaren ”De vaccinerede piger”, hvor en række unge piger fortalte om nogle af de symptomer, de mente at have udviklet, efter de var blevet vaccineret.

Men en ny undersøgelse, som Statens Serum Institut står bag, afliver nu en gang for alle myten om, at HPV-vaccinen er skyld i ovennævnte symptomer.

Fra 2007 til 2016 har Statens Serum Institut fulgt knap 1,4 millioner danske kvinder i alderen 10 til 45 år for at undersøge, om de vaccinerede kvinder oftere end andre oplever disse symptomer. Og her fandt de frem til 869 tilfælde af syndromet med såkaldt autonom dysfunktion. Men forskerne fandt ingen sammenhæng mellem dette syndrom og HPV-vaccinen.

”De piger og kvinder, der blev HPV vaccineret, havde ingen overhyppighed af disse syndromer i året efter, at de blev vaccineret. Der var heller ingen overhyppighed senere i livet hos disse kvinder”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

”Der tegner sig uden tvivl et billede af en sikker vaccine,” fastslår Anders Hviid.

Han understreger samtidig, at tvivlen om HPV-vaccinens eventuelle følger muligvis kan forklares ud fra den manglende viden, der er omkring sådanne symptomer i denne aldersgruppe.

”Jeg vurderer, at en del af forklaringen på, at HPV-vaccinen blev kædet sammen med disse lidelser, er, at de allerede forekommer iblandt piger og unge kvinder. Og at vi ved alt for lidt om, hvad de skyldes. Når vi så indfører en storstilet vaccinationskampagne i disse aldersgrupper, vil nogle opleve en sammenhæng, der altså skyldes tilfældigheder.”

Anbefalet til dig